Omgaan met het verliezen van een huisdier - HelpGuide.org (2024)

Waarom doet het verlies van een huisdier zoveel pijn?

Velen van ons delen een intense liefde en band met onze gezelschapsdieren. Voor ons is een huisdier niet "zomaar een hond" of "gewoon een kat”, maar eerder een geliefd lid van onze familie, die gezelschap, plezier en vreugde in ons leven brengt. Een huisdier kan structuur aan je dag toevoegen, je actief en sociaal houden,helpen om tegenslagen en uitdagingen in het leven te overwinnen, en zelfs een gevoel van betekenis of doel geven. Dus wanneer een dierbaar huisdier sterft, is het normaal om gekweld te worden door verdriet en verlies.

De pijn van verlies kan vaak overweldigend aanvoelen en allerlei pijnlijke en moeilijke emoties teweegbrengen. Hoewel sommige mensen misschien niet begrijpen hoeveel gevoelens je voor je huisdier hebt, zou je je nooit schuldig moeten voelen of je moeten schamen als je rouwt om een ​​dierenvriend.

Hoewel we allemaal anders reageren op verlies, zal de mate van verdriet die u ervaart vaak afhangen van factoren zoals uw leeftijd en persoonlijkheid, de leeftijd van uw huisdier en de omstandigheden van hun overlijden. Over het algemeen geldt dat hoe belangrijker uw huisdier voor u was, hoe intenser de emotionele pijn die u zult voelen.

Ook de rol die het dier speelde in je leven kan van invloed zijn. Als uw huisdier bijvoorbeeld een werkhond, hulpdier of therapiedier was, rouwt u niet alleen om het verlies van een metgezel, maar ook om het verlies van een collega, het verlies van uw onafhankelijkheid of het verlies van emotionele steun. Als je alleen woonde en het huisdier je enige metgezel was, kan het nog moeilijker zijn om hun verlies te verwerken. En als u zich geen dure diergeneeskundige behandeling kunt veroorloven om het leven van uw huisdier te verlengen, kunt u zelfs een diep schuldgevoel krijgen.

Hoewel het ervaren van verlies een onvermijdelijk onderdeel is van het bezitten van een huisdier, zijn er gezonde manieren om met de pijn om te gaan, je verdriet te verwerken en als de tijd rijp is, misschien zelfs je hart open te stellen voor een ander gezelschapsdier.

Openbaarmaking van partnerschap

's Werelds grootste therapiedienst. 100% online. Word in minder dan 48 uur gekoppeld aan een professionele, gediplomeerde en doorgelichte therapeut.

Het rouwproces na het verlies van een huisdier

Rouwen is een zeer individuele ervaring. Sommige mensen vinden dat het verdriet na het verlies van een huisdier in fasen verloopt, waarbij ze verschillende gevoelens ervaren, zoals ontkenning, woede, schuldgevoelens, depressie en uiteindelijk acceptatie en oplossing. Anderen vinden dat hun verdriet meer cyclisch is, in golven komt, of een reeks hoogte- en dieptepunten. De dieptepunten zijn in het begin waarschijnlijk dieper en langer en worden geleidelijk korter en minder intens naarmate de tijd verstrijkt. Toch kunnen zelfs jaren na een verlies, een aanblik, een geluid of een speciale verjaardag herinneringen oproepen die een sterk gevoel van verdriet oproepen.

Het rouwproces verloopt slechts geleidelijk.Het kan niet worden geforceerd of gehaast - en er is geen 'normaal' tijdschema voor rouwen. Sommige mensen beginnen zich na weken of maanden beter te voelen. Voor anderen wordt het rouwproces gemeten in jaren. Wat je rouwervaring ook is, het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben en het proces op natuurlijke wijze te laten verlopen.

Je verdrietig, geschokt of eenzaam voelen is een normale reactie op het verlies van een geliefd huisdier.Het tonen van deze gevoelens betekent niet dat je zwak bent of dat je gevoelens op de een of andere manier misplaatst zijn. Het betekent alleen dat je rouwt om het verlies van een dier waar je van hield, dus je hoeft je niet te schamen.

