Hondendepressie: tekenen, oorzaken en behandeling (2024)

Depressie, zoals we die bij mensen kennen, is een stemmingsstoornis die gevoelens van aanhoudende droefheid en waardeloosheid veroorzaakt. Het wordt vaak in verband gebracht met een verlies van interesse in normale activiteiten. Depressie is meer dan alleen een aanval van de blues, tijdelijk verdriet of verdriet, hoewel die gevoelens allemaal een rol kunnen spelen. Bij mensen kan het variëren van milde symptomen tot een slopende en chronische aandoening die het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren belemmert. Behandeling voor menselijke depressie omvat meestal medicatie en therapie.

Maar hoe zit het met honden - kunnen ze ook depressief worden? Voelen depressieve honden hetzelfde? En wat is de behandeling voor hondendepressie?

Kunnen honden depressief worden?

Ja, maar honden ervaren doorgaans niet wat we herkennen als klinische depressie bij mensen. Dat gezegd hebbende, onze hondenfamilieleden kunnen zeker depressie voelen in de vorm van blues, verdriet en verdriet. En hoewel we honden niet naar hun gevoelens kunnen vragen, kunnen we signalen herkennen die aantonen dat honden deze emoties zeker kunnen ervaren.

Dr. Gregory Burns, Distinguished Professor Neuro-economie en directeur van het Centre for Neuropolicy aan de Emory University, heeft onderzoek gedaan naar hondenemoties dat ons een beter inzicht geeft. Dr. Berns voerde niet-invasieve magnetische beeldvormingsresonantieonderzoeken (MRI's) uit op bijna 100 honden en volgde de gebieden van de menselijke en hondenhersenen die actief zijn tijdens bepaalde emoties.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de hersengebieden die actief zijn bij het ervaren van bepaalde emoties ook actief zijn bij honden. We kunnen uit deze gegevens extrapoleren dat de honden soortgelijke emoties ervaren wanneer deze gebieden actief zijn.1,2

Tekenen van depressie bij honden

Depressie kan op veel verschillende manieren verschijnen, afhankelijk van de oorzaak. Een huisdier dat depressief is door het verlies van een langdurige partner, zal zich anders gedragen dan een huisdier dat rouwt om het verlies van een normale routine tijdens een verhuizing.

Een 2016studieuit Nieuw-Zeeland en Australië keken naar de tekenen van depressie bij honden en katten na het verlies van een gezelschapsdier.3Deze tekens kunnen zijn:

  • Een verminderde eetlust

  • Meer slapen dan normaal oflusteloos lijken

  • Meer genegenheid eisen of aanhankelijk/behoeftig zijn tegenover hun eigenaars

  • Veel voorkomende delen van het huis waar hun partner het grootste deel van hun tijd naartoe gaat

  • Een verandering in vocalisatie (meer dan normaal miauwen, blaffen, huilen, enz.)

  • Ongebruikelijk agressief gedrag tegenover mensen of andere dieren

  • Ongepaste eliminatie (plassen of poepen) in huis

We kunnen ook andere tekenen van depressie, verdriet of angst bij huisdieren zien, afhankelijk van de situatie. Mogelijk ziet u tekenen zoals:

Wanneer een dierenarts een huisdier met een depressie wil diagnosticeren, is de eerste stap het verkrijgen van een grondige medische geschiedenis van de huisdierouder. Op de hoogte zijn van eventuele veranderingen in huis kan buitengewoon nuttig zijn om te bepalen of depressie de oorzaak is van de klinische symptomen die uw huisdier vertoont.

Andere aandoeningen die kunnen worden verward met hondendepressie

Helaas kunnen de symptomen van hondendepressie vergelijkbaar zijn met andere medische aandoeningen. Chronische pijn wordt vaak verward met depressie bij oudere huisdieren, en om de zaken nog verder te verwarren, kan stress door depressie onderliggende medische aandoeningen doen ontstaan.

Syndroom van cognitieve disfunctie bij honden(CCD) is een aandoening die verband houdt met de veroudering van de hersenen van een hond, die hun bewustzijn, geheugen, leren en reactie op bepaalde stimuli kan beïnvloeden. CCD kan symptomen hebben die lijken op depressie. Als u een ouder huisdier heeft (meestal 8 jaar en ouder) dat deze symptomen begint te vertonen, vraag dan uw dierenarts naar CCD.

