Hondendepressie & SAD bij honden | Gezondheid van de hond (2024)

Hondendepressie & SAD bij honden | Gezondheid van de hond (1)

Het zal je misschien verbazen te horen dat honden aan een soort depressie kunnen lijden, en nog meer dat het vaker voorkomt in de lange donkere wintermaanden. Als u zich zorgen maakt dat uw hond verdrietig of neerslachtig lijkt, kunt u meer te weten komen over signalen waarop u moet letten, mogelijke oorzaken en ontdekken hoe u uw hond kunt helpen zich gelukkiger te voelen.

Tekenen van een ongelukkige hond

Tekenen om op te letten zijn onder meer uw hond:

  • Teruggetrokken - de hond heeft misschien weinig enthousiasme voor lichaamsbeweging of spelletjes of meedoen met de dingen die ze normaal leuk vinden
  • Lethargisch – ze slapen mogelijk meer dan normaal
  • Verlies van eetlust - ze kunnen hun interesse in voedsel verliezen of er kunnen andere veranderingen in het eetpatroon optreden
  • Onvermogen om te settelen - de hond kan rusteloos lijken, niet goed of diep slapen, of andere veranderingen in slaappatronen
  • Gedragsveranderingen - dezelfde gemoedstoestanden die zich kunnen voordoen als schijnbare depressie, kunnen zich voordoen als andere problemen, afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond. Deze kunnen kauwen, pogingen tot escapologie, verhoogde reactiviteit, verlies van zindelijkheidstraining en zelfs agressie omvatten.

Wat veroorzaakt 'hondendepressie'?

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de emotionele toestand van een hond, waaronder veranderingen in routine, omgeving, sociale groep of als gevolg van chronische stress of angst als gevolg van angsten en fobieën of levensstijl. Sommige hiervan kunnen iets veroorzaken dat lijkt op een hondenversie van depressie, maar eigenaren herkennen vaak de verandering in de stemming van hun hond niet, of weten dat ze heel eenvoudige dingen kunnen doen om het leven van hun hond te veranderen.

Wijzigingen in de omgeving

De meeste honden houden van routine en zijn het gelukkigst als ze vertrouwen hebben in hun omgeving en weten wat ze die dag kunnen verwachten. Drastische veranderingen, zoals verhuizingen, bouwwerkzaamheden of grote reorganisaties in huis, kunnen uw hond een onzeker gevoel geven. In deze gevallen ziet u mogelijk veranderingen in hun persoonlijkheid of gedrag terwijl ze proberen hun routine en gevoelens van veiligheid aan te passen en terug te krijgen.

Veranderingen in sociale groep

De band van een hond met zijn familie is erg sterk en veranderingen in hun sociale dynamiek kunnen hen sterk beïnvloeden, zoals echtscheiding, sterfgeval (mens, hond en soms zelfs kat), kinderen die het huis uit gaan of zelfs een verandering in werkpatronen. Honden begrijpen niet waar hun vrienden of dierbaren heen zijn gegaan en natuurlijk kunnen we het ze niet uitleggen zodat ze het begrijpen.

Het is echter niet alleen verdriet dat de stemming van een hond kan beïnvloeden. Als u plotseling minder beschikbaar bent voor uw hond, bijvoorbeeld als u na een pauze weer aan het werk gaat of aan een nieuwe baan begint, kan dit hem hard raken. Ze vertrouwen volledig op jou voor gezelschap, veiligheid en liefde, en kunnen je toegenomen afwezigheid scherp voelen.

Verveling

Het is gemakkelijk om alleen aandacht te besteden aan honden in de paar korte uren per dag dat we ze trainen, maar voor veel honden betekent dat meer dan 12 uur per dag wakker, elke dag, met absoluut niets te doen! Voor honden, vooral werkende types, kan verveling leiden tot een aantal verschillende gedragsproblemen, waaronder depressie.

Angsten en fobieën

Vaak is wat lijkt op hondendepressie een teken van een onderliggend gedragsprobleem. Ook al vertonen ze geen acute of duidelijke tekenen van angst, een hond die bijvoorbeeld lijdt aan geluidsfobieën of aan scheiding gerelateerde problemen, kan in een chronische staat van stress of angst verkeren, altijd wachtend op de volgende knal of de volgende keer dat ze alleen thuis worden gelaten.

VERDRIET?

In deze tijd van het jaar kunnen er verschillende oorzaken zijn voor de schijnbare droefheid van een hond, waaronder iets dat lijkt op - Seasonal Affective Disorder (SAD). Iets dat echter veel waarschijnlijker gedragsproblemen veroorzaakt, zijn veranderingen in de routine van een hond.

Onze honden hebben bepaalde diepgewortelde behoeften waaraan we moeten voldoen om ze gezond en gelukkig te houden. Een belangrijke hiervan is lichaamsbeweging en fysieke en mentale stimulatie. Niet alleen dat, maar ze hebben ook de juiste soort beweging nodig, en dit kan vaak ras- of typeafhankelijk zijn.

