Nierfalen bij honden: tekenen, oorzaken en behandeling (2023)

door dr. Joanna Woodnutt

 • door dr. Joanna Woodnutt

22 september 2022

|

Bijgewerkt: 25 oktober 22

Nierfalen bij honden: tekenen, oorzaken en behandeling (1)

Nierfalen is een onomkeerbaar proces dat ongeveer van invloed is1 op de 200 hondenvan alle leeftijden en komt veel vaker voor naarmate honden ouder worden. Het is belangrijk om de symptomen van een nierziekte te laten controleren dooruw dierenartsomdat een vroege diagnose uw huisdier kan helpen langer te overleven.

Inhoudsopgave

Belangrijkste punten

 • Symptomen van nierfalen beginnen wanneer tweederde van de nieren niet meer werkt
 • Het is meestal niet bekend wat de initiële schade veroorzaakt die leidt tot nierfalen
 • Nierziekte vereist diagnose door een dierenarts
 • Nierfalen is niet te behandelen, maar behandeling met veranderingen in het voedingspatroon en medicijnen kan de overlevingstijden en de kwaliteit van leven verbeteren

Kom binnen

Vaak bij oudere honden

Symptomen & soorten

Nierfalen is het eindstadium van een ziekteproces, waarbij de nieren zo beschadigd zijn dat ze niet meer goed functioneren. Het kan ook chronische nierziekte (CKD) of chronische nierinsufficiëntie worden genoemd.

Nierfalen bij honden komt relatief vaak voor en treft ongeveer 1 op de 200 honden in de algemene bevolking. Naarmate honden ouder worden, krijgen ze meer kans op nieraandoeningen. Honden ouder dan 12 jaar zijn dat welvijf keermeer kans om de diagnose CKD te krijgen dan degenen die 7-12 jaar oud zijn.

De nieren zijn een paar organen die het bloed van uw hond filteren. Ze verwijderen afvalproducten in de vorm van urine en concentreren die urine om water in het lichaam vast te houden. De nieren spelen ook een rol bij de productie van nieuwe rode bloedcellen, omdat ze een hormoon afscheiden dat het lichaam signaleert om nieuwe rode bloedcellen aan te maken.

Na verloop van tijd (vandaar 'chronisch'), en als gevolg van letsel, ziekte, toxines en zelfs veranderingen in de bloedstroom, raken de nieren beschadigd en krijgen ze littekens. Tegen de tijd dat uw hond tekenen van nierfalen vertoont, zijn de nieren zo beschadigd dat slechts een derde van de nier goed werkt. De symptomen van nierfalen die u kunt zien zijn:

 • Meer drinken
 • Meer plassen
 • Stinkende adem
 • Slechte vacht
 • Gewichtsverlies (en spierverlies)
 • Hond braken
 • Gebrek aan eetlust
 • Schudden

Acuut nierletsel (AKI), of acuut nierfalen, treedt plotseling op wanneer de nieren zeer snel beschadigd raken. Dit is meestal te wijten aan gifstoffen zoalsrozijnenof sommige ziekten zoals leptospirose. Acute nierbeschadiging is veel zeldzamer dan chronische nierziekte. Bij AKI kunnen de nieren soms herstellen, mits ze voldoende worden ondersteund - ze hebben geen littekens of langdurige schade. De tekenen van acute nierbeschadiging die u kunt zien zijn:

 • Lethargie
 • Gebrek aan eetlust
 • braken
 • Diarree

Het kan soms moeilijk zijn om te beslissen of nierschade acuut of chronisch is. Over het algemeen zijn honden met CKD ouder en zijn ze 'niet zichzelf' met een paar knagende kleine zorgen, zoals meer drinken. Honden met AKI kunnen daarentegen jong zijn en de ene dag meestal in orde zijn, en de volgende dag extreem ziek.

Nierfalen bij honden komt relatief vaak voor en treft ongeveer 1 op de 200 honden in de algemene bevolking

De diagnostiek begrijpen

Als uw dierenarts vermoedt dat uw hond een nierziekte heeft, zal hij een bloedtest aanbevelen. Er zijn verschillende biomarkers in het bloed die nieraandoeningen kunnen detecteren. Ureum, creatinine en SDMA zouden door de nieren moeten worden uitgescheiden - verhogingen van deze waarden duiden erop dat de nieren hun werk niet meer goed doen. Hoe hoger het resultaat, hoe erger de schade.

