Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (2024)

Honden staan ​​niet voor niets bekend als de beste vriend van de mens. Ze bieden gezelschap en loyaliteit, en zowel hond als eigenaar vormen emotionele banden met elkaar. Dat betekent dat wanneer een hond sterft, dit een enorme impact kan hebben. Je hoeft alleen maar het verdriet te zien dat in het gezicht van een eigenaar is geëtst wanneer hun hond passeert.

Maar hoe zit het andersom; weten honden wanneer hun baasje overlijdt?

Weten honden dat hun baasje is overleden?Er is geen wetenschappelijk bewijs dat categorisch kan zeggen of honden begrijpen wanneer hun baasje sterft en om hen treurt. Er is echter anekdotisch bewijs dat honden de dood begrijpen op basis van de acties die we honden zien ondernemen na het overlijden van een eigenaar.

Wat bedoel ik daar precies mee?

Welnu, ik zeg dat er veel anekdotisch bewijs is dat suggereert dat honden rouwen als hun baasje sterft, en dat is zo. Heel veel, die ik in dit artikel zal benadrukken.

Het draait allemaal om aannames, aangezien de voorbeelden die ik je ga laten zien typerend zijn voor mensen die hun emoties op honden projecteren.

Maar... ik denk nog steeds dat het allemaal heel valide is. Er is veel onderzoek waarop we kunnen wijzen waaruit blijkt welke soorten emoties honden hebben (zoals het huilen van hun baasjes), dus het is geen sprong om te suggereren dat honden de dood begrijpen.

Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (1)

Treuren honden als hun baasje sterft?

Onderzoek suggereert dathonden zien hun baasjes als ouder. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat honden een vergelijkbare band hebben met hun baasjes als kinderen met hun ouders:

"Honden en kinderen lijken het zogenaamde veilige basiseffect te delen. Dit effect is te zien in de band tussen ouder en kind, evenals in de band tussen mens en hond. Dit verwijst naar het idee dat wanneer menselijke baby's omgaan met de omgeving, ze hun verzorgers gebruiken als een veilige basis." (bron bekijken)

Als deze band zo sterk is als de wetenschap suggereert en honden ons als hun ouders beschouwen, dan spreekt het voor zich dat honden verdrietig worden als de eigenaar sterft. Je hebt ongetwijfeld gehoord van honden waarbij de eigenaar is overleden en de hond depressief lijkt te zijn en in een schijnbaar periode van rouw en rouw terechtkomt.

Studies suggereren ook dat honden hun baasjes missen en verdrietig worden als ze voor langere tijd weg zijn. Ik heb dit in meer detail behandeld in mijn gids voorhonden die in kennels verblijven, lijken hun baasjes te missen.

Als je al deze bevindingen bij elkaar zet en ze combineert met anekdotisch bewijs en verhalen die je online leest, moet je de conclusie trekken dat honden rouwen als hun baasje sterft.

En we trekken deze conclusie op basis van mijn eerdere uitspraak over het projecteren van menselijke emoties op honden. We doen dat door verdriet bij een hond te definiëren als angst, angst, depressie. Dan fysieke tekenen zoals hijgen,'s nachts plotseling blaffen, zeuren, ijsberen, verlies van eetlust, gewichtsverlies en lusteloosheid.

Dit zijn allemaal emoties waarvan bekend is dat mensen ze laten zien wanneer ze rouwen om de dood van een geliefde.

Begrijpen honden dan de dood?

Dat brengt ons bij de oorspronkelijke vraag of honden weten of hun baasje sterft. Met andere woorden, begrijpen honden de dood?

Laten we beginnen met wat de experts zeggen.

In het boek van Barbara J. King uit 2013Hoe dieren rouwen (bekijk op Amazon), ze zegt:

“We kunnen niet begrijpen hoe een dier de dood begrijpt of erover denkt. We kunnen alleen evalueren wat we kunnen zien, en wanneer iemand in het leven van een hond sterft, zullen honden reageren met gedragsveranderingen.

Met andere woorden, de hond zal verdrietig zijn als zijn baasje sterft. Hierdoor zouden de meeste mensen tot de conclusie kunnen komen dat honden weten dat hun baasje dood is, of op zijn minst vermist is en niet meer terugkomt.

Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (2)
Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (3)

The Scientific American publiceerde in 2015 een artikel met de titel “mensen zijn niet de enige wezens die rouwen”. De tekst concludeert dat:

"Wanneer een dier sterft, verandert de overlevende zijn of haar normale gedragsroutine - misschien door de hoeveelheid tijd die aan eten of slapen wordt besteed te verminderen, een lichaamshouding of gezichtsuitdrukking aan te nemen die duidt op depressie of opwinding, of in het algemeen niet gedijen."

Zoals je kunt zien, is er momenteel geen wetenschap, ondanks het feit dat experts hun zegje hebben gedaan

Het enige wat we kunnen doen is aannemen dat honden weten wanneer hun baasje sterft. En dat doen we op basis van het schijnbare verdriet dat we ze zien tonen met hun gedragsveranderingen.

