De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (2024)

Tussenjaar

Vergelijk de voor- en nadelen van het wijden van een tussenjaar aan persoonlijke groei door middel van reizen.

De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (1)

DoorColin Murchison

Gepubliceerd op 20 januari 2023

De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (2)

Atussenjaaris een speciale periode, vaak ingenomen door jonge volwassenen, waarin je een pauze neemt van je normale baan of de academische wereld en in plaats daarvan groei nastreeft door ervaringen op te doen. Tussenjaren omvatten vaak internationale reizen,werkvakanties,vrijwilligerswerk, ofstages.

Echter,binnenlandse tussenjarenkomen ook steeds vaker voor en velen vinden dat ze de voordelen van een tussenjaar kunnen behalen zonder hun land of omgeving te verlaten. Het maakt niet uit waar je je tijd aan besteedt, het is belangrijk om de voor- en nadelen van een tussenjaar te begrijpen voordat je aan je avontuur begint.

✅ PRO: de vaardigheden die je opdoet, kunnen ervoor zorgen dat je cv opvalt

Een tussenjaar biedt u de mogelijkheid om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen die u niet in de klas kunt leren. Cultureel bewustzijn, organisatie, onafhankelijkheid en meer zelfvertrouwen zijn slechts enkele van de vaardigheden die worden opgedaan door een jaar vrij te nemen. Volgens deGap Year Association-gegevens en voordelen, rapporteren alumni van een tussenjaar ook een hogere werktevredenheid.

Lees verder: Wat vinden werkgevers van internationale ervaring?

❌ CON: Je ‘onderbreekt’ je studie of traditionele baan een jaar

Als je vrienden onmiddellijk doorstromen naar de universiteit of naar hun volgende semester, of als je collega's nog een jaar 'op de ladder moeten klimmen', is het belangrijk om de alternatieve kosten te erkennen die gepaard gaan met het nemen van opzettelijke vrije tijd. Waar u tijdens uw tussenjaar uw tijd aan besteedt, kan echter snel de schijnbare 'verloren tijd' goedmaken, aangezien u nog steeds leert, groeit en werkt aan uw doelen, gewoon op nieuwe en opwindende manieren.

✅ PRO: Je ontmoet nieuwe mensen en krijgt een breder perspectief

Een tussenjaar zal je uit je comfortzone en dagelijkse activiteiten duwen, waardoor er automatisch nieuwe mensen in je leven komen. Of het nu is door culturele onderdompeling in een ander land of lokaal vrijwilligerswerk, hoe meer mensen je ontmoet, hoe meer je leert over de mensheid en over jezelf.

❌ CON: Je zou heimwee kunnen krijgen

Een gevoel dat de meeste reizigers op een gegeven moment ervaren, is heimwee de emotionele 'pijn' die je ervaart als je niet in de buurt bent van je familie, vrienden, huisdieren en het algemene vangnet. Als uw tussenjaar internationale reizen omvat, is het belangrijk om voor uw geestelijke gezondheid te zorgen en te herkennen of en wanneer u hulp nodig heeft.

Veel gappers zijn nieuw in soloreizen, en dezelfde uitdagingen en ongemakken die groei afdwingen, gaan ook gepaard met moeilijke tijden en een spervuur ​​van emoties.Gemis van familie, vrienden of gewoon het comfort van thuisis volkomen natuurlijk tijdens een tussenjaar en maakt het niet minder zinvol, dus wees niet bang om zowel de moeilijke als de goede te ervaren.

✅ PRO: Je doet verhalen op door nieuwe ervaringen op te doen

Ervaringsleren is daar een belangrijk onderdeel vanhet maximale uit een tussenjaar halen, en na een jaar weg te zijn geweest, stapelen de verhalen zich op; dit kunnen geweldige gespreksaanzetten zijn tijdens een sollicitatiegesprek, een leuke manier om contact te maken met mensen op feestjes of gewoon om op terug te kijken en te onthouden. Een dagboek bijhouden is een geweldige manier om de herinneringen die je tijdens je tussenjaar opdoet niet uit het oog te verliezen, en om na te denken over de lessen die die ervaringen opleveren.