Een andere belangrijke test die uw dierenarts zal uitvoeren, is een urinetest. Beschadigde nieren kunnen de urine niet concentreren, dus uw dierenarts zal het soortelijk gewicht van de urine onderzoeken om te zien hoe geconcentreerd het is. Ze zullen ook controleren op eiwit in de urine, omdat dit kan 'weglekken' via beschadigde nieren. Verdunde urine met veel eiwit maakt nierziekte zeer waarschijnlijk.

Zodra uw dierenarts heeft vastgesteld dat uw hond nierfalen heeft, zullen ze deze willen 'ensceneren'. De stadia van de nierziekte bij de hond zijn ontwikkeld door deInternationale Renal Interest Society (IRIS). De nierstadia van honden lopen van 1 tot 4, waarbij 4 de ergste is. Uw dierenarts zal bepalen hoe erg de ziekte van uw hond is op basis van hun bloed- en urineresultaten en mogelijk andere tests zoals bloeddruk. Door het stadium te bepalen, kan uw dierenarts een prognose maken en de beste behandeling bepalen.

Nierfalen bij honden komt relatief vaak voor en treft ongeveer 1 op de 200 honden in de algemene bevolking

Leren over de oorzaken

Nierfalen is het eindresultaat van cumulatieve schade en littekens die gedurende een lange periode aan de nieren optreden. Het is meestal niet mogelijk om te zeggen wat de nieren in de eerste plaats beschadigt. Bij honden worden de tekenen van nierziekte over het algemeen pas opgemerkt als tweederde van de nieren hun functie hebben verloren en tegen die tijd is de eerste verwonding al lang voorbij.

Alles wat de nieren beschadigt, kan bijdragen aan nierfalen bij honden. Voorbeelden zijn onder meer:

 • uitdroging
 • Zonnesteek
 • Hoge of lage bloeddruk
 • Nierinfectie
 • Gifstoffen
 • Ziekten zoals hartaandoeningen

We weten ook dat chronisch nierfalen bij honden licht isvakerbij Cavalier King Charles Spaniels en Cocker Spaniels.Sommige studieshebben ontdekt dat kleinere honden meer kans hebben op nierziekte.

Nierfalen is het eindresultaat van cumulatieve schade en littekens die gedurende een lange periode aan de nieren optreden.

Beste behandelingsopties

Nierfalen is een onomkeerbaar proces en er is geen remedie voor. De voortgang ervan kan echter worden vertraagd met enkele beheeropties.

De belangrijkste verandering is het dieet. Honden met nierfalen moeten op een voorgeschreven nierdieet worden geplaatst. Deze diëten bevatten zorgvuldig gekozen eiwitten en beperkt fosfor en natrium om de nieren te helpen beschermen. Als de beperkte fosfor niet mogelijk of niet voldoende is, kunnen fosfaatbinders aan het voer worden toegevoegd om te voorkomen dat het lichaam het fosfaat opneemt.

Een andere essentiële behandeling voor uw hond met nierfalen is om er altijd voor te zorgen dat hij voldoende water heeft. Honden met nierfalen drinken veel water en het kan moeilijk zijn om aan hun eisen te voldoen. Voeg extra waterbakken toe om ervoor te zorgen dat er altijd water in de buurt is en dat ze niet opraken als je niet thuis bent. Het kan verleidelijk zijn om te stoppen met het geven van zoveel water omdat uw hond veel zal plassen, maar dit brengt gevaarlijke uitdroging met zich mee.

Medicijnen kunnen ook nodig zijn. Honden die overgeven kunnen medicijnen tegen misselijkheid nodig hebben, terwijl honden met hoge bloeddruk mogelijk tabletten nodig hebben om hun bloeddruk te verlagen. Honden met zeer slechte bloedresultaten kunnen een infuus (intraveneuze vloeistof) worden aanbevolen om ze te helpen rehydrateren. Hun bloed wordt na 24-48 uur opnieuw getest