Anekdotisch bewijs van honden die de dood lijken te begrijpen

Een voorbeeld van een hond die de dood leek te begrijpen, verscheen op de Psychology Today-website. De auteur,Steven Kotler, vertelde een verhaal waarin een van zijn reddingshonden stierf en hoe een andere reddingshond reageerde.

De hond die stierf werd op een deken gelegd en de overlevende hond bleef een deken over de kop van de dode hond trekken. Het leek Kotler en zijn vrouw bijna op begrafenisachtig gedrag. De acties werden herhaald, waardoor hij dacht dat honden de dood wel begrijpen.

Handige tip:Er is nog een blog op Doggysaurus overof je honden dode honden moet laten zien.

Anekdotisch bewijs van honden die rouwen als een baasje overlijdt

En dan hebben we anekdotisch bewijs en verhalen die we horen over honden die met verdriet lijken te reageren op de dood van hun baasjes of hondenvrienden.

Zoals ik al zei, is het onwetenschappelijk om onze emoties op dieren te projecteren, maar als we honden anekdotisch observeren, dan lijken ze te rouwen.

Bijvoorbeeld deHuffington Post had een verhaalin 2014 over de begrafenis van een politiehondengeleider in Canada. Tijdens de ceremonie jankte de politiehond naast de kist en sprong op om eraan te snuffelen.

Politiehond Danny is aan het zeuren sinds hij naast de kist van de lijkwagen werd geplaatst

— Natasha Pace (@NatashaPace)10 juni 2014

Het leek voor iedereen op de begrafenis dat de hond zijn baasje rouwde.

Op persoonlijk vlak ken ik een hondenbezitter die twee honden had, waarvan er één is overleden. De overlevende hond ging maandenlang in een diepe depressie en ze kon de hond niet uit het verdriet halen.

De rouwende hond werd pas beter toen de eigenaar een nieuwe hond in het huishouden kocht om een ​​metgezel te zijn voor haar overlevende hond.

Hoe lang rouwen honden om het verlies van hun baasje?

Als we aannemen dat honden rouwen als hun baasje sterft, hoe lang kun je dan verwachten dat ze rouwen om het verlies?

Er was eenStudie uit 2016dat geeft een enigszins antwoord op deze vraag, maar misschien niet op bevredigende wijze. De onderzoekers ontdekten dat honden rouwen om andere honden, waarbij de tijdsduur varieert van dier tot dier.

Na het vastleggen van het gedrag van verschillende honden concludeerden de onderzoekers dat honden tot 6 maanden na het overlijden van een hondenvriend kunnen rouwen:

“De mediane duur van gerapporteerde gedragsveranderingen bij beide soorten was minder dan 6 maanden. Er was consensus dat het gedrag van gezelschapsdieren veranderde als reactie op het verlies van een gezelschapsdier. Deze gedragsveranderingen suggereren dat het verlies een impact had op het overgebleven dier.”

Gezien hoe dicht honden bij mensen staan, is er geen grote sprong voor nodig om deze conclusie uit te breiden tot hoe lang honden kunnen rouwen na de dood van hun eigenaar.

Handige tip:10 cadeau-ideeën vooreen vriend helpen troostenwanneer hun hond sterft.

Hoe help je een rouwende hond als baasje overlijdt?

Als u verantwoordelijk bent voor een rouwende hond waarvan de eigenaar onlangs is overleden, zijn er enkele dingen die u kunt doen om hem te helpen. Uiteindelijk zal de hond extreme tekenen van verlatingsangst vertonen, wat een zeer nadelig effect kan hebben op de geestelijke gezondheid van een hond.

Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (4)

Het beste wat je kunt doen is begrip bieden en tegelijkertijd gevoelig zijn voor veranderingen in het gedrag van de hond.

Dit kan zaken omvatten zoals:

 • Laat de hond niet voor langere tijd alleen.
 • Houd u aan de routines en schema's die hun eigenaar had.
 • Verhoog hun fysieke en mentale stimulatie om hun geest bezig te houden.
 • Maak speelafspraken zodat de hond kan communiceren met andere honden om verdriet te verlichten.
 • Concentreer u op aanraking en aaien, omdat dit een hond kan kalmeren.
 • Wees geduldig met hen en reageer niet op negatief gedrag, maar prijs positief gedrag.
 • Praat met een dierenarts over medische behandeling voor stress en angst.

Handige tip:Vaak zal de rouwende hond 's nachts het ergst zijn. Je kunt er een paar vindentips voor het kalmeren van een hond na bedtijd in deze gids.

Conclusie

Hoewel er geen sluitend bewijs is dat honden weten dat hun baasjes zijn overleden, is er genoeg onderzoek naar hun gedrag en anekdotisch bewijs om te suggereren dat honden de dood begrijpen.

