10 voor- en nadelen van een tussenjaar | Eerlijke voor- en nadelen (2024)

Laatst bijgewerkt op 9 maart 2021 doorFilip Poutintsev

Als je op de middelbare school zit, heb je misschien gezien dat mensen veel te vaak een tussenjaar nemen. En als je het slachtoffer bent van de COVID-19 2020-pandemie, heb je misschien een paar mensen gekend of gezien die hun toelating tot hogescholen uitstelden en een jaar of een semester vrij namen van academici.

Een tussenjaar nemen

10 voor- en nadelen van een tussenjaar | Eerlijke voor- en nadelen (1)

Een tussenjaar, ook wel sabbatical year genoemd, is een pauze die studenten nemen voor of na de hogeschool/universiteit om te reizen, vrijwilligerswerk te doen of werkervaring op te doen. Studenten nemen meestal een tussenjaar nadat ze de middelbare school hebben verlaten en naar de universiteit zijn gegaan.

Tussenjaren worden normaal gesproken door middelbare scholieren genomen als ervaring uit de eerste hand om zich over te geven aan andere activiteiten in plaats van academici, zoals een stage lopen, ofleer een nieuwe vaardigheid via online lessen.Na 12 jaar onderwijs zou je kunnen besluiten om even uit te rusten om weer contact te maken met de andere factoren en misschien om andere belangrijke vaardigheden en meningen te ontwikkelen. Je kunt vanaf je eerste jaar naar de universiteit gaan met toelatingsexamens, SAT/ACT en IELTS/TOEFL of het rustig aan doen met een enkele of meerdere tussenjaren.

Een tussenjaar kan mogelijk een levensveranderende ervaring zijn en een kans om de wereld om je heen te verkennen. Aangenomen wordt dat studenten die na de middelbare school een tussenjaar nemen relatief betere prestaties leveren op de universiteit. Sommige mensen nemen ook een tussenjaar van hun werk en bekijken hun andere opties opnieuw.

Maar is een tussenjaar nemen iets voor jou? Of is het een mogelijke vertakking? Hier zijn enkele voor- en nadelen die u misschien wilt overwegen voordat u een tussenjaar neemt. Maar daarvoor hebben we hier een snelle analogie over hoe deze wereldwijde trend begon.

Hoe het allemaal begon?

Tussenjaar begon eigenlijk als het idee om culturele overtuigingen uit te wisselen in de hoop toekomstige oorlogen in de jaren zestig te voorkomen. Jongeren zouden een tussenjaar nemen om zich te bevrijden van de dagelijkse stress. Toen ik echter zag dat veel mensen tussenjaren nemen, begon dit te koesteren.

De tussenjaar-industrie ontwikkelde zich snel met het succes van organisaties als Topdeck en Flight Centre. Jongeren werden naar andere landen gestuurd voor de ontwikkeling van het land en ook om hun vrijwilligersvaardigheden te verbeteren.

In 1969 werd Dynamy, de eerste tussenjaarorganisatie, opgericht met als doel jongeren zelfvertrouwen bij te brengen. Het idee van een tussenjaar werd vervolgens in de jaren tachtig gepromoot door Cornelius H. Bull. Hij vond dat studenten hun middelbare school en universiteit moesten overbruggen door wat handvaardigheden te leren.

Tegenwoordig nemen duizenden studenten een tussenjaar, dat lineair toeneemt sinds de afgelopen 5 jaar. Maar moet je er ook een nemen?

Voordelen van het nemen van een tussenjaar

Tussenjaren zijn geweldig en kunnen erg nuttig zijn als ze goed worden gepland. Enkele voordelen van het nemen van een tussenjaar zijn:

1. Je passie volgen

Tijdens je normale jaren heb je lessen, vergaderingen, toetsen, presentaties, er kunnen zoveel dingen zijn die je bezig houden dat je echt geen tijd hebt om na te denken over wat je echt wilt doen.

Een pauze nemen van studie of werk geeft je de tijd om na te denken over wat je graag doet. Interesses en hobby's die vaak over het hoofd worden gezien vanwege studie- of werkdruk, zijn misschien iets dat u in uw leven wilt doen. Deze pauze kan je laten zinken in je interesses of je helpen een nieuwe te ontwikkelen

2. Voorbereiding op de universiteit

Studies tonen aan dat studenten die een tussenjaar hebben genomen volwassener zijn geworden en aanzienlijk beter presteren op de universiteit. Niet alleen dat, maar je hebt ook genoeg tijd om te beslissen wat je op de universiteit wilt studeren.

Je zou een semester of een jaar kunnen wachten en misschien je scores en vaardigheden verbeteren, waardoor je een betere kans hebt op je droomuniversiteiten en hogescholen. Vaardigheden, zoals zelfstandig wonen en werken, zullen tijdens je studie zeker een waardevolle troef blijken te zijn.

3. Beter CV

Door een tussenjaar te nemen om vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen, kun je nieuwe waardevolle vaardigheden opdoen en kun je je onderscheiden van andere mensen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om modeontwerper te worden, zal een jaar lang meer leren over verschillende modetrends en -ontwerpen je zeker een grote boost geven.

