Wat is Content Gap-analyse en hoe voer je een Content Gap-analyse uit? SendPulse-blog (2024)

Als contentmarketeer heb je waarschijnlijk veel slapeloze nachten gehad door alleen maar na te denken over wat je moest schrijven. Hoewel SEO-zoekwoordonderzoek veel helpt bij het vinden van relevante inhoudsonderwerpen voor uw site, vraagt ​​u zich af of u onderwerpen heeft gemist die meer verkeer zouden hebben opgeleverd.

Met de analyse van contentgaps kunt u contentmarketingstrategieën ontwikkelen die meer verkeer genereren, het aantal conversies verhogen en waarde creëren voor uw klanten en sitebezoekers. Tegenwoordig kan SEO bepalen of uw online bedrijf slaagt of mislukt.

Om uw SEO-prestaties te verbeteren, moet u hiaten in uw contentstrategie vinden en deze invullen. Lees verder voor meer informatie over de analyse van contentgaps en hoe u deze kunt benutten om meer verkeer en site-inkomsten te genereren.

Inhoud:
  • Wat is een content gap-analyse?
  • Voordelen van het uitvoeren van een content gap-analyse
  • Hoe voer je een content gap-analyse uit?
  • Voer een contentaudit uit en breng de content in kaart voor het koperstraject
  • Maak een lijst van uw concurrenten en analyseer hun ranglijst
  • Consolideer bestaande inhoud om de algehele ranglijst te verbeteren
  • Maak een lijst en prioriteer uw hiaten in de inhoud
  • Voer een jaarlijkse of driemaandelijkse evaluatie uit
  • Opsommen

Wat is een content gap-analyse?

Analyse van de inhoudskloof is het proces van het evalueren en vinden van hiaten in uw bestaande inhoud. Dit houdt in dat u gaten in uw inhoud identificeert die aansluiten bij de verschillende fasen van het klanttraject. Deze omvatten ontbrekende zoekwoorden met een hoog volume die anders uw zoekrangschikking zouden hebben verhoogd.

Een content gap-analyse bestaat uit een audit van de volgende soorten content:

  • website;
  • landingspagina's;
  • blogs en artikelen;
  • sociale media-inhoud;
  • eBooks en andere downloadbare bestanden.

Een content gap-analyse geeft u een beter inzicht in het type inhoud en de onderwerpen die u voor elke fase van uw carrière moet creërenmarketing trechter. Een content gap-analyse helpt u ook inzicht te krijgen in het type content dat u moet produceren om relaties met uw leads op te bouwen en deze in klanten om te zetten.

Leren hoe temaak en gebruik een inhoudsmatrixzodat u nooit zonder ideeën komt te zitten over hoe u uw inhoud kunt diversifiëren.

Het verbeteren van uw SEO-profiel zou niet de enige reden moeten zijn waarom u een content gap-analyse uitvoert. Hoewel het altijd goed is om uw positie in de zoekresultaten te verbeteren, moet het communiceren van waarde aan uw potentiële klanten in elke fase van het klanttraject uw belangrijkste drijfveer zijn. Daarom moet uw inhoud bruikbare inzichten bieden die voldoen aan de behoeften van klanten.

Wilt u uw inhoud promoten? Met SendPulse kunt u uw doelgroep bereiken door verschillende soorten berichten te verzenden via het communicatiekanaal van hun voorkeur: e-mailcampagnes, webpushmeldingen, sms en chatbots voor Facebook Messenger of Telegram.

Voordelen van het uitvoeren van een content gap-analyse

Het uitvoeren van een content gap-analyse is een lang en moeizaam proces. Dus waarom moet je het überhaupt doen?

Met een analyse van de inhoudskloof kunt u vaststellen waar uw inhoud tekortschiet, vooral op het gebied van de inhoudverkeer naar uw website trekken. Hoewel uw bedrijf er niet naar moet streven alles voor iedereen te betekenen, moet u zich op zijn minst bewust zijn van waar potentiële sitebezoekers en klanten naar op zoek zijn bij merken in uw niche.

Als het om online marketing gaat, komt deze kennis meestal in de vorm van zoekwoorden. Als u bijvoorbeeld een SaaS-bedrijf runt, kunt u een reeks relevante verkoopzoekwoorden identificeren die u niet heeft getarget. Als u geen inhoud heeft gemaakt om deze zoekwoorden te targeten, loopt u iets mismogelijkheden voor klantenwerving.