Misschien vind je het ook leuk…

Ik vind het geweldig om meer te weten te komen over de verschillende manieren waarop honden zich gedragen en waarom. Hier zijn enkele andere artikelen die ik heb gepubliceerd en die u misschien interessant vindt.

 • Weten honden wanneer vrouwelijke eigenaren ongesteld zijn?
 • Hoe weet je of een hond jou als eigenaar respecteert?
 • Waarom je muziek aan moet laten staan ​​voor je hond
Afbeelding gebruikt in koptekst via https://pixabay.com/photos/sad-dog-animal-pet-brown-puppy-3700421/
Weten honden dat hun baasje sterft: begrijpen honden de dood en rouwen ze? | DoggySaurus (2024)

FAQs

Hoe lang rouwt een hond om andere hond? ›

86% van de ondervraagden zag negatieve gedragsveranderingen bij hun hond na het overlijden van een andere hond in huis. 32% gaf aan dat de honden dat gedrag twee tot zes maanden lang vertoonden en bij 25% van de honden duurde dat zelfs langer dan zes maanden.

Hoe reageert een hond als zijn baasje is overleden? ›

Valt het baasje weg, dan valt ook deze hiërarchie, structuur en dagindeling weg: datgene wat ze het meeste gaan missen. De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Sommige honden raken depressief of lusteloos. Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen.

Hoe neemt een hond afscheid van een andere hond? ›

Hoe een dier afscheid neemt is heel verschillend. Sommige dieren kijken even om het hoekje van de deur en weten dan genoeg. Andere dieren gaan echt naar het overleden dier toe, ruiken eraan en proberen soms het dier te bewegen. Er zijn ook dieren die echt gaan “waken” bij het overleden dier.

Kan een hond een overleden hond missen? ›

Hoe lang een hond precies rouwt kan enorm verschillen per hond. Vaak kan dit na een paar weken al over zijn en soms kunnen honden het verdriet na het verlies van een dierbare zelfs tot aan hun dood voelen. Kijk hier maar eens... Geduld hebben is in dit geval erg belangrijk.

Hoe lang duurt verdriet na overlijden hond? ›

“In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat”, zegt zij. “Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt.”

Hoe kan je zien als een hond verdrietig is? ›

Je kan merken dat hij meer blaft tegen voorbijgangers of zich meer uitgaand en zelfverzekerd gedraagt. Of je kan merken dat je hond nu eerder stil en teruggetrokken is. Fysieke symptomen: De achtergelaten hond kan lichamelijke klachten hebben als reactie op het verlies.

Kan een hond zijn baasje missen? ›

Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.

Hoe snel ontbind een hond? ›

Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven.

Kunnen honden liefdesverdriet hebben? ›

Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.

Kan een hond rouwen om een andere hond? ›

Het verliezen van een huisdier is ontzettend verdrietig. Niet alleen voor het baasje, maar óók voor andere huisdieren. Recent onderzoek toont aan dat honden mogelijk rouwen wanneer een andere hond in huis sterft. Al kan dat verdriet ook worden beïnvloed door hun baasje.

Is het beter om 1 of 2 honden te nemen? ›

Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.

Hoe lang duurt verdriet hond? ›

"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."

Wat doen als hond is overleden? ›

Als uw huisdier is overleden, dan heeft u 4 mogelijkheden:
 1. Afgeven bij de gemeente. Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. ...
 2. Laten cremeren. U kunt uw huisdier laten cremeren in een erkend huisdiercrematorium. ...
 3. Begraven op een dierenbegraafplaats. ...
 4. Begraven in uw eigen tuin.

Wat moet je doen als je hond overleden is? ›

Een overleden huisdier herdenken
 • Een persoonlijke herinneringssieraad. ...
 • Een pootafdruk voor altijd. ...
 • Een schilderij of portret laten maken. ...
 • Een mooie urn voor de as uitzoeken. ...
 • 2D of 3D foto in glas. ...
 • Een herinneringstatoeage.
Sep 30, 2020

Hoe lang duurt het voordat een hond ontbonden is? ›

Binnen twee weken na intreding van de dood komen producten van ontbinding uit de lichaamsopeningen zoals uit de mond, de neus, de anus en eventuele andere lichaamsopeningen (bijvoorbeeld wonden). De stank van rotting is op dit moment overweldigend aanwezig.

Hoe laat je honden afscheid nemen? ›

Schrijf op hoe de meest ideale manier voor jou en je huisdier zou zijn om hem in te laten slapen. Schrijf op of je je hond wilt laten cremeren (alleen of met andere dieren), begraven en zou je een autopsie laten doen.

Wat moet je doen als je je hond mist? ›

Als u vermoedt dat uw hond last heeft van heimwee of verlatingsangst, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een dierenarts of een hondengedragstherapeut kan helpen bij het beoordelen van de situatie en het bieden van oplossingen om uw hond te helpen zich meer op zijn gemak te voelen tijdens uw afwezigheid.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6395

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.