Of als u besluit te reizen, er is zoveel te weten over verschillende culturen en plaatsen. Misschien leer je zelfs een nieuwe taal als je bezig bent. Wat je daarna ook besluit te doen of te leren, alles wat innovatief is, kan goed op je cv staan ​​als je je droomopleiding of je droombaan nastreeft.

4. Verdien voor je opleiding

Het universitaire leven is erg duur en studieleningen kunnen soms moeilijk zijn om mee om te gaan. Gelukkig voor jou hebben we hier een artikel over studieleningen. Dus als je besluit een tussenjaar te nemen en te sparen voor je studie, kun je afstuderen met minimale of geen schulden.

Het volgen van onderwijs met financiële druk kan ook een direct effect hebben op uw academici. Het kan dus een goede investering zijn als je denkt dat je het collegegeld niet meteen kunt betalen.

5. Nieuwe verbindingen

Je zult zeker nieuwe mensen ontmoeten, wat je ook doet in je tussenjaar, wat je zal helpen om je netwerk uit te breiden. Of je je nu aanmeldt voor vrijwilligerswerk, een baan aanneemt of naar een nieuwe plek reist, je zult nieuwe vrienden maken!

Elke nieuwe persoon die je helpt, ontdek je nieuwe dingen die je voorheen niet wist. Interactie met mensen en het delen van ideeën met mensen zal je kennis zeker verbreden.

Nadelen van het nemen van een tussenjaar

Hoewel tussenjaren geweldig kunnen zijn, hebben ze enkele enge nadelen. Hieronder staan ​​enkele van de nadelen van het nemen van een tussenjaar waar je rekening mee moet houden.

1. Risico op momentumverlies

Een tussenjaar nemen kan verfrissend zijn, maar de meeste studenten vinden het vaak moeilijk om na zo'n lange pauze terug te keren naar een academisch schema. In het slechtste geval zijn er mensen die stoppen met studeren omdat ze na een tussenjaar niet in staat waren het momentum vast te houden. Overweeg dus of het nemen van een lange pauze uw consistentie zal beïnvloeden, aangezien het echt afhangt van persoonlijke perceptie.

2. Een jaar achter

Veel mensen vermijden tussenjaren omdat ze bang zijn dat ze academisch achterlopen op hun vrienden. Dit kan een heel grote zorg zijn, want als je in je junior of senior jaar op de universiteit zit, zullen de meeste van je leeftijdsgenoten op de middelbare school een baan hebben. Dit gevoel van achterblijven kan ook ernstige psychologische gevolgen hebben.

3. Tussenjaren zijn duur

Tussenjaren zijn misschien niet meteen vanaf het begin voor iedereen een fluitje van een cent. Als je besluit wat je met deze tijd in de hand wilt doen, kun je op een aantal echt extravagante ideeën komen. Zelfs als ze de moeite waard en overweldigende ervaringen blijken te zijn, valt niet te ontkennen dat u nogal wat uitgaven aan uw levensonderhoud gaat toevoegen.

Welnu, als u besluit om tijdens uw tussenjaar de wereld rond te reizen, moet u, afhankelijk van uw locatie en verblijfsduur, mogelijk een flink bedrag betalen. Het zal geen probleem zijn als u er financieel op voorbereid bent, maar voor de meeste mensen is het misschien niet zo gemakkelijk om te gaan.

4. Risico op tijdverspilling

Nou, als je alles op een rijtje hebt wat je gaat doen tijdens je tussenjaar en het lijkt nuttig, dan is het geen probleem. Maar als je dat niet doet en gewoon een pauze wilt nemen van het academische leven, riskeer je je kostbare tijd zonder iets productiefs of belangrijks te doen.

Als je eenmaal veel vrije tijd begint te krijgen nadat je aan alle druk van het schoolwerk bent ontsnapt, kunnen tussenjaren echt verleidelijk zijn. Je zou jezelf kunnen verliezen in de continue lus van vrije tijd in de hand hebben, dus achterop raken en je kostbare tijd verspillen.

5. Mensen begrijpen uw beslissing misschien niet

Niet iedereen die je kent, is misschien voorstander van een tussenjaar. Je leeftijdsgenoten, leraar en ouders die dicht bij je staan, kunnen ook in die categorie vallen. Je ouders denken misschien dat je gewoon te afgeleid bent en je studie misschien opgeeft.Zeker gezien het feit dat nieuwere generaties vaker een tussenjaar nemen.

Vrienden kunnen ook het gevoel hebben dat ze het contact met je zullen verliezen of dat je achterop raakt. Je hebt misschien het voordeel van de twijfel, maar het is echt jouw mening over wat je wel of niet kunt doen. De emotionele en mentale druk die hierdoor ontstaat, kan echt problematisch zijn.

Conclusie

Of men een tussenjaar moet nemen of niet, is een discutabel onderwerp, aangezien beide partijen even sterke punten hebben. Het gaat echt om de persoonlijke beslissing en de situatie waarin hij/zij zich bevindt.

Als je productieve plannen hebt voor je tussenjaar, het kunt betalen en je niet buitengesloten voelt, dan is het geweldig, ga je gang. Maar als je een krap budget hebt of niets gepland hebt, kun je het beste geen tussenjaar nemen.

Referenties

10 voor- en nadelen van een tussenjaar | Eerlijke voor- en nadelen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6251

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.