13 van de beste liedjes over landen (2024)

Staat op jouw bucketlist ook reizen over de hele wereld? Misschien ben je al een doorgewinterde reiziger. Of iemand die nog steeds wacht op een kans om te zien wat er buiten jouw land gebeurt.

Hoe dan ook, is het niet leuk om naar liedjes over landen te luisteren? Sommige daarvan gaan over een plek waar je ooit bent geweest en waar je verliefd op bent geworden. Ongeacht de inspiratiebron hebben deze liedjes één ding gemeen: ze zijn een ode aan de schoonheid en kracht van landen over de hele wereld.

Van sentimentele ballads tot vrolijke volksliederen, we hebben een compilatie van 13 van de beste liedjes over landen. Lees verder!

Inhoudsopgave

1. ‘Amerika’ door Neil Diamond

Om onze lijst te beginnen hebben we “Amerika” erbijNeil Diamant. Hij schreef en nam het op in 1980. Het nummer verscheen oorspronkelijk op de soundtrack vanDe Jazz-zangeres. Dit is een film met Diamond in de hoofdrol als de zoon van een voorzanger die het familiebedrijf van zingen ingaat.

‘America’ is een ode aan de immigrantenervaring in de Verenigde Staten, waarbij Diamond de zoon is van Russisch-joodse immigranten.

Het lied wordt vaak gespeeld tijdens patriottische evenementen, zoals de viering van de Onafhankelijkheidsdag en de inauguratie van de president. ‘America’ is een tijdloze klassieker die de geest van Amerika en zijn bevolking viert.

Verwant: Bekijk onze lijst metliedjes over Amerika hier.

2. “Geboren in de VS” door Bruce Springsteen

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder deze op te nemenBruce Springsteen'Geboren in de VS.' Het nummer werd opgenomen in 1982 en maakte deel uit van zijn gelijknamige album.

Het nummer gaat over het feit dat hij het land moest verlaten om in Vietnam te vechten en hoe moeilijk het leven is na zijn terugkeer. Ondanks dat hij voor zijn land vecht, wordt hij thuis geconfronteerd met moeilijke omstandigheden. Ten eerste kan hij zijn oude baan niet meer terugkrijgen.

‘Born in the USA’ weerspiegelt de levens van zoveel oorlogsveteranen. Ze kunnen nergens heen, ze kunnen nergens heen. Zij zijn verdwaald. Ze komen thuis in Amerika, maar beseffen dat ze geen huis kunnen vinden.

3. “Costa Rica” door Benjamin Ingrosso

Het volgende is een nummer met “Costa Rica” in de titel. Gezongen door Zweedse zangerBenjamin Ingrosso, het werd uitgebracht in 2019 en bereikte # 17 op de Zweedse Singles Chart.

Als je naar de tekst van ‘Costa Rica’ luistert, zul je ontdekken dat het een break-up-nummer is. Ingrosso gaf zelf toe dat hij het schreef nadat hij zijn relatie met Linnea Wildmark had beëindigd. In feite zegt de laatste regel van het nummer: "Ik wil naar Costa Rica / dus ik kan mijn Linnea terugbrengen."

Blijkbaar hield Wildmark ervan om het land te bezoeken, zoals blijkt uit de zin: 'Je houdt verdomd van la Costa Rica.' De zanger klinkt verbitterd en zegt dat de breuk op dit punt nieuw was en dat alles pijn deed.

4. “Don’t Cry For Me Argentina” door Madonna

Je zou het misschien niet bedenkenMadonnaals je aan Argentinië denkt. Dit nummer komt echter van het conceptalbum uit 1996Evitais een van de meest iconische nummers van het land. Dit was ook de soundtrack van de filmEvitaen bereikte nummer 1 in de Europese Hot 100 Singles.

‘Don’t Cry for Me Argentina’ is een ballad over Eva Peron, de vrouw van de Argentijnse president Juan Peron. De film toont haar leven vanaf haar bescheiden begin in Argentinië tot de hoofdstad van Buenos Aires. Hier streefde ze een carrière in de entertainment na totdat ze met Peron trouwde.

Eva was diep geliefd bij haar volk. Ze vocht voor de rechten van werknemers, maar ook voor de rechten van armen en vrouwen. Helaas stierf ze op 33-jarige leeftijd veel te jong aan kanker.