Proberen je pijn te negeren of te voorkomen dat deze naar de oppervlakte komt, zal het op de lange termijn alleen maar erger maken.Voor echte genezing is het nodig om je verdriet onder ogen te zien en er actief mee om te gaan. Door je verdriet te uiten, heb je waarschijnlijk minder tijd nodig om te genezen dan wanneer je je gevoelens achterhoudt of 'opkropt'. Schrijf over uw gevoelens en praat erover met anderen die sympathie hebben voor uw verlies.

Omgaan met het verdriet van het verlies van een huisdier

Verdriet en verdriet zijn normale en natuurlijke reacties op de dood. Net als verdriet om onze vrienden en dierbaren, kan verdriet om onze gezelschapsdieren alleen in de loop van de tijd worden verwerkt, maar er zijn gezonde manieren om met de pijn om te gaan. Hier zijn een paar suggesties:

Laat niemand je vertellen hoe je je moet voelen,en vertel jezelf ook niet hoe je je moet voelen. Je verdriet is van jezelf, en niemand anders kan je vertellen wanneer het tijd is om "verder te gaan" of "er overheen te komen". Laat jezelf voelen wat je voelt zonder schaamte of oordeel. Het is oké om boos te zijn, om te huilen of niet om te huilen. Het is ook oké om te lachen, momenten van vreugde te vinden en los te laten wanneer je er klaar voor bent.

Neem contact op met anderen die huisdieren hebben verloren.Bekijk online prikborden, hotlines voor het verlies van huisdieren en steungroepen voor het verlies van huisdieren - zie het gedeelte Bronnen hieronder voor meer informatie. Als uw eigen vrienden en familieleden niet sympathiek staan ​​tegenover het verlies van huisdieren, zoek dan iemand die dat wel is. Vaak kan een andere persoon die ook het verlies van een geliefd huisdier heeft meegemaakt, beter begrijpen wat u doormaakt.

Rituelen kunnen helpen bij genezing.Een begrafenis kan u en uw gezinsleden helpen om openlijk uw gevoelens te uiten. Negeer mensen die het ongepast vinden om een ​​begrafenis voor een huisdier te houden, en doe wat goed voelt voor jou.

Creëer een erfenis.Het voorbereiden van een gedenkteken, het planten van een boom ter nagedachtenis aan uw huisdier, het samenstellen van een fotoalbum of plakboek, of het op een andere manier delen van de herinneringen die u met uw huisdier hebt genoten, kan een erfenis creëren om het leven van uw huisdier te vieren. Het herinneren van het plezier en de liefde die je met je huisdier hebt gedeeld, kan je helpen om uiteindelijk verder te gaan.

Zorg voor jezelf.De stress van het verliezen van een huisdier kan je energie en emotionele reserves snel uitputten. Door voor uw fysieke en emotionele behoeften te zorgen, kunt u deze moeilijke tijd doorkomen. Breng tijd door met mensen die om je geven, eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig om endorfine vrij te maken en je humeur te verbeteren.

Als u andere huisdieren heeft, probeer dan uw normale routine aan te houden.Overlevende huisdieren kunnen ook verlies ervaren als een huisdier sterft, of ze kunnen van streek raken door uw verdriet. Het handhaven van hun dagelijkse routines, of zelfs meer bewegings- en speeltijden, zal niet alleen de overlevende huisdieren ten goede komen, maar kan ook helpen om uw humeur en vooruitzichten te verbeteren.

Zoek professionele hulp als je die nodig hebt. Als uw verdriet aanhoudt en uw vermogen om te functioneren verstoort, kan uw arts of een beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg u beoordelendepressie.

Omgaan met het verlies van een huisdier wanneer anderen uw verlies onderschatten

Een aspect dat het rouwen om het verlies van een huisdier zo moeilijk kan maken, is dat het verlies van huisdieren niet door iedereen wordt gewaardeerd. Sommige vrienden en familie zeggen misschien: 'Wat is het probleem? Het is maar een huisdier!” Sommige mensen gaan ervan uit dat het verlies van een huisdier niet zoveel pijn zou moeten doen als het verlies van een mens, of dat het op de een of andere manier ongepast is om te rouwen om een ​​dier. Ze begrijpen het misschien niet omdat ze zelf geen huisdier hebben of het gezelschap en de liefde die een huisdier kan bieden niet kunnen waarderen.