Tijdens de winter - vooral de lange, natte winters die we de afgelopen jaren hebben gezien - kan het moeilijk zijn om honden de beweging te geven die ze nodig hebben. Donkere ochtenden en avonden en modderige, natte wandelingen kunnen ervoor zorgen dat het uitlaten van de hond een hele klus lijkt. Als gevolg hiervan krijgen veel honden minder beweging of wandelingen dan normaal, en kunnen ze niet de dingen doen waar ze echt van houden.

In andere gevallen realiseren eigenaren zich niet hoeveel beweging hun hond nodig heeft, of wat voor soort dingen hen gelukkig zullen maken. Alle honden zijn anders en daarom kan het ontdekken van wat de hard-wired behoeften van een hond vervult, de sleutel zijn tot een tevreden hond. Het is vergelijkbaar met iemand die niets liever doet dan yoga doen en gedwongen wordt om alleen marathonlopen te doen! Ja, je zou de oefening krijgen die je nodig hebt, maar je zou er niet van genieten en je zou er waarschijnlijk behoorlijk beu van worden!

Een gebrek aan het kunnen doen van de dingen waarvoor ze selectief zijn gefokt, of alleen de dingen waar ze van houden, kan resulteren in een hele reeks gedragsproblemen, waarvan sommige veel op depressie lijken.

Het is niet wat je doet, het is de manier waarop je het doet

Alle honden moeten enige training krijgen, zodat ze de vrijheid hebben die ze nodig hebben om losgelaten te kunnen worden, waar het veilig is om dat te doen, en ze geen overlast of gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Hoe u uw hond traint - en hoe u zich dagelijks tot hem verhoudt - heeft invloed op zijn humeur.

Op beloning gebaseerde trainingsmethoden en omgang verbeteren de band tussen een hond en zijn baasje. Hardhandige methodes die berusten op straf kunnen er echter voor zorgen dat de hond het gevoel heeft niet te slagen, wat resulteert in een verlies van vertrouwen in de eigenaar en een staat van aangeleerde hulpeloosheid veroorzaakt. Deze honden lijken misschien stil en braaf, maar kunnen in feite een zeer neerslachtige toestand en chronische stress ervaren, waardoor het veel veiliger is om niets te doen.

Lichamelijke ziekte of pijn

Slecht gemoedstoestanden hebben niet alleen mentale en emotionele oorzaken. Sommige fysieke aandoeningen – vooral die welke pijn veroorzaken – kunnen de stemming van een hond beïnvloeden, en wanneer er plotselinge veranderingen zijn in de persoonlijkheid of het gedrag van een hond, moet de eerste stap een bezoek aan de dierenarts zijn om te controleren of er geen klinische oorzaken zijn.

Persoonlijkheid

Net als wij zijn alle honden verschillend. Sommigen zijn van nature veerkrachtig en heel duidelijk de hele tijd gelukkig, terwijl anderen meer gereserveerd en op zichzelf staan, maar niet minder tevreden zijn. Ken uw eigen hond en doe wat onderzoek naar de dingen die ze leuk vinden om hun leven en hun humeur te verbeteren, maar wees u er ook van bewust wat hun gebruikelijke (rust)stemming is.

Wat moeten we doen?

Het herkennen van het probleem is de eerste stap om het op te lossen, en voer vervolgens een beoordeling van de geestelijke gezondheid van uw hond uit.

  • Is er iets veranderd in het leven, de omgeving of de sociale groep van uw hond?
  • Krijgt uw hond net zoveel beweging en stimulatie als gewoonlijk? Krijgt uw hond de juiste soort oefening en stimulatie om hem een ​​uitlaatklep te geven voor zijn harde behoeften en de dingen waar hij van houdt?
  • Krijgt uw hond zoveel contact met u als normaal?
  • Breng jij genoeg quality time door met je hond? Dit kan lichaamsbeweging zijn, spelletjes, training, hondensport of gewoon samen rondhangen.
  • Verveelt uw hond zich? Kun je dit verlichten met een extra wandeling, korte trainingssessies gedurende de dag, af en toe spelletjes, interactief speelgoed enz.?
  • Heeft uw hond andere gedragsproblemen, vooral angsten en fobieën die om welke reden dan ook vaker voorkomen?

Zodra u deze controle hebt uitgevoerd, zou u een duidelijk idee moeten hebben van wat uw hond van u nodig heeft om zijn humeur te verbeteren en manieren te vinden om dit te doen. Als u de veranderingen niet kunt aanbrengen (zoals in het geval van verhuizingen, enz.), houd er dan rekening mee dat uw hond het moeilijk heeft en geef hem meer TLC dan normaal en veel leuke dingen om te doen om hem af te leiden en door de veranderingen heen te ondersteunen.

