Nierziekte bij honden: oorzaken, symptomen, behandelingen en meer (2023)

Nierziekte bij honden, klinkt eng toch? Is uw hond gediagnosticeerd met een nierziekte?

Nierziekte bij honden is een algemene term die spreekt over de verschillende ziekten en stofwisselingsproblemen die de normale werking van de nieren van uw hond kunnen verstoren.

Dus als je een hond hebt met enige vorm van "nier" -problemen, dan is dit artikel iets voor jou! Hier behandelen we alles wat u moet weten over nieraandoeningen bij honden.

Nierziekte bij honden uitgelegd

Zowel honden als katten kunnen risico lopen op chronisch nierfalen. In het bijzonder wordt geschat dat 15% van de honden ouder dan 0 jaar nierschade kan oplopen. Maar als je eenkat, toen toonden onderzoeken aan dat 30% van de katten ouder dan 15 jaar het risico loopt een chronische nierziekte te ontwikkelen.

Nierziekte bij honden klinkt best ingewikkeld,rechts?Het is absoluut een relatief moeilijk onderwerp om te begrijpen, vooral als je geen medische achtergrond hebt.

Hier is een kleine anatomie- en fysiologieles 101! Nieren hebben vier hoofdfuncties in onzehondlichaam, dit omvat:

 • De nierfunctie als filtersysteem
 • Reabsorptie van stoffen en nuttige moleculen terug in het bloed
 • Uitscheiding van afvalstoffen
 • De nierfunctie als afvalverwijderingssysteem. Dat wil zeggen dat de nier afvalstoffen uit het lichaam scheidt.

Als we nu zouden inzoomen op de nieren van een hond, zouden we deze structuren zien die nefronen worden genoemd.

Nefronen zijn een enkele eenheid die bestaat uit zaken als het kapsel van Bowman, glomerulus en niertubuli.

Om het simpel te houden, op microscopisch niveau bestaat de nier uit miljoenen kleine kleine nefronen, deze nefronen filteren stoffen in en uit, wat betekent dat gifstoffen zich in hun bloed gaan ophopen.

Chronisch nierfalen: wat betekent het voor uw huisdier?

Nierfalen is een ziekte die ontstaat wanneer de nefronen van de nier niet meer in staat zijn gifstoffen en stoffen uit het bloed te filteren.

Nierfalen kan deel uitmaken van het normale verouderingsproces, dit betekent dat chronisch nierfalen vaker voorkomt bij onze geriatrische honden.

Helaas zullen honden met nierfalen langzaam de totale werking van hun nier verliezen. Geleidelijk aan zal uw hond erger worden naarmate de stadia van nierfalen vorderen. Vergeet niet om regelmatig bloedchemie van uw hond te doen om te zien in welk stadium het nierfalen van uw hond zich bevindt.

Er zijn 4 stadia van nierziekte bij honden en dit is hoe het eruit zal zien op de bloedtest van uw hond:

Fase 1Creatinineconcentratieniveaus zijn vaak minder dan 1,4 mg/dL

Stage 2Creatinineconcentratieniveaus zullen tussen 1,4-2,0 mg/dL liggen. Op dit moment worden de klinische symptomen mogelijk nog niet opgemerkt! maar u merkt misschien dat uw hond meer drinkt of plast.

Fase 3Creatinineconcentraties kunnen overal van 2,1 naar 5,0 springen. Klinische symptomen geassocieerd met nierziekte worden ernstiger en komen vaker voor.

Fase 4Creatinineconcentraties die hoger zijn dan 5,0 mg/dL. Kan erop wijzen dat slechts 10% van de nefronen nu functioneert. Dit wordt vaak terminaal nierfalen genoemd.

Genomen uit het veterinaire handboek voor interne geneeskunde van kleine dieren.

6 mogelijke oorzaken van nierziekte bij honden

Er kunnen veel oorzaken zijn van nieraandoeningen bij honden. Hieronder staan ​​slechts enkele van de meest voorkomende oorzaken van nierziekte bij honden.