Een ander belangrijk voordeel van het uitvoeren van content gap-analyses is dat u kunt ontdekken waar uw concurrenten zich in de zoekresultaten bevinden. Dit helpt u te zien waar u uw SEO moet verbeteren, vooral als u de strijd met uw concurrenten wilt aangaan. Tegelijkertijd helpt het u bij het identificeren van zoekwoorden waarop ze zich niet richten, waardoor u de kans krijgt om naar binnen te duiken en de hoogste zoekpositie voor die verwaarloosde zoekwoorden te claimen.

Hoe voer je een content gap-analyse uit?

Bij een analyse van de inhoudskloof wordt uw blog onderzocht om erachter te komen welke inhoud u mist. De beste manier om deze hiaten te identificeren is door een vast systeem te volgen om zoekwoordmogelijkheden te identificeren. Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van een content gap-analyse.

Voer een contentaudit uit en breng de content in kaart voor het koperstraject

Het startpunt voor elke content gap-analyse is een beoordeling van de content die je hebt gemaakt. U moet alle artikelen en de belangrijkste trefwoorden waarvoor u scoort, vermelden. Bovendien moet u zien hoe mensen omgaan met uw inhoud. Worden de mensen die deze artikelen lezen klanten? Misschien nog belangrijker: lezen mensen uw inhoud zelfs?

Een beoordeling van uw bestaande inhoud kan tal van interessante inzichten opleveren. Uw beoordeling biedt ook een basis voor het identificeren van inhoud die u niet heeft gemaakt. Hier is een eenvoudig inhoudscontroleproces dat u op uw site kunt implementeren:

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (3)

Laten we ons concentreren op het gedeelte 'Handmatig beoordelen' van het stroomdiagram. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om erachter te komen waarom uw inhoudspagina's niet in de zoekresultaten worden weergegeven:

  1. Controleer of uw pagina is geoptimaliseerd voor een zoekwoord met een hoog volume.
  2. Zoek naar dubbele inhoud op uw site.
  3. Kijk of de pagina verouderde inhoud of helemaal geen inhoud bevat.
  4. Kijk naar de HTML-code voor de pagina en zoek naar een ‘noindex’-tag.

Enkele van de tools die u kunt gebruiken om een ​​inhoudsaudit uit te voeren, zijn onder meer:SEMRush,Schreeuwende kikker,Ahrefs, EnGoogle Zoekwoordplanner.

Laten we voor dit voorbeeld een artikel uit The Daily Beast analyseren:

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (4)

Als u een snelle Google-zoekopdracht uitvoert, blijkt dat het bovenstaande artikel niet in de topresultaten staat voor de volgende zoekwoorden:

  • beoordeling van draadloze oordopjes;
  • beste draadloze oordopjes;
  • draadloze oordopjes van hoge kwaliteit;
  • meester dynamische draadloze oordopjes;
  • MW08 draadloze oordopjes.

De topresultaten voor de eerste vier zoekwoorden zijn allemaal recensiecompilaties en technische sites, dus het is een beetje moeilijk om daartegen te concurreren. Voor het trefwoord ‘MW08 draadloze oordopjes’ staat de pagina echter niet op de eerste pagina – die wordt gedomineerd door Amazon en technische blogs. Ik moest op pagina 2 klikken om het artikel te vinden.

Hoewel de pagina op de derde plaats staat voor het zoekwoord 'Paar oordopjes die er geweldig uitzien en beter klinken', deelt deze vrijwel dezelfde inhoud en titel met twee Yahoo! Nieuwssites:

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (5)

Het lijkt erop dat de pagina niet is geoptimaliseerd voor zoekwoorden met een hoog volume. Een snelle Google Keyword Planner-controle bevestigt deze observatie:

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (6)

Tot nu toe hebben we een aantal problemen ontdekt met de manier waarop het artikel is geoptimaliseerd:

  1. Het is niet geoptimaliseerd voor zoekopdrachten met grote volumes. In plaats van zoekwoorden te targeten die meer dan 1.000 zoekopdrachten per maand opleveren, werd het geoptimaliseerd voor een zoekwoord dat nauwelijks werd gebruikt.
  2. Het werd gepubliceerd nadat andere sites (in dit geval Yahoo! News) identieke inhoud hadden gepubliceerd.
  3. Eindelijk…de pagina-URL kwam niet eens overeen met de titel van het artikel.