5. “Brazilië” door Declan McKenna

Elke lijst met liedjes over landen zou onvolledig zijn zonder ‘Brazilië’Declan McKenna. Dit nummer ging snel viraal, dankzij de pakkende melodie en teksten die de ongelijkheid in het land bekritiseren.

Een nummer met ‘Brazil’ in de tekst, het is leuk, vrolijk en zorgt ervoor dat je wilt dansen, ook al roept het belangrijke vragen op over de toestand van het land. McKenna zingt over een man “met zes auto’s en een grizzlybeer.” Hier beschrijft hij een oligarch.

Een andere opmerkelijke regel luidt: "Hij praat als een engel, maar hij lijkt op mij." Het betekent dat sommige machtige mensen hun toevlucht nemen tot het doen van slechte dingen, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze de mensheid een plezier hebben gedaan. Maar de waarheid is dat ze net als iedereen een vreselijk persoon zijn.

6. ‘Cuba’ door Gibson Brothers

We dagen je uit om niet te grooven als je het hoordeGibson-broers‘Cuba.’ De Gibson Brothers is een Frans-Amerikaans countrymuziektrio bestaande uit de broers Chris, Patrick en Alex Francfort.

“Cuba” werd uitgebracht in 1978 en piekte op nummer 9 op de hitlijstAmerikaanse dansgrafiek. In het lied beschrijft de verteller hoe hij zich voelt als hij deze vrouw voor het eerst ziet dansen. Hij weet dat "het liefde was" en probeert haar de zijne te maken.

Het nummer heeft een pakkende melodie en zal zeker je voeten doen tikken. Of je heupen die zwaaien naar salsa.

7. “China” door Anuel AA

Dit nummer is een samenwerking van Latijns-Amerikaanse artiestenAnuel AA, Daddy Yankee, Karol G, Ozuna en J Balvin. ‘China’ werd uitgebracht in 2019 en klom snel in de hitlijsten als een van de populairste nummers van dat jaar.

Het nummer is een pakkende mix van reggaeton en trap, met een flinke dosis Spaanse teksten. De titel van het nummer verwijst naar de groeiende invloed van de Chinese cultuur in de Latijns-Amerikaanse wereld. De teksten daarentegen gaan over de materialistische kant van het leven in China.

Ondanks de lichte toon biedt ‘China’ een momentopname van het leven in een land dat snel verandert.

8. “Griekenland” door DJ Khaled Ft. Mannetjeseend

Soms zouden we willen dat we rijkelijk leefden, net als deze rijke muzikanten. Het meisje datDJ KhaledEnMannetjeseendmeezingen in “Griekenland” moet een gelukkige dame zijn om te weten wat ze kan verwachten als ze met een van hen uitgaat.

De tekst van het lied gaat over de luxueuze levensstijl van de rijken en beroemdheden. Er zijn verwijzingen naar dure dingen zoals privéjets en jachten. Ook belooft de zanger zijn vrouw mee te nemen naar dure winkels als Gucci en Louis V.

De videoclip is opgenomen in Griekenland en biedt prachtige uitzichten op de adembenemende kustlijn van het land. Dit nummer is de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een zomerse jam die je het gevoel geeft dat je een goed leven leidt.

9. ‘Guatemala’ door Swae Lee

We hebben weer een leuk, zomers nummer dat nog dagen in je hoofd blijft hangen. De betoverende melodie en positieve sfeer van het nummer maken het gemakkelijk om te begrijpen waarom het zo’n hit is geworden.

De teksten vertellen het verhaal van het verlangen van een man om zijn vrouw mee te nemen naar een exotische plek. Hij zingt: ‘misschien naar Guatemala.’ Ze ontkent niet dat ze hem leuk vindt, dus belooft hij haar een aantal hele leuke dingen, zoals naast zijn liefde aan boord van zijn vliegtuig gaan.

Of je nu je eigen reis naar Guatemala plant of er gewoon over droomt,Swae Lee‘Guatemala’ van ‘Guatemala’ is het perfecte nummer om in de stemming te komen.

10. ‘Colombia, mijn charme’ door Carlos Vives

Iemands liefde voor zijn land kan het beste tot uiting komen in een lied, zoals ‘Colombia, Mi Encanto’. Als je ermee bekend bent, komt dat waarschijnlijk omdat het te zien is in de animatiefilm van Disney uit 2021Charme.

Het nummer vertaalt naar "Colombia, mijn charme." Geschreven en uitgevoerd doorCarlos Vives, het is een liefdesbrief aan zijn thuisland Colombia.