❌ CON: Er zijn financiële en persoonlijke risico's.

Elke beslissing die we nemen, brengt risico's met zich mee, en een tussenjaar is zeker geen uitzondering. Of het nu gaat om forse vergoedingen of algemene reisbelemmeringen, zoals ziek worden in het buitenland, het beperken van de risico's door middel van planning is een must.

Een manier om wat angst en risico's te verlichten, is door je aan te melden en te reizen met eentussenjaar programma. Er is een breed scala aan programma-opties in bijna elk land waar je een tussenjaar wilt doorbrengen, variërend van vrijwilligerswerk totavonturen reis, naartaal onderdompelingen nog veel meer.

Alle reizigers moeten ook een reisverzekering overwegen. Aanbieders van reisverzekeringen, zoalsWereld nomadenofVeiligheidsvleugel, kan tijdelijke en aanpasbare opties bieden, dus of u nu uw ingecheckte bagage bent kwijtgeraakt of er een pandemie uitbreekt terwijl u in het buitenland bent, u bent altijd beschermd.

Voor de meesten wegen de voordelen van een tussenjaar ruimschoots op tegen de risico's, maar of dat voor u geldt, hangt af van uw unieke omstandigheden.

✅ PRO: Helpt burn-out te voorkomen na jaren van scholing of werk

Een tussenjaar is een kans om volledige controle te hebben over je planning en je tijd te investeren in ervaringen die je drijven. Aangezien de meesten van ons 12 of meer jaren van school en werk doorworstelen, kan het nemen van een opzettelijke pauze om te reizen, vrijwilligerswerk te doen of gewoon iets nieuws te doen, burn-out helpen voorkomen en de motivatie nieuw leven inblazen die nodig is om uw doelen te bereiken. Alleen omdat het een breuk is met het gewone betekent niet dat je stopt met werken aan de toekomst; eigenlijk moet een tussenjaar gezien worden als een jaar op, niet als een jaar af.

❌ CON: Het kan duur zijn

Hoewel de kosten van een tussenjaar afhangen van de bestemming, de duur, het programma en de activiteiten die u van plan bent te doen tijdens uw reis, kunnen de kosten snel oplopen. Velen kiezen ervoor om een ​​tussenjaar te helpen financieren door een baan op korte termijn op te nemen, of doorwerk uitwisselingsprogramma'sleuk vindenWWOOF.

Over het algemeen is het bij alle reizen het beste om de kosten van tevoren te schetsen en te plannenhou je aan een budgetterwijl je in het buitenland bent. Zelfs met een beperkt budget zal deze reis nog steeds geweldig zijn!

Lees verder: Meest betaalbare tussenjaarprogramma's

De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (3)

✅ PRO: Het is een geweldige manier om nieuwe dingen te leren, buiten je comfortzone

Een tussenjaar geeft je lessen die je niet in een klaslokaal vindt. Of het nu gaat om het opdoen van praktijkervaring in verband met je studie, of het najagen van nieuwe ervaringen door te reizen en klussen op te pakken, een tussenjaar laat je leren zoals je doet door je in compleet nieuwe situaties te dwingen.

Daarnaast is een tussenjaar een tijd om meer over jezelf te leren, wat je drijft en inspireert, en om je zelfvertrouwen te vergroten. Of je nu vrijwilligerswerk doet, werkt, studeert of gewoon op reis bent, je zult zeker leren.

❌ CON: Reisvoorbereiding kan stressvol zijn

Vaccinaties plannen, kaartjes en verzekeringen regelen, visa en accommodatie regelen - allemaal voordat de reis zelfs maar is begonnen! Voor velen is een tussenjaar de eerste kennismaking met solo reizen, of een leven beginnen zonder 'vangrails'. Onzekerheid gaat vaak gepaard met stress, en een tussenjaar zit vol onzekerheid.