  • Maak geen ruzie met anderen over de vraag of je verdriet gepast is of niet.
  • Accepteer het feit dat de beste steun voor je verdriet misschien van buiten je gebruikelijke vrienden- en familiekring komt.
  • Zoek anderen op die huisdieren hebben verloren; degenen die de omvang van uw verlies kunnen waarderen en mogelijk manieren kunnen voorstellen om door het rouwproces heen te komen.

Tips voor senioren die rouwen om de dood van een huisdier

Naarmate we ouder worden, ervaren we een toenemend aantal grote veranderingen in het leven, waaronder het verlies van geliefde vrienden, familieleden en huisdieren. De dood van een huisdier kan gepensioneerde senioren nog harder treffen dan jongere volwassenen die misschien kunnen putten uit het comfort van een naaste familie, of zichzelf kunnen afleiden met de routine van het werk. Als u een oudere volwassene bent die alleen woont, was uw huisdier waarschijnlijk uw enige metgezel, en door voor het dier te zorgen, kreeg u een gevoel van doelgerichtheid en eigenwaarde.

Blijf in contact met vrienden.Huisdieren, vooral honden, kunnen senioren helpen nieuwe mensen te ontmoeten of regelmatig in contact te komen met vrienden en buren tijdens een wandeling of in het hondenpark. Nu u uw huisdier bent kwijtgeraakt, is het belangrijk dat u nu niet dag in dag uit alleen bent. Probeer elke dag met minstens één persoon tijd door te brengen. Regelmatig face-to-face contact kan je helpen depressies te voorkomen en positief te blijven. Bel een oude vriend of buurman op voor een lunchafspraak of word lid van een club.

Boost je vitaliteit door te sporten.Huisdieren helpen velenouderen blijven actief en speels, wat je immuunsysteem kan stimuleren en je energie kan verhogen. Het is belangrijk om uw activiteitenniveau op peil te houden na het verlies van uw huisdier. Raadpleeg uw arts voordat u met een trainingsprogramma begint en zoek vervolgens een activiteit die u leuk vindt. Trainen in een groep - door een sport te beoefenen zoals tennis of golf, of door een training of zwemles te volgen - kan je ook helpen contact te maken met anderen.

Probeer een nieuwe betekenis en vreugde in het leven te vinden.De zorg voor een huisdier nam voorheen uw tijd in beslag en stimuleerde uw moreel en optimisme. Probeer die tijd maar eens op te vullenvrijwilligerswerk, een lang verwaarloosde hobby oppakken, een cursus volgen, vrienden, reddingsgroepen of daklozenopvangcentra helpen om voor hun dieren te zorgen, of zelfs door een ander huisdier te nemen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Kinderen helpen bij het rouwen om het verlies van een huisdier

Het verlies van een huisdier kan de eerste ervaring van uw kind met de dood zijn - en uw eerste kans om hen te leren omgaan met het verdriet en de pijn die onvermijdelijk gepaard gaat met de vreugde van het liefhebben van een ander levend wezen. Het verlies van een huisdier kan voor elk kind een traumatische ervaring zijn. Veel kinderen houden heel veel van hun huisdieren en sommigen herinneren zich misschien niet eens een tijd in hun leven dat het huisdier er niet was. Een kind kan boos zijn en zichzelf of u de schuld geven van de dood van het huisdier. Een kind kan bang zijn dat andere mensen of dieren waar ze van houden hen ook zullen verlaten. Hoe u met het rouwproces omgaat, kan bepalen of de ervaring een positief of negatief effect heeft op de persoonlijke ontwikkeling van uw kind.

Sommige ouders vinden dat ze moeten proberen hun kinderen te beschermen tegen het verdriet van het verlies van een huisdier door ofwel niet te praten over de dood van het huisdier, ofwel door niet eerlijk te zijn over wat er is gebeurd. Doen alsof het dier bijvoorbeeld is weggelopen of 'in slaap is gevallen', kan ervoor zorgen dat een kind zich nog meer verward, bang en verraden voelt als het eindelijk achter de waarheid komt. Het is veel beter om eerlijk te zijn tegen kinderen en ze de kans te geven om op hun eigen manier te rouwen.