De teksten weerspiegelen trots en bewondering voor de natuurlijke schoonheid, mensen en cultuur van Colombia. Vives gelooft dat het een plek is waar alles mogelijk is en dat de mensen elke uitdaging aankunnen.

11. “Canada” door Lauv Ft. Alessia Cara

We hebben een leuk, pakkend nummer over twee geliefden die naar Canada willen verhuizen om samen een nieuw leven te beginnen. Deze is "Canada", doorLauvmetAlessia Cara.

Het nummer schetst een beeld van een idyllisch leven in de vrije natuur, omringd door natuur en dieren in het wild. Het is duidelijk dat de zanger nog nooit eerder in Canada is geweest, maar dat maakt niet uit. Het beeld dat hij van het land oproept, spreekt nog steeds aan.

Het refrein zegt dat ze in Canada gelukkig zouden kunnen zijn, en daar is het moeilijk mee oneens te zijn. Wie wil er nou niet in een land wonen waar je in de winter kunt skiën en in de zomer kunt kamperen? Schrijf ons in!

12. “Nooit in Spanje geweest” door Three Dog Night

Als je goed luistertDrie Hondenavond's 'Never Been to Spain', zul je ontdekken dat het een geweldig nummer is. Niet alleen dat. Het weerspiegelt de verbindingen die we maken met plaatsen die we nog nooit hebben bezocht.

Misschien ben je bijvoorbeeld nog nooit in Japan geweest, maar houd je zoveel van sushi. Of je bent nog nooit in Chicago geweest, maar je steunt de Chicago Bulls terwijl je hun wedstrijd op tv bekijkt.

Op dezelfde manier zegt de zanger in het nummer dat hij niet in Engeland is geweest, maar dat hij van de Beatles houdt. Hij is niet in Spanje geweest, maar hij houdt van Spaanse muziek. Het nummer vertelt ons dat we niet op die plek hoeven te zijn om te waarderen wat het te bieden heeft.

13. “Cambodja” door Kim Wilde

Een hartverscheurend nummer, “Cambodia” werd een verrassingsh*t en bereikte de top 10 in verschillende landen. Het nummer werd in 1981 uitgebracht uitKim Wilde‘s album,Selecteer.

‘Cambodia’ gaat over een meisje dat haar geliefde verliest in een oorlog en zich afvraagt ​​wat er had kunnen gebeuren. Het is een droevig, mooi lied dat de menselijke kosten van conflicten benadrukt.

Wanneer je het einde van het nummer bereikt, is het lot van haar minnaar niet duidelijk. Misschien stierf hij in Cambodja, of hij keerde terug en was nooit meer dezelfde persoon die ze ontmoette. Het is inderdaad een droevig lot.

Een samenvatting van onze lijst met landenliederen

Er is geen twijfel over. Als onze omstandigheden ons niet toelaten ergens heen te gaan, kan muziek dat zeker wel.

Via deze liedjes krijgen we een glimp van landen waar we nog nooit eerder zijn geweest. De cultuur, mensen en plaatsen die de liedjes beschrijven, zorgen ervoor dat we ze meer waarderen.

Dus als u uw volgende vakantie aan het plannen bent of er gewoon van droomt, zet dan het volume harder en geniet van het luisteren! Misschien raakt u geïnspireerd om een ​​ticket voor een van deze fantastische plaatsen te boeken.

13 van de beste liedjes over landen (2024)

FAQs

Wat is het beste liedje van de hele wereld? ›

Top tien
PositieNummerArtiest
1Like a Rolling StoneBob Dylan
2(I Can't Get No) SatisfactionThe Rolling Stones
3ImagineJohn Lennon
4What's Going OnMarvin Gaye
6 more rows

Wat is het populairste nummer ooit? ›

Despacito is het meest gestreamde nummer OOIT!

Welk liedje kent iedereen? ›

Dit zijn de songs die elke zestiger kent (en u hopelijk ook)
  • The Beatles - Hey Jude. ...
  • The Doors - Light My Fire. ...
  • CCR - Fortunate Son. ...
  • Beach Boys - Good Vibrations. ...
  • Leonard Cohen - So long Marianne' ...
  • Boudewijn De Groot - Verdronken vlinder. ...
  • Martha Reeves - Dancing in the street. ...
  • Mama's & Papa's - California Dreamin.
Jul 15, 2016

Wat is het meest beluisterde Nederlandse nummer ooit? ›

De track 'Coño' van DJ Puri, Jhorrmountain en Adje is met meer dan 82 miljoen streams op Spotify het mees beluisterde Nederlandstalige nummer ooit.