De pagina-URL bevat het woord 'oortelefoons:'

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (7)

Het feit dat deze URL niet werd gecorrigeerd voordat het artikel werd gepubliceerd, zorgde ervoor dat Google niet kon detecteren dat het artikel over draadloze oordopjes ging. Het gebruik van de juiste terminologie in de URL kan leiden tot een betere ranking van zoekresultaten.

Nadat u uw inhoud heeft beoordeeld, kunt u overwegen de inhoud in kaart te brengen in het traject van uw koper. U zult merken dat verschillende uitdrukkingen aansluiten bij verschillende stadia van het koperstraject.

Ontdek de fasen van akopersreissamen met enkele best practices om uw koopproces op te bouwen en te automatiseren.

Mensen in de fase ‘Bewustwording’ hebben bijvoorbeeld een probleem dat ze moeten oplossen, dus gebruiken ze vaak woorden als ‘Hoe’ of ‘problemen oplossen’. In de fase ‘Overweging’ weten ze al hoe ze het probleem moeten oplossen, dus zoeken ze naar ‘hulpmiddelen’ of ‘aanbieders van oplossingen’. Ten slotte kiezen gebruikers in de ‘Besluit’-fase al uit twee of meer mogelijke oplossingen, dus zoeken ze naar beoordelingen en vergelijkingen zodat ze tot een weloverwogen beslissing kunnen komen.

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (8)

Je wilt content voor elke stap van de klantreis. Door uw inhoud af te stemmen op het klanttraject, kunt u lacunes in de inhoud identificeren. U kunt ook zien waar uw bestaande inhoud sterk presteert.

Maak een lijst van uw concurrenten en analyseer hun ranglijst

Tenzij u een uniek product of een unieke dienst aanbiedt, moet u het opnemen tegen concurrenten. Om ervoor te zorgen dat u uw concurrenten voor blijft, moet u op de hoogte zijn van hun marketingstrategie.

Bekijk onze uitgebreide lijst metinstrumenten voor concurrentieanalyseom u te helpen de concurrentie in te halen.

Je wilt kijken naar wat ze in hun blogs schrijven en naar het soort inhoud dat ze produceren om hoge zoekresultaten te bereiken. Terwijl u beoordeelt wat voor hen werkt, kunt u hiaten in uw contentmarketingstrategie ontdekken.

Het maken van een lijst met concurrenten is een eenvoudig proces. Als u uw concurrenten niet kent, kunnen moderne SEO-tools waardevolle inzichten bieden. De Ahrefs Backlink Checker-tool kan bijvoorbeeld helpen bij het ontdekken van concurrenten en de trefwoorden die zij gebruikten om hoog te scoren in de resultaten van zoekmachines:

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (9)

Ik raad aan om ook de toppagina's voor elk domein te beoordelen. Door bijvoorbeeld op 'Toppagina's' te klikken, kunt u de belangrijkste pagina's en de bijbehorende trefwoorden voor elke concurrerende website bekijken.

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (10)

Zijn de verkoopstrategieën van uw concurrenten vergelijkbaar met die van u? Als dat zo is, geeft het controleren van het type inhoud dat ze voor elke fase van de trechter maken je een idee van hun strategie. Publiceren ze bijvoorbeeld veel ‘how to’-artikelen, lijstjes of thought leadership-stukken? Gebruiken ze casestudies en whitepapers om hun geloofwaardigheid in de sector vast te stellen?

Deze inzichten kunnen zeer nuttig zijn voor uw merk bij het definiëren van uw SEO-strategie, vooral als u zich wilt onderscheiden van uw concurrenten.

Bijvoorbeeld als een concurrent niet goed bekend staatafter-sales service, kunt u uitleginhoud publiceren om uw eigen oplossingen te promoten. U kunt ook hun casestudy's lezen en bepalen hoe uw merk soortgelijke cases aanpakt. Als uw concurrenten ten slotte niet bepaald dol zijn op het publiceren van thought leadership-artikelen, kunt u tussenbeide komen om de leemte in kennis op te vullen met uw eigen lange inhoud.

Consolideer bestaande inhoud om de algehele ranglijst te verbeteren

Als u een grote bibliotheek met online-inhoud op uw site heeft, ontdekt u misschien dat u meer dan eens over hetzelfde onderwerp heeft geschreven. Dubbele inhoud heeft de neiging de algehele SEO-prestaties te verlagen.