Laat uw kind zien dat u uw eigen verdriet uit over het verlies van het huisdier.Als je niet hetzelfde gevoel van verlies ervaart als je kind, respecteer dan hun verdriet en laat ze hun gevoelens openlijk uiten, zonder dat ze zich schamen of schuldig voelen. Kinderen moeten er trots op zijn dat ze zoveel medeleven hebben en veel om hun gezelschapsdieren geven.

Stel je kind gerustdat ze niet verantwoordelijk waren voor de dood van het huisdier. De dood van een huisdier kan veel vragen en angsten oproepen bij een kind. Het kan zijn dat u uw kind moet geruststellen dat u, de ouders, niet ook zult sterven. Het is belangrijk om over al hun gevoelens en zorgen te praten.

Betrek je kind bij het stervensproces.Als je voor euthanasie voor je huisdier hebt gekozen, wees dan eerlijk tegen je kind. Leg uit waarom de keuze nodig is en geef het kind de kans om wat bijzondere tijd met het huisdier door te brengen en op zijn eigen manier afscheid te nemen.

Geef het kind indien mogelijk de kans om een ​​aandenken aan het huisdier te maken.Dit kan bijvoorbeeld een bijzondere foto zijn, of een gipsafdruk van de pootafdruk van het dier.

Laat het kind betrokken zijn bij een herdenkingsdienst,als ze dat willen. Door een begrafenis te houden of een gedenkteken voor het huisdier te maken, kan uw kind zijn gevoelens openlijk uiten en het verlies helpen verwerken.

Haast u niet om het kind een "vervangend huisdier" te gevenvoordat ze de kans hebben gehad om het verlies dat ze voelen te rouwen. Uw kind kan zich ontrouw voelen, of u kunt de boodschap overbrengen dat het verdriet en verdriet dat wordt gevoeld wanneer er iets sterft, eenvoudig kan worden overwonnen door een vervangend exemplaar te kopen.

De beslissing nemen om een ​​huisdier te laten inslapen

Beslissen om uw huisdier te laten inslapen is een van de moeilijkste beslissingen die u ooit voor uw huisdier zult moeten nemen. Als liefhebbende huisdiereneigenaar kan echter de tijd komen dat u uw huisdier moet helpen de overgang van leven naar dood te maken, met de hulp van uw dierenarts, op een zo pijnloos en vredig mogelijke manier.

Weten wanneer het tijd is om een ​​huisdier te laten inslapen

Euthanasie voor een geliefd huisdier is een zeer persoonlijke beslissing en komt meestal na een diagnose van een terminale ziekte en met de wetenschap dat het dier erg lijdt. Uw keuzes voor uw huisdier moeten gebaseerd zijn op de zorg en liefde die u voor het dier voelt. Belangrijke zaken om te overwegen zijn onder andere:

Activiteiten niveau.Geniet uw huisdier nog steeds van voorheen geliefde activiteiten of kan hij überhaupt actief zijn?

Reactie op zorg en genegenheid.Heeft uw huisdier nog steeds interactie en reageert het op liefde en zorg op de gebruikelijke manieren?

Hoeveelheid pijn en lijden.Ervaart uw huisdier pijn en lijden die zwaarder wegen dan het plezier en genot in het leven?

Terminale ziekte of ernstig letsel.Heeft ziekte of letsel uw huisdier belemmerd om van het leven te genieten? Gaat uw huisdier een zekere dood tegemoet door de verwonding of ziekte?

De gevoelens van je familie.Is uw familie unaniem in de beslissing? Als dit niet het geval is en u nog steeds het gevoel heeft dat dit het beste is voor uw huisdier, kunt u dan leven met de beslissing die u moet nemen?