 • De ziekte van Cushing is een ziekte die de bijnier van een hond aantast. Wanneer eenhond heeft de ziekte van Cushingze zullen een overmatige hoeveelheid glucocorticoïden gaan produceren.Het resultaat?Verhoogde bloedstroom door de nierslagaders en dus schade aan de nefronen (meer specifiek de glomerulus van nefronen).
 • is een ziekte die optreedt als gevolg van slecht actieve bijnieren. De ziekte van Addison beïnvloedt vaak de balans van andere belangrijke opgeloste stoffen voor de nieren, zoals kalium, water en natrium. De nierfunctie kan dus worden aangetast als de ziekte van Addison onbehandeld blijft.
 • Leeftijd en erfelijkheid lijken de meest voorkomende oorzaken van chronisch nierfalen te zijn. Soms kunnen de nieren van een hond in de loop der jaren stress ondergaan, zoals verhoogde hoeveelheden gifstoffen, eiwitten enz. Dus uiteindelijk slijten de nieren en verliezen ze hun functie.
 • Renale hypertensie kan ook chronisch nierfalen veroorzaken bij honden en katten. Nierhypertensie betekent simpelweg dat de nierslagaders onder hoge bloeddruk staan. Hoge bloeddruk of ongecontroleerde bloeddruk kan leiden tot nierziekte.
 • Nierstenen kunnen een oorzaak zijn van acuut nierfalen. Er zijn veel oorzaken van nierstenen bij honden, dit kan een verhoogd calciumgehalte, urine met een hoge pH en infecties zijn.
 • Pyelonefritis is gewoon een infectie van de bovenste urinewegen die kan worden veroorzaakt door bacteriële infecties.
 • Honden die giftige stoffen en voedsel binnenkrijgen, lopen mogelijk risico op acuut nierfalen. Ethyleenglycol (antivries), medicijnen, druiven enz. zijn bijvoorbeeld allemaal giftig voor honden en kunnen de nieren van uw hond beschadigen.

Waarom is het belangrijk om de tekenen van nierziekte bij honden te kennen?

Canine nierziekte kan een gevaarlijke ziekte zijn, die het leven van uw huisdier kan kosten.

Zodra u merkt dat uw hond milde symptomen vertoont, zoals verhoogde dorst en vaker plassen, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen, zodat u een bloedtest en urineonderzoek kunt laten doen.

Nierfalen bij honden is een progressieve ziekte; een hond kan asymptomatisch zijn tijdens stadium 1 of stadium 2 van nierfalen. Dus de meeste ouders van huisdieren krijgen nierfalen vaak pas als hun geliefde hond stadium 3 of stadium 4 heeft bereikt.

Zodra uw hond de hogere leeftijd heeft bereikt, is het belangrijk om te overwegen om regelmatig bloedonderzoek te doen om een ​​vroege nierziekte op te sporen.

Wat gebeurt er als nierproblemen onbehandeld blijven?

Helaas kan dit zeer gevaarlijk zijn als u de nierproblemen van uw hond onbehandeld laat.

Het is niet alleen onethisch, maar het kan ook behoorlijk verontrustend zijn voor uw hond.

Honden die onbehandeld blijven voor nierproblemen zullen niet langer dan een paar weken tot misschien een paar maanden leven. Als gevolg hiervan zullen ze moeten worden geëuthanaseerd.

Lijst met symptomen van nierziekte bij honden:

Nu kunnen de symptomen van een nierziekte bij honden vrij gemakkelijk te herkennen zijn. Enkele veel voorkomende klinische symptomen van nierziekte zijn:

 • Polydypsie: overmatige dorst
 • Polyurie: overmatig plassen
 • Azotemie
 • Halitose: slechte adem
 • Lethargie
 • Gewichtsverlies
 • Bloedonderzoek kan bloedarmoede, abnormale calcium- en fosforonevenwichtigheden aantonen
 • Consistent braken en misselijkheid
 • Zweren in de mond kunnen het meest voorkomende teken zijn tijdens de latere stadia van nierfalen, vanwege het onvermogen van de nier om giftige stoffen uit het bloed te filteren.