Of het nu gaat om taalbarrières, valuta of het uitwerken van het openbaar vervoer, reizen brengt veel stressvolle situaties met zich mee, maar je hoeft het niet alleen te doen. Tussenjaarprogramma's zijn een geweldige manier om je te oriënteren en gelijkgestemde reizigers te ontmoeten. Wees er zeker vanlees eerst recensies!

✅ PRO: Het is een breuk met traditioneel onderwijs

Ons formele onderwijs is een marathon, en na jaren in een klaslokaal te hebben gezeten, hebben onze geest en ons lichaam een ​​pauze nodig. Vrij nemen van traditioneel onderwijs biedt de mogelijkheid om na te denken over wat de juiste koers is en of je tevreden zult zijn met het carrièrepad dat je momenteel volgt. Niet alleen dit, maar een tussenjaar zorgt vaak voor een hernieuwde studiekracht en een meer gerichte benadering van leren. Volgens deWall Street Journal, keert 90% van de studenten die een tussenjaar nemen het volgende jaar terug naar de universiteit.

❌ CON: Als u geen doelen stelt, kan dit mogelijk veel tijd kosten

Wanneer u een pauze neemt van de structuur van het traditionele onderwijs of een vast werkschema, is het belangrijk om bewust om te gaan met wat u met uw tijd doet, of voordat u het weet, is het voorbij. Om tijdverspilling te voorkomen, moet u beginnen met plannen en sparen zodra u besluit een tussenjaar te nemen. Het kan nuttig zijn om doelen voor jezelf te stellen, zodat je de tijd niet uit het oog verliest of deadlines mist. Bij internationale reizen kunnen zaken als visumaanvragen enige tijd duren en reizen wordt veel duurder als u het uitstelt.

✅ PRO: Je gaat naar huis met een nieuw gevoel van volwassenheid en zelfvertrouwen

De voor- en nadelen van het nemen van een tussenjaar dragen allemaal bij aan de kansen om uitdagingen te overwinnen en te groeien. De leiding nemen over je leven en hoe je je tijd doorbrengt, zal je dwingen volwassen te worden, aangezien je als enige verantwoordelijk bent voor jezelf.

Mensen die tussenjaren nemen, melden vaak dat hun familie en vrienden zeggenje bent veranderdwanneer ze naar huis terugkeren, maar het is nooit op een slechte manier. Een tussenjaar introduceert veel nieuwe ideeën en ervaringen die groei in relatief korte tijd bevorderen.

separator_solid

Moet je een tussenjaar nemen?

De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (4)

Als je nieuwe dingen wilt leren door te reizen en tijd kunt besteden aan zelfgroei en verkenning, dan JA, dat zou je moeten doenoverweeg een tussenjaar!

Het valt niet te ontkennen dat een verblijf in het buitenland je cv verbetert, je waardevolle nieuwe vaardigheden bijbrengt en je zelfvertrouwen vergroot door unieke ervaringen. De voordelen van een tussenjaar kunnen niet genoeg worden aangeprezen, maar een tussenjaar is niet voor iedereen weggelegd en er zijn andere dingen die u kunt overwegen. Vooral voor mensen die nieuw zijn in reizen of zich niet kunnen vastleggen op tijd weg van school, zijn er misschien betere opties, zoalsin het buitenland studeren.

🗺️ Wil je meer leren over tussenjaren, rechtstreeks van de experts? Mis het nietTussenjaarbeurzen in de VS! De GYF in de VS zal een brede blootstelling bieden aan tussenjaaropties en toekomstige tussenjaarstudenten, ouders, tussenjaarorganisaties, docenten, experts en alumni met elkaar in contact brengen.

De voor- en nadelen van een tussenjaar nemen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6237

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.