Wat is het meest beluisterde nummer op Spotify ooit? ›

Lijst van best beluisterde hits op Spotify
PlaatsLiedStreams (miljarden)
1"Blinding Lights"3.851
2"Shape of You"3.659
3"Someone You Loved"3.019
4"Sunflower"2.964
94 more rows
Mar 19, 2024

Wat is het langste liedje ter wereld? ›

De tijd tussen 1361 en 2000, het moment waarop het concert voorbereid werd, bedraagt 639 jaar. Dat zou ook de uiteindelijke duur worden van Organ²/ASLSP. Sommige noten duren een halfjaar, andere zeven jaar. Op de geboortedag van John Cage, 5 september, begon in 2001 de uitvoering met een rust.

Wat is het meest beluisterde lied ter wereld? ›

Het nummer Flowers van Miley Cyrus is het meest beluisterde nummer wereldwijd met ruim 1,6 miljard streams.

Wie is nummer 1 op Spotify wereldwijd? ›

'Blinding Lights' van The Weeknd is het meest gestreamde nummer op Spotify, met ruim 4 miljard streams. Dua Lipa staat vijf keer in de top 100 meeste gestreamde nummers, het meest voor een vrouwelijke artieste.

Wat is het kortste nummer ooit? ›

uit 2000 van de Duitse punkrockgroep Die Ärzte. De single verscheen 5 maart 2001 als maxi-cd maar ook als 7"-single in transparent vinyl. De duur van slechts 31 seconden bezorgde het lied een vermelding in het Guinness Book of Records als de kortste single ooit.

Wat is het eerste liedje van de wereld? ›

De eerste bekende liedjes uit de geschiedenis van muziek zijn onder andere: Het "Lied van Ugarit" (circa 1400 voor Christus) - gevonden op kleitabletten in Syrië. De Vedas (circa 1500 voor Christus) - oude heilige teksten uit India die hymnen en liederen bevatten.

Wat is het populairste liedje in Nederland? ›

Lijst van succesvolste hits in de Nederlandse Top 40
Nr.Pnt.Titel
11449Happy
21190Somebody That I Used to Know
31165De dans van Zorba
41143Blinding Lights
79 more rows

Wat is een makkelijk liedje om te zingen? ›

10 Popsongs voor beginners
  1. Mad Word – Gary Jules. Dit lied is ideaal om mee te starten als zanger. ...
  2. Make You Feel My Love – Adele. ...
  3. Can't Help Falling In Love – Elvis. ...
  4. All I Want – Emma Bale. ...
  5. Broken Strings – Nelly Furtado & James Morrison. ...
  6. Budapest – George Ezra. ...
  7. Fix You – Coldplay. ...
  8. Hit The Road Jack – Ray Charles.
Mar 23, 2020

Wie heeft de meeste nummer 1 hits wereldwijd? ›

Jan Rot, 'ongetwijfeld wereldwijd gezien de artiest met de meeste nummer 1-hits'

Wie is de meest beluisterde artiest van de wereld? ›

Taylor Swift is daarbij de meest gestreamde artiest wereldwijd, met liefst 26,1 miljard wereldwijde streams.

Wie heeft er 3 top 40 hits Nederland? ›

Hoe Het Danst van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle blijft maar hoogtepunten bereiken. Sinds deze week kunnen Marco, Armin en Davina er weer eentje bijschrijven: de track staat namelijk bij de drie grootste Nederlandstalige Top 40-hits ooit.

Wie heeft de meeste streams ooit? ›

Taylor Swift is daarbij de meest gestreamde artiest wereldwijd, met liefst 26,1 miljard wereldwijde streams. Bij meer dan 574 miljoen mensen werd verzameld welke artiesten, nummers, albums en podcasts het voorbije jaar het meest beluisterd werden.

Wat is het beste nummer van Eminem? ›

Met 'Stan' en 'Without Me' scoort Eminem zijn grootste hits en er volgen vele albums. Daarnaast maakt hij ook in 2002 een film 8 mile waar -ie zelf de hoofdrol in speelt. En waar de soundtrack 'Lose Yourself' op staat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6446

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.