U kunt pagina's identificeren die strijden om dezelfde zoekwoorden viaGoogle Zoekconsole. Klik op een zoekwoord en klik vervolgens op het tabblad 'Pagina's' om de pagina's te bekijken die op de betreffende zin staan.

Laat me je een voorbeeld geven met de merkankertekst, Voila Norbert.

What is Content Gap Analysis and How to Run a Content Gap Analysis | SendPulse Blog (11)

Wanneer u een zoekwoord identificeert dat op meerdere pagina's wordt weergegeven, heeft u de keuze uit een van de volgende:

  • het consolideren van de inhoud: u kunt het verkeer van de verwijderde pagina's omleiden naar de pagina waar u al het verkeer naartoe wilt leiden, of;
  • hergebruik uw inhoud: u kunt de focus van elke pagina wijzigen, zodat deze zich op een ander trefwoord richt.

U moet uw inhoud uitgebreid beoordelen om te bepalen waar meerdere pagina's voor dezelfde term staan. Wanneer u een probleem constateert, beslis dan wat de meest geschikte handelwijze is.

Maak een lijst en prioriteer uw hiaten in de inhoud

Aan het einde van de onderzoeksfase zou u een lijst met trefwoorden moeten hebben. Deze zoekwoorden komen overeen met de hiaten in uw inhoud. Als je veel geluk hebt, is de lijst kort en kun je snel inhoud rond al deze zoekwoorden creëren.

Het is echter meer dan waarschijnlijk dat u zult merken dat u meer werk heeft dan u aankan. Bovendien heb je niet de capaciteit om al deze stukjes inhoud in gelijke mate te promoten.

Als u met deze situatie wordt geconfronteerd, moet u prioriteit geven aan de inhoud die u maakt en promoot.

Er zijn verschillende manieren waarop u inhoud prioriteit kunt geven. U kunt zich mogelijk concentreren op zoekwoorden die gemakkelijk te rangschikken zijn in de zoekresultaten. Aan de andere kant kunt u prioriteit geven aan inhoud die het meest waardevol is voor het klanttraject.

Toen we bijvoorbeeld een content gap-analyse voor Right Inbox uitvoerden, ontdekten we dat we de meeste kernverkoopvoorwaarden hadden gedekt. We misten echter veel zoektermen uit de top van de trechter. Daarom hebben we besloten artikelen te maken over onderwerpen als “hoe u een nieuw Gmail-account maakt.” We hadden deze inzichten niet kunnen verkrijgen zonder een content gap-analyse uit te voeren.

Voer een jaarlijkse of driemaandelijkse evaluatie uit

Contentmarketingevolueert voortdurend. Sommige van uw concurrenten zullen experimenteren en proberen innovatieve contentmarketingstrategieën te implementeren. Tegelijkertijd veranderen de voorkeuren van consumenten van tijd tot tijd.

U moet uw marketinginspanningen regelmatig beoordelen via elk kanaal dat u gebruikt, inclusiefemail reclame. Een van de strategieën die u kunt gebruiken om uw marketinginspanningen te beoordelen, is een content gap-analyse.

Een uitgebreide content gap-analyse kan u helpen bij het bepalen van uw contentmarketingstrategie. U kunt de inzichten die u via een uitgebreide beoordeling verkrijgt, gebruiken om uw marketinginspanningen te verbeteren.

Opsommen

Content gap-analyse omvat het controleren van uw bestaande inhoud. Door lacunes in de inhoud te identificeren, kunt u inhoud creëren die lezers aantrekt. In deze handleiding wordt besproken hoe u een content gap-analyse kunt uitvoeren.

Uw content gap-analyse moet beginnen met een contentaudit en het in kaart brengen van uw content ten opzichte van het klanttraject. Deze fase van de contentaudit moet u helpen uw contentmarketinginspanningen te beoordelen en groeimogelijkheden te identificeren. Het lijkt een beetje op een interne review gecombineerd met een brainstormsessie.

Nadat u een interne audit heeft uitgevoerd, beoordeelt u de marketingstrategieën van uw concurrenten. Van hun inzichten en fouten kun je veel leren.

Combineer ten slotte deze twee sets informatie en bedenk uw contentmarketingstrategie. Bepaal welke zoekwoorden of onderwerpen het belangrijkst zijn voor uw bedrijf en creëer relevante inhoud om deze lacunes in de inhoud op te vullen.

Wat is Content Gap-analyse en hoe voer je een Content Gap-analyse uit? SendPulse-blog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5382

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.