Als u besluit dat het beëindigen van het lijden in het belang van uw huisdier is, neem dan de tijd om een ​​proces te creëren dat zo vredig mogelijk is voor u, uw huisdier en uw gezin. Misschien wilt u nog een laatste dag thuis met het huisdier om afscheid te nemen, of om het huisdier te bezoeken in het dierenziekenhuis. U kunt er ook voor kiezen om bij de euthanasie van uw huisdier aanwezig te zijn, of vooraf afscheid te nemen en in de wachtkamer van de dierenarts of thuis te blijven. Dit is een individuele beslissing voor elk gezinslid.

Wat u kunt verwachten als u uw huisdier laat inslapen

Volgens de American Veterinary Medical Association wordt euthanasie voor een huisdier meestal bereikt door injectie van een dodelijk medicijn. De dierenarts kan eerst een kalmerend middel toedienen om uw huisdier te ontspannen. Na de injectie van het euthanasiemiddel zal uw huisdier onmiddellijk bewusteloos raken. De dood is snel en pijnloos. Uw huisdier kan zijn poten meerdere keren bewegen of diep ademhalen nadat het medicijn is toegediend, maar dit zijn reflexen en betekenen niet dat uw huisdier pijn heeft of lijdt.

Hoe euthanasie bij huisdieren aan een kind uit te leggen

Wees eerlijk. Begin met uit te leggen dat uw huisdier ziek is, erg lijdt en dat u in staat bent om dat lijden op een zeer humane en vriendelijke manier te beëindigen. De injectie is een zeer rustig en pijnloos proces voor uw huisdier. Soms, als je echt van een huisdier houdt, moet je dit soort moeilijke beslissingen nemen om het dier nog meer pijn en lijden te besparen.

  • Kinderen hebben de neiging zich te voeden met hoe hun ouders reageren. Als je hysterisch bent of het gevoel hebt dat het de verkeerde beslissing is, zal je kind waarschijnlijk op dezelfde manier reageren. Als jij verdrietig bent, en op een gezonde manier met dat verdriet omgaat, zal je kind jouw voorbeeld volgen.
  • Zolang je je geliefde huisdier om de juiste redenen laat inslapen, vertel je kinderen dat het oké is om verdrietig te zijn, maar dat het niet nodig is om je schuldig te voelen. Je zou je verdrietig moeten voelen, en je kinderen kunnen het verdriet voelen, maar vermeng schuldgevoel niet met het verdriet. De ene emotie is gezond, de andere vreselijk belastend.

Een andere hond of kat krijgen na het verlies van een huisdier

Er zijn veel prachtige redenen om het nog een keer te doendeel je leven met een gezelschapsdier, maar de beslissing om dit te doen is heel persoonlijk. Het kan verleidelijk zijn om naar buiten te rennen en de leegte op te vullen die is achtergelaten door de dood van uw huisdier door onmiddellijk een ander huisdier te nemen. In de meeste gevallen is het het beste om eerst om het oude huisdier te rouwen en te wachten tot je er emotioneel klaar voor bent om je hart en je huis open te stellen voor een nieuw dier. Misschien wil je beginnen met vrijwilligerswerk bij een opvangcentrum of reddingsgroep. Tijd besteden aan het verzorgen van huisdieren in nood is niet alleen geweldig voor de dieren, maar kan je ook helpen beslissen of je klaar bent om een ​​nieuw huisdier te hebben.

Sommige gepensioneerde senioren die alleen wonen, vinden het misschien het moeilijkst om zich aan te passen aan het leven zonder huisdier. Als het verzorgen van een dier je een gevoel van doelgerichtheid en eigenwaarde en gezelschap heeft gegeven, kun je overwegen om in een eerder stadium een ​​ander huisdier te nemen. Natuurlijk moeten senioren ook rekening houden met hun eigen gezondheid en levensverwachting bij het kiezen van een nieuw huisdier. Opnieuw,vrijwilligerswerk om huisdieren in nood te helpenkan een goede manier zijn om te beslissen of je klaar bent om weer een huisdiereneigenaar te worden.

Hulplijnen en ondersteuning

Laatst bijgewerkt of herzien op 28 maart 2023

Omgaan met het verliezen van een huisdier - HelpGuide.org (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5567

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.