Rouwsteungroepen kunnen u helpen bij het verwerken van een verlies. Hier leest u hoe u er een bij u in de buurt kunt vinden (2024)

Verdriet treft ons allemaal op verschillende manieren, en om hulp vragen bij het omgaan ermee kan lastig zijn. Voor veel mensen maakt een rouwsteungroep het proces een beetje gemakkelijker door verbindingen op te bouwen met anderen die ook rouwen. Een rouwsteungroep kan een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Eenstudieontdekte dat deze hielpen om depressieve symptomen te verminderen bij mensen die een dierbare hadden verloren.

Als je erover denkt om lid te worden van een rouwondersteuningsgroep, dan is dit wat je moet weten, volgens experts.

Grief Support Groups Can Help You Process a Loss—Here's How to Find One Near You (1)

Rouwsteungroepen nemen verschillende vormen aan, maar ze houden zich meestal aan het zelfhulpmodel.Matt Lundquist, oprichter en klinisch directeur van Tribeca Therapy in New York City, verteltGezondheid. In de praktijk betekent dit dat iedereen in de groep de mogelijkheid heeft om zijn/haar ervaringen te delen.

"In de meeste gevallen bieden andere groepsleden ondersteuning, maar geen praktische hulp of commentaar", zegt Lundquist. Het idee, zo legt hij uit, is om een ​​ruimte te creëren die vrij is van oordeel, waar ondersteuning voorop staat.

"Op deze manier verschillen rouwondersteuningsgroepen van therapie, omdat de feedback van therapie in eerste instantie vaak geen deel uitmaakt van de structuur", voegt Lundquist toe.

Rechteloos verdriet is misschien wel het moeilijkste om te verwerken: dit is wat het is en waarom, volgens experts

Wat u kunt verwachten van uw eerste sessie

Ten eerste zul je misschien verrast zijn door de verscheidenheid aan emoties in de kamer. "Sommige leden zullen geanimeerd zijn over hun verlies en details geven en hun emoties moedig gebruiken - huilen, woede, misschien zelfs een vloekwoord", zegt de familierouwadviseur uit New York City.Jill S. CohenverteltGezondheid.

Aan de andere kant zullen sommige mensen gewoon zitten en niet kunnen praten, niet bereid of bereid om de meest minimale informatie over hun verlies te delen. "In een rouwsteungroep is er ruimte voor beide soorten mensen en interacties", zegt Cohen.

Het is een goed idee om jezelf voor te bereiden op het voelen van een breed scala aan emoties als reactie op sommige van de verhalen die je hoort. Je weet echter van tevoren niet over welke verliezen mensen zullen praten. Als je je van streek of getriggerd voelt, stelt Cohen voor om een ​​rustige time-out te nemen door de kamer te verlaten totdat je je meer op je gemak voelt.

Je zult misschien ook verrast zijn door het soort details dat sommige leden van de groep over de overledene delen, zowel positief als negatief. Soms geeft dit een gevoel van opluchting, zegt Cohen, als je het gevoel hebt dat jouw ervaring niet zo traumatisch was als die van iemand anders.

Gecompliceerde rouw: wat het is, hoe je het moet verwerken en waarom het anders is dan typische rouw

Lundquist raadt aan om online te zoeken naar een rouwondersteuningsgroep, een paar opties te identificeren en vervolgens te kijken naar de feedback die ze krijgen van degenen die ze hebben bijgewoond. Sommige zijn aangesloten bij een kerk of andere religieuze groepering, terwijl andere onafhankelijk worden gerund. Vaak wordt een groep gemodereerd door een therapeut die een sterke rol kan spelen bij het leiden van de groep.

Cohen stelt voor een groep te zoeken die past bij jouw specifieke verlies, dat wil zeggen het verlies van je partner, het verlies van een kind, het verlies door zelfmoord, het verlies door kanker, enz. Dit vergroot de kans op interactie met mensen die meer begrijpen van de specifieke kenmerken van wat je doormaakt.

Typisch,persoonlijke rouwondersteuningsgroepenzijn overal verkrijgbaar in stedelijke gebieden, maar misschien niet zo toegankelijk in plattelandsgebieden. In dit geval – en ook als de veiligheid een probleem is vanwege COVID-19 – is er geen tekort aanonline rouwondersteuningsgroepengehouden via Zoom of een vergelijkbaar platform. Hoewel Lundquist van mening is dat dit soort werk het beste persoonlijk kan worden gedaan, zegt hij dat veel mensen online groepen effectief vinden.