Nierziekte bij honden: behandelingsopties

Nu kan de behandeling van nierziekte bij honden van korte duur zijn als uw hond acuut nierfalen heeft of het kan een langdurige verbintenis zijn als uw hond chronisch nierfalen heeft.

Wat te verwachten van de dierenartsen!Nierfalen leidt tot polydipsie en polyurie, dit betekent dat honden meer zullen drinken als ze uitgedroogd zijn. Om uitdroging en een hoog stikstofgehalte in het bloed tegen te gaan, moet uwdierenartszal intraveneuze vloeistoffen toedienen om deze problemen te verhelpen.

Over het algemeen zal uw dierenarts ernaar streven eventuele elektrolyt- en zuur-base-onevenwichtigheden te corrigeren en te herstellen. Bovendien kunnen honden met een nieraandoening ook stofwisselingsproblemen en complicaties krijgen, zoals nierstenen, hypercalciëmie, infecties enz. Uw dierenarts kan dus een reeks medicijnen toedienen die het metabolisme van uw hond weer zo normaal mogelijk maken.

Thuis en doorlopende zorg!Uw hond zal zowel een streng dieet als een intensief regime moeten volgen. Een hond met chronisch nierfalen kan een behandeling met subcutane vloeistoftherapie ondergaan die elke dag door de eigenaar moet worden toegediend.

Uw hond moet te allen tijde toegang hebben tot vers water. Uw dierenarts zal voorstellen dat u het natriumgehalte in het dieet van uw hond verlaagt, fosforbinders toevoegt om de opname van fosfor te beperken, dit kan calciumcarbonaat of calciumacetaat zijn.

Nierziekte bij honden: zelfgemaakt dieet voor uw pup

We raden nooit aan om een ​​zelfgemaakt dieet te maken voor honden met ernstige stofwisselingsstoornissen zoals chronisch nierfalen.

Dit komt omdat het maken van een zelfgemaakt dieet niet alleen tijdrovend is, maar ook een lastige aangelegenheid die nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

Desalniettemin kan een zelfgemaakt dieet bestaande uit vers voedsel heel gunstig zijn voor uw hond met nierfalen. Dit is wat u eerst moet overwegen!

Belangrijkste punten om te onthouden over diëten voor nierziekte bij honden

 1. Een teveel aan calcium kan verdere schade aan de nieren veroorzaken
 2. Fosfor: Omdat de nier beschadigd is, kan deze niet langer fosfor en gifstoffen uit het bloed filteren.
 3. Eiwit hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden beperkt. Eiwitbeperking is afhankelijk van het type nierfalen dat uw hond heeft. Honden met eiwitverliezende nefropathie (een soort nierziekte bij honden) hebben bijvoorbeeld een verlaagd eiwitgehalte in hun voedsel nodig.
 4. EPA en DHA zijn antioxidanten die schade aan de nieren kunnen verminderen.

Zelfgemaakt recept voor honden met een nieraandoening

Hier is een snel recept voor uw hond met een nieraandoening.

Denk eraan, kies hoogwaardige ingrediënten en probeer uw hond droogvoer te geven dat is ontworpen voor nierproblemen bij honden. Royal Canin en Hills Science Diet hebben bijvoorbeeld een geweldige formule voor honden met een nieraandoening.

Groene Pens & Groenten!

 • Gekookte Groene Pens
 • Runderlever
 • Een handvol bosbessen
 • Een handvol verse groenten naar keuze
 • Zoete aardappel
 • Een complex van vitamine B-supplementen
 • Een paar eetlepels kurkuma
 • Verlaagde niveaus van zout en natrium om hoge bloeddruk of bloeddrukafwijkingen onder controle te houden.
 • Visolie voor DHA en EPA
 • Fosforbinders (voorgeschreven door dierenarts)
 • Oplosbare vezels zoals gekookte pompoen

Vergeet niet dat dagelijks koken voor uw huisdier lastig kan zijn.