Als uw hond tekenen vertoont die overeenkomen met een depressie, vooral als er geen levensveranderende gebeurtenis is, moet hij worden beoordeeld door zijn dierenarts in de eerste lijn om te zoeken naar een onderliggende oorzaak.

Als de symptomen van depressie van uw hond gepaard gaan met andere tekenen, zoals braken, diarree, ernstige lethargie, aanzienlijke agressie, vaker plassen of poepen, enzovoort, breng uw hond dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Wat veroorzaakt hondendepressie?

Als u vermoedt dat uw hond aan een depressie lijdt, denk dan na over wat er in zijn leven is veranderd of verandert, zoals veranderingen in zijn omgeving of sociale situaties. Elke significante verandering in de normale routine van een huisdier kan stress en/of depressie veroorzaken. Dit is geen volledige lijst, maar hondendepressie kan worden veroorzaakt door:

  • Chronische pijn of chronische ziekte

  • Trauma (zoals een blessure of misbruik)

  • Isolatie (zoals een huisdier dat pas in de bench wordt gezet na een operatie of verwonding)

  • Gebrek aan mentale of fysieke stimulatie, vooral bij energieke of werkhonden

  • Veranderingen in het huishouden:

    • De toevoeging van een nieuw gezinslid (mens of huisdier)

    • Een verandering in werk- of schoolroutines, zoals een huisdierouder die weer aan het werk gaat na een langdurig verblijf thuis

Huisdieren kunnen ook empathie voelen met ouders van huisdieren, inclusief depressie. Een 2019studiein Zweden keek naar de concentratie van langdurige stresshormonen bij mensen en hun huisdieren en ontdekte dat honden vergelijkbare stressniveaus hadden als hun eigenaren.

Ze concludeerden dat "de honden ... de stressniveaus van hun eigenaren weerspiegelen in plaats van dat de eigenaren reageren op de stress bij hun honden." Honden kunnen onze stemmingen oppikken en onze gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal herkennen. Ze weten wanneer we blij of verdrietig zijn, en onze stemmingen kunnen hen beïnvloeden.4

Hoe een depressieve hond te helpen

Net als bij mensen kunnen depressie en de effecten ervan voor elke hond anders zijn. Om uw hond te helpen, moet u erachter komen wat de symptomen veroorzaakt. Gelukkig zijn honden behoorlijk veerkrachtige wezens. Na een depressie-opwekkende gebeurtenis kunnen kleine veranderingen een enorme verbetering in hun emotionele toestand betekenen. Hier zijn een paar ideeën die nuttig kunnen zijn.

  • Regel speeldata. Als uw huisdier een harige vriend mist, kan contact met een andere hond helpen om de leegte op te vullen. Een andere hond adopteren kan ook helpen, maar je moet deze beslissing niet alleen nemen om je hond op te vrolijken. Een nieuw huisdier mee naar huis nemen moet passen bij zowel u als uw huisdier.

  • Verhoog mentale en fysieke stimulatie. Dit kan zijn: extra of langere wandelingen maken met uw hond, consequent apporteren, hem een ​​nieuw verrijkings- of puzzelspeeltje geven, of hem aanmoedigen om deel te nemen aan enkele van zijn favoriete activiteiten.

  • Zorg ervoor dat ze eten. Door tijdelijk een topper aan het voer toe te voegen, kan uw huisdier worden aangemoedigd om te eten. Een plotselinge verandering van dieet kan leiden tot problemen met de spijsvertering, dus verander hun dieet niet volledig of abrupt.

  • Geef ze wat individuele tijd. Dit is geen tijd die ze doorbrengen in een kennel of alleen thuis, maar tijd waarin ze kunnen genieten van een mentaal stimulerend speeltje of activiteit, zoals eenKONGmet bevroren KONG-vulling erin, behandel dispenserspeelgoed, puzzelspellen of kauwsnacks.

  • Reageer gepast. Als de depressie van uw huisdier ervoor zorgt dat ze zich gaan gedragen, moet u uw gedrag sturen, zodat u niet per ongeluk een slecht gedrag versterkt. Beloon gepast gedrag met aandacht, traktaties, enz. Ongewenst gedrag in het algemeen mag u niet bestraffen, en het werkt vooral niet voor huisdieren die lijden aan depressie of angst.