"Ik denk dat online groepen heel goed werken", zegt Cohen. "Tranen en glimlachen verschijnen allemaal goed op het scherm, net zoals in persoonlijke groepen." Ze wijst erop dat het pandemische jaar de effectiviteit van dit soort ondersteuning heeft bewezen, op voorwaarde dat de elementen aanwezig zijn om het te laten werken: gebruiksvriendelijke technologie, vertrouwelijkheid tussen leden, privacy thuis of waar de leden ook toegang hebben tot de sessie, en aandacht in de groep (met andere woorden: groepsleden blijven van hun apparaten af ​​en concentreren zich uitsluitend op de groep).

Een goede facilitator is ook cruciaal binnen een online groep, voegt Cohen toe, om ervoor te zorgen dat de leden bij de les blijven, iedereen de kans geeft om te praten, niet door elkaar heen praten en elkaar op de juiste manier ondersteunen als er gevoelens opkomen.

"Ik denk dat het gemak van deze manier om een ​​rouwbijeenkomst bij te wonen, het verdriet ondersteunt en de mogelijkheid om anderen van overal op verschillende tijdstippen van de dag of avond erbij te betrekken - wat het gemakkelijker maakt om aanwezig te zijn zonder reistijd - dit tot een succes zal maken. Een haalbare optie voor de toekomst na de pandemie”, zegt Cohen.

Een andere overweging is dat rouw fysiek uitputtend is en mensen vaak een gebrek aan energie en/of motivatie bezorgt, dus de mogelijkheid om zonder extra inspanning de steun te krijgen die ze nodig hebben is een groot pluspunt.

Experts zeggen dat er vijf stadia van rouw zijn. Dit is wat je van elke fase kunt verwachten

Hoe effectief zijn rouwsteungroepen?

Een rouwsteungroep kan de realiteit van het rouwproces laten zien, zegt Lundquist.

"Vaak gaapt er een kloof tussen de verwachtingen van mensen over hoe het rouwproces eruit zou moeten zien en de realiteit", zegt hij. ‘Degenen die pas in de rouw zijn, kunnen verwachtingen koesteren over hoe lang het proces zou moeten duren en hoe ontwrichtend het zou moeten zijn, waardoor ze het gevoel krijgen dat hun eigen proces moeizaam en te ernstig is. Dit is natuurlijk een functie van hoe privé-rouw is georganiseerd in onze cultuur."

Door te laten zien dat rouw vaak langzaam en rommelig verloopt, geven steungroepen mensen de ruimte en omstandigheden om hun gevoelens te verwerken. "En je ziet natuurlijk ook dat het meestal beter wordt", voegt Lundquist toe.

Rouwgroepen versterken ook dat je niet de enige bent in je rouw. “Rouw is een eenzame ervaring, zelfs binnen een familie-eenheid of een gemeenschap, omdat ieders relatie met de overledene uniek is en iedereen op een andere manier rouwt”, legt Cohen uit. "Dus als je diep in je eigen verdriet zit en je afvraagt ​​waarom je je voelt zoals je je voelt of waarom je lichaam zo fysiek reageert op het verlies, of waarom je zo anders bent dan vóór je dood, helpt het om zie dat andere mensen levensveranderingen ondergaan zoals jij, maar natuurlijk anders."

Omgaan met verdriet: 7 copingstrategieën, volgens experts

Het kan ook nuttig zijn om copingvaardigheden van anderen te leren en ideeën uit te wisselen voor het omgaan met moeilijke situaties binnen de groep. Het hebben van een veilige ruimte om je emoties de vrije loop te laten is ook een pluspunt; veel mensen voelen zich daar niet op hun gemak bij als ze dat met hun eigen familieleden of vrienden doen. "Er schept troost bij het horen van de ervaringen van anderen en er is ook een gevoel van hoop als je mensen in latere perioden in hun verdriet ziet die lijken te functioneren op manieren die onmiddellijk na een verlies onvoorstelbaar lijken", zegt Cohen.

Voor sommige mensen is een rouwondersteuningsgroep slechts een deel van het proces. “Ook individuele rouwbegeleiding is een belangrijke vorm van ondersteuning”, zegt Cohen. "Voor sommige mensen hebben ze, als hun behoeften ingewikkelder zijn, meer baat bij één-op-één aandacht, vooral als het een traumatisch verlies of een ingewikkeld verdriet was." Bedenk dat het rouwproces uniek is voor de rouwende, en dat wat voor sommigen nuttig kan zijn, niet noodzakelijkerwijs geschikt is voor anderen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Grief Support Groups Can Help You Process a Loss—Here's How to Find One Near You (2)Bedankt voor je feedback!

Vertel ons waarom!

Rouwsteungroepen kunnen u helpen bij het verwerken van een verlies. Hier leest u hoe u er een bij u in de buurt kunt vinden (2024)

FAQs

Wat kan helpen bij rouwverwerking? ›

Verlies geeft veel emoties, zoals verdriet, somberheid en boosheid. Ook lichamelijk kost rouwen veel energie. Praten met familie of een goede vriend helpt vaak goed. Blijf goed voor uzelf zorgen als u rouwt: goed eten, slapen en bewegen.