Als uw hond een nierziekte heeft, is het ten zeerste aan te raden om zich aan het voorgeschreven dieet van de dierenarts te houden.

Verse, huisgemaakte maaltijden zijn echter altijd gunstig voor de gezondheid van uw hond. Als alternatief kunt u dus overwegen uw hond zowel voorgeschreven diëten voor nierfalen als huisgemaakte maaltijden te geven.

Hoe chronische nierziekte bij honden te behandelen?

Nu kan nierfalen bij honden uiteindelijk het leven van een hond kosten.

Wanneer een hond met nierfalen leeft, is het uiteindelijke doel om de progressie van de ziekte door middel van een dieet te vertragen, de ernstige klinische symptomen te verlichten en eventuele metabole afwijkingen te corrigeren.

Als het gaat om het omgaan met chronisch nierfalen van uw hond, zult u als huisdiereigenaar het dieet van uw huisdier onder controle moeten houden door de juistehondenvoer.

Bovendien moet u een paar keer per dag onderhuids vocht toedienen, elke dag om de symptomen van uw hond te verlichten. Bovendien kan uw dierenarts een reeks medicijnen voorschrijven, zoals ontstekingsremmers, anti-emetica en meer, om de symptomen van chronisch nierfalen bij uw hond te verlichten.

Nierziekte bij honden is ernstig, dus lees dit en praat met uw dierenarts

Als het om een ​​nieraandoening gaat, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Honden met de diagnose chronisch nierfalen hebben intensieve zorg en therapie nodig. En helaas is chronisch nierfalen een ongeneeslijke ziekte. Helaas hebben eenmaal gediagnosticeerde honden misschien maar een paar maanden tot een jaar.

Maar over het algemeen kan een acute nierziekte, mits snel behandeld, worden genezen. Praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over nierfalen bij honden.

Heeft u een vraag over nierfalen bij honden? Of nierziekte bij katten? Vraag het ons in de reacties hieronder!

gerelateerde berichten

Een geval van UTI bij honden: hoe het probleem te herkennen en wat u eraan kunt doen

DoorAnant Shastri,Bijgewerkt op 26 juni 2023

Anant Shastri, schrijver

Anant Shastri is een gepubliceerde auteur gevestigd in India. Als schrijver van meer dan een decennium is hij erin geslaagd om zijn eigen poëzieboek Darkness in the Fool te publiceren, een dichtbundel die zich richt op het leren vinden van vreugde, zelfs te midden van eenzaamheid.

Leun over onzeRedactionele richtlijn

DoorAnant Shastri2 jaar geleden

DoorKatelyn zoon,Bijgewerkt op 26 juni 2023

Katelyn Son, auteur

Katelyn Son is een holistische expert op het gebied van huisdierenwelzijn en de contentmanager voor Veterinarians.org, een uitgeverij die leeft volgens het leidende principe "huisdieren zijn familie".

Leun over onzeRedactionele richtlijn

DoorKatelyn zoon11 maanden geleden

FAQs

Nierziekte bij honden: oorzaken, symptomen, behandelingen en meer? ›

De levensverwachting bij acuut nierfalen onder honden is circa 60%. De levensverwachting bij chronisch nierfalen is rooskleuriger, echter krijgen veel honden die acuut nierfalen hebben overleefd last van chronisch nierfalen.

Hoe lang kan een hond leven met nierfalen? ›

De levensverwachting bij acuut nierfalen onder honden is circa 60%. De levensverwachting bij chronisch nierfalen is rooskleuriger, echter krijgen veel honden die acuut nierfalen hebben overleefd last van chronisch nierfalen.

Wat veroorzaakt nierfalen bij honden? ›

Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben zoals een bacteriële infectie van de nier, een niersteen, vergiftiging, een tumor, een hoge bloeddruk of door ontstekingen elders in het lichaam.