Het is belangrijk om te weten hoe een ontspannen hond eruitziet, zodat je kunt controleren of hij weer normaal wordt. Een ontspannen hond heeft een open mond zonder gezichtsspanning en kan hijgen. Oren kunnen een beetje lastig zijn omdat ze in alle verschillende vormen en maten voorkomen, maar over het algemeen zal een ontspannen hond zijn oren iets naar achteren of naar de zijkanten hebben. Als uw hond ontspannen is, houdt hij zijn staart in een lage of neutrale positie met een gemakkelijke kwispelbeweging, en als hij speelt, zal zijn lichaam los en wiebelig zijn.

Wanneer moet u een dierenarts raadplegen over de depressie van uw hond

Het is belangrijk om te weten wanneer u contact moet opnemen met uw dierenarts wanneer uw hond symptomen van depressie vertoont. Uw hond moet meteen worden gezien als hij:

  • Zijn erg lethargisch of eten niet

  • Ben gestopt met verbeteren

  • Andere symptomen ontwikkelen, zoals braken of diarree

Er zijn de zeldzame omstandigheden waarin de stress veroorzaakt door depressie onderliggende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Als u zich zorgen maakt over de depressie van uw huisdier, plan dan een bezoek om met uw dierenarts te praten. Dit kan uw bezorgdheid helpen wegnemen en u een aantal geweldige ideeën geven over hoe u uw huisdier kunt helpen bij het navigeren door zijn depressie.

Is er medicatie voor hondendepressie?

Zoals met de meeste gedragsproblemen bij honden, zouden medicijnen slechts een onderdeel van het behandelplan moeten zijn. Medicijnen voor hondendepressie zijn meestal gunstig in combinatie met gedragsverandering, supplementen en feromoonproducten. Medicijnen kunnen vooral nuttig zijn voor huisdieren die een voorgeschiedenis van angsten of angsten hebben en ook een moeilijke situatie doormaken.

Behandelplannen voor hondendepressie

Als de depressie van uw hond gedragsproblemen veroorzaakt, zijn zorgvuldig omgevingsbeheer en gedragsverandering belangrijk. Het is van vitaal belang dat het behandelplan voor een huisdier met een ernstige depressie afkomstig is van eenGediplomeerd toegepast diergedragsdeskundige, Adierenarts gedragstherapeut, of een dierenarts in de eerste lijn die veterinair gedrag beoefent.

Nadat u met uw dierenarts heeft gesproken over de specifieke situatie van uw hond, kunt u verder gaan met de aanbevolen behandeling, waaronder:

  • Geneesmiddelen op recept

  • Gedragswijziging

  • Veranderingen in het milieu

  • supplementen

  • Medische therapieën

  • Het selecteren van eentrainerwie gekwalificeerd is om deze problemen te beheren

Gelukkig hebben uw huisdieren ons als hun pleitbezorgers voor hun geestelijke gezondheid. Wanneer u veranderingen in het gedrag van uw hond opmerkt, kunt u met uw dierenarts samenwerken om ervoor te zorgen dat zij de zorg krijgen die zij nodig hebben voor hun depressie.

Referenties

  1. Berns G. Hoe honden van ons houden: een neurowetenschapper en zijn hond ontcijferen het hondenbrein. Brunswick, Victoria Scribe; 2014.
  2. Berns G. Hoe het is om een ​​hond te zijn: en andere avonturen in de neurowetenschappen bij dieren. Een wereld; 2019.
  3. Walker J, Waran N, Phillips C. Percepties van eigenaren van de gedragsreactie van hun dier op het verlies van een gezelschapsdier. Dieren. 2016;6(11):68. doi:10.3390/ani6110068
  4. Sundman AS, Van Poucke E, Svensson Holm AC, et al. Langdurige stressniveaus zijn gesynchroniseerd bij honden en hun eigenaren. Wetenschappelijke rapporten. 2019;9(1). doi:10.1038/s41598-019-43851-x

Uitgelichte afbeelding: iStock.com/mustafa*goll

GESCHREVEN DOOR

Stephanie Howe, DVM

Dierenarts

Dr. Stephanie Howe studeerde in 2011 af aan het University of Florida College of Veterinary Medicine, na het behalen van een Bachelor of Science...

Hondendepressie: tekenen, oorzaken en behandeling (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5565

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.