Wanneer hulp zoeken

Als de stemming of het gedrag van uw hond plotseling is veranderd en u kunt geen reden vinden waarom dit gebeurt, bezoek dan uw dierenarts om te controleren op klinische oorzaken.

Zodra uw hond een schone gezondheidsverklaring heeft, raadpleegt u een erkende ervaren gedragsdeskundige die kan kijken naar eventuele gedragsveranderingen of problemen, en u kan helpen de stemming, het gedrag en het leven van uw hond ten goede te veranderen.

Inhoud geleverd doorPRO PLAN - De partner van de Kennel Club in hondenvoeding.

Denk je dat je hond er last van heeft?

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hond, neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts.

We zijn geen veterinaire organisatie en daarom kunnen we geen veterinair advies geven, maar als u zich zorgen maakt over een van de problemen die in dit artikel aan de orde komen, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenartspraktijk voor meer informatie.

Zoek een dierenarts bij u in de buurt

Als u op zoek bent naar een dierenartspraktijk bij u in de buurt, bezoek dan het Royal College of Veterinary Surgeons'Zoek een dierenartsbladzijde.

Hondendepressie & SAD bij honden | Gezondheid van de hond (2024)

FAQs

Wat doen honden als ze depressief zijn? ›

Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.

Hoe kan je zien als een hond verdrietig is? ›

Symptomen ongelukkige hond

Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.

Hoe kun je zien dat een hond ongelukkig is? ›

Een ongelukkige hond herken je aan de volgende signalen en gedrag:
  • Overdreven janken en blaffen, ook wanneer er niets aan de hand lijkt.
  • Krabben of bijten, bijvoorbeeld aan de eigen poten of staart.
  • Verminderde eetlust.
  • Weinig kwispelen met de staart.
  • Doffe vacht en doffe ogen.

Wat doet een hond als hij verdrietig is? ›

Het empathische vermogen van een hond

Daarnaast is het, en dat zul jij als baasje ook vaak hebben gemerkt, een feit dat honden emoties van hun baasje kunnen overnemen. Als iemand verdrietig is, blijft een hond vaak stil en kijkt hij verdrietig. Bij blij en uitbundig gedrag springt en blaft de hond vrolijk mee.

Hoe herken je een trauma bij een hond? ›

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?
  • Staart tussen achterpoten.
  • Oren plat.
  • Beven en bibberen.
  • Lage lichaamshouding.
  • Hijgen.
  • Verstijven.
  • Verstoppen.

Kan een hond huilen van verdriet? ›

Nee, honden uiten geen tranen vanwege hun emoties. In feite zijn mensen de enige wezens op de planeet die dat doen! Honden maken meestal geluid als ze verdriet hebben, (of als ze je iets moeten vragen!) of sommige honden verbergen hun gezicht of stoppen met eten als ze ongelukkig zijn.

Hoe kan je zien dat een hond treurt? ›

Je kan merken dat hij meer blaft tegen voorbijgangers of zich meer uitgaand en zelfverzekerd gedraagt. Of je kan merken dat je hond nu eerder stil en teruggetrokken is. Fysieke symptomen: De achtergelaten hond kan lichamelijke klachten hebben als reactie op het verlies.

Hoe weet je of een hond eenzaam is? ›

Tekenen dat een hond eenzaamheid ervaart kunnen zijn: Blaffen of piepen wanneer je gaat weg. Je volgen in het huis wanneer ze voelen dat je gaat weg. Fysieke trillingen of ijsberen wanneer je gaat weg.

Waarom is een hond altijd blij als je thuiskomt? ›

Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens dat het geluk die honden voelen, vergelijkbaar is met het geluksgevoel van de mens en en het gevoel dat wij als mensen bij elkaar ervaren.

Hoe laat een hond zien dat hij je vertrouwt? ›

Een hond die wegkijkt als je hem benadert, betekent dat hij liever heeft dat je afstand houdt. Als hij daarentegen ontspannen is en je in de ogen kijkt, laat hij zien dat hij je vertrouwt. Net als wanneer je over zijn buik mag krabben.

Kan een hond boos zijn op baasje? ›

Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.

Kan een hond verliefd worden op een mens? ›

Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.

Kan een hond liefde voelen? ›

Knuffelhormoon. De hormonen en hersengebieden die betrokken zijn bij intimiteit, vertrouwen en binding zijn niet soort-gebonden. Liefde discrimineert niet naar soort, zou je kunnen zeggen. Mens en hond kunnen zich aan elkaar hechten net als mensen onderling en honden onderling.

Hoe help je een hond van zijn angst af? ›

Houd daarom altijd de volgende stappen aan om een bange hond rustig te krijgen:
  1. Zorg voor afleiding: vraag de aandacht van jouw hond en beweeg rustig weg van de prikkel.
  2. Negeer de situatie: straal zelf 'business as usual' uit en geef de hond het vertrouwen dat alles in orde is.

Kan een hond verlatingsangst hebben? ›

Hond met verlatingsangst herkennen

Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5583

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.