Hebben honden pijn bij nierfalen? ›

Honden met acuut nierfalen zijn meestal acuut ernstig ziek. De nieren zijn vaak pijnlijk en gezwollen en kunnen verminder bewust zijn (richting comateus) en kunnen de volgende afwijkingen hebben in bloed/urine: Gestegen creatinine ofwel azotemie.

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen? ›

Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

Wat is slecht voor nieren hond? ›

Sommige stoffen zijn schadelijk voor de nieren, denk bijvoorbeeld aan antivries, lelies of een overdosering van bepaalde medicijnen. Bij een ernstige vergiftiging geeft de dierenarts uw dier een infuus waardoor er veel vocht in het lichaam van uw hond komt en de gifstoffen worden verdund.

Wat is eindstadium nierfalen? ›

Nierfalen betekent dat je nieren niet goed meer werken: minder dan 15%. Het gaat om het laatste stadium van chronische nierschade (stadium 5). Nierfalen heet ook wel eindstadium nierfalen of terminaal nierfalen.

Hoe merk je dat een hond nierproblemen heeft? ›

Vaak en veel plassen. Verminderde eetlust/ vermagering. Slechte adem. Braken en/ of diarree.

Welke voeding bij nierfalen hond? ›

Dieetvoer voor honden met nierprobleem
 • Trovet Renal & Oxalate RID Hond. ...
 • Purina Pro Plan Veterinary Diets Canine NF Renal Function. ...
 • Royal Canin renal hondenvoer. ...
 • Calibra Dog Veterinary Diet Renal/Cardiac. ...
 • Royal Canin renal liquid hondenvoer 3x200ml natvoer. ...
 • Hill's Prescription Diet K/D Hondenvoer.

Welke snacks mag een hond met nierproblemen? ›

OSSOBELLO OSSOBUCO RICE SNACK SMALLDe Ossobello hondensnacks zijn helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Door het lage eiwitgehalte zijn ze ook uitermate geschikt voor honden met nierproblemen. De Ossobello snacks worden in… OSSOBELLO STAR SMALLDe Ossobello hondensnacks zijn helemaal vrij van dierlijke ingrediënten.

Kunnen de nieren zich herstellen? ›

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.

Kan nierfalen genezen? ›

Behandeling. Chronisch nierfalen is niet te genezen. Beschadigd nierweefsel herstelt niet meer. Wel kunnen de nieren in een zo goed mogelijke conditie gehouden worden door bijvoorbeeld medicijnen en een dieet te volgen met weinig zout of eiwit.

Is nierfalen ernstig? ›

Ernstig nierfalen is een levensbedreigende ziekte waarbij patiënten keuzes moeten maken voor de behandeling. Wanneer de nierfunctie tot onder 20% van de normale nierfunctie is gedaald, onderzoeken we of dialyse of niertransplantatie mogelijk is. Dit zijn nierfunctievervangende behandelingen.

Welke kleur urine bij nierfalen? ›

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.

Kan nierfalen tijdelijk zijn? ›

Chronische nierschade

Bij sommige mensen zijn de nierproblemen tijdelijk. Maar vaak is dat niet zo. De nierschade is meestal blijvend. Dan gaat het om chronische nierschade.

Hoe snel kan de nierfunctie achteruit gaan? ›

Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie geleidelijk af. Dit is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met andere lichaamsfuncties. De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar.

Hoe snel gaat nierfalen? ›

Meestal gaan de nieren langzaam verder achteruit. Bij de een duurt dat maanden, bij de ander mogelijk jaren. Het verschilt per persoon. Palliatieve zorg is bedoeld om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden.

Hoe lang leven met ernstig nierfalen? ›

Zwaar en tijdrovend. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.

Hoe weet je wanneer je je hond moet laten inslapen? ›

Je dierenarts is de beste contactpersoon die je kan helpen om het juiste moment te vinden om je hond in te laten slapen. Vraag je dierenarts hoe hij de levenskwaliteit van je huisdier inschat en wat het juiste moment voor euthanasie zou kunnen zijn.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 10/01/2024

Views: 5513

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.