Wat moet je doen om mensen te helpen in hun rouwproces? ›

Er is een fout opgetreden.
  • Vraag wat die nodig heeft. Durf te vragen waar die persoon nood aan heeft. ...
  • Durf te praten over de persoon die is gestorven. Vaak wil jouw vriend(in) wel praten over de persoon die die is verloren. ...
  • Zorg voor afleiding en plezier. ...
  • Help met praktische zaken. ...
  • Vermijd clichés. ...
  • Gedraag je niet anders.

Wat is de juiste volgorde van verlies en rouwverwerking? ›

Wat zijn de fases van rouw?
  • Ontkenning: de schok absorberen. De eerste fase is vaak ontkenning, waarbij de realiteit van het verlies moeilijk te bevatten is. ...
  • Boosheid: de pijn uiten. ...
  • Onderhandelen: zoeken naar controle. ...
  • Depressie: de realiteit onder ogen zien. ...
  • Aanvaarding: het nieuwe normaal vinden.
Feb 6, 2024

Wat zijn de 5 fasen van rouw? ›

Wat zijn de vijf fasen van rouw? De genoemde fasen van rouw; Ontkenning, (onderdrukte) woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Zijn in 1969 beschreven door Elisabeth Kübler-Ross. Zij beschreef deze fasen toen ze werkzaam was als stervensbegeleider.

Wat moet je zeker niet doen bij verliesverwerking? ›

Wat je beter NIET kunt zeggen of doen bij rouw
  1. Zeg niet: “Bel maar als ik iets voor je kan doen”. ...
  2. Ga niet invullen. ...
  3. Wegschieten in de supermarkt, het is het meest pijnlijke dat je kunt doen. ...
  4. Zeg niet: “Je krijgt wat je aankan” of “Hij of zij heeft het beter bij God”.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand die rouwt? ›

Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"

Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

Wat wens je iemand die iemand verloren is? ›

Typ een persoonlijk bericht om je medeleven te betuigen, bijvoorbeeld: “Beste [Naam], Ik hoorde van het overlijden van [overledene]. Ik ben erg geschokt en ik wil je mijn oprechte deelneming aanbieden. Als je iets nodig hebt of wilt praten, ben ik er voor je. Veel sterkte in deze moeilijke tijd.”

Hoe feliciteer je iemand die net iemand verloren heeft? ›

Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.

Wat wens je iemand die rouwt? ›

Voorbeelden van een aantal veelgebruikte korte condoleance teksten om sterkte te wensen bij een overlijden.
  • Met innige deelneming.
  • Gecondoleerd met dit enorme verlies.
  • Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
  • Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.

Hoe lang duurt ergste rouw? ›

Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.

Wat is het ergste verdriet? ›

van schrijver Oscar van den Boogaard: 'Je ouders verliezen is tragisch, je geliefde verliezen ondraaglijk, je kind verliezen het ergste wat er is.

Wat zijn de 4 Rouwtaken? ›

Vier rouwtaken bij verlies:
  • De eerste rouwtaak is het verlies onder ogen zien. ...
  • De tweede rouwtaak is omgaan met de pijn van het verlies. ...
  • De derde rouwtaak bestaat erin zich aan te passen aan een leefomgeving zonder de overledene. ...
  • De vierde rouwtaak is het bewaren van de herinnering aan de overledene.

Hoe lang duurt een normaal rouwproces? ›

Hoe lang een rouwproces duurt is lastig te zeggen omdat het zo sterk verschilt per persoon. Aan rouw zit geen tijdslimiet. Over het algemeen nemen de negatieve gevoelens af met de tijd en voelen de meeste zich na een bepaalde tijd beter. Dit is vaak ongeveer een jaar.

Is rouw een depressie? ›

Of een rouwreactie: de stemming na het overlijden van een dierbare is gelijk aan een depressieve episode. Maar indien de rouwepisode voortduurt of ernstige vormen aanneemt, kun je wel denken aan een depressie.

Wat is traumatische rouw? ›

Er is sprake van traumatische rouw als de rouwreacties heftig zijn en het dagelijks functioneren langdurig wordt beperkt. Het gaat bij traumatische rouw meestal om klachten die passen bij een of meer van de volgende diagnoses: persisterende-rouwstoornis, PTSS en/of depressie.

Wat moet je doen als je veel verdriet hebt? ›

Deze tips helpen je bij het verwerken van verdriet
  • Praat erover met mensen die je vertrouwt.
  • Schaam je niet voor je verdriet. Iedereen kent het gevoel.
  • Ga iets leuks doen. Probeer je zinnen te verzetten.
  • Onthoud dat het echt minder zal worden, hoe naar je je nu ook voelt.

Wat doet verdriet met je lichaam? ›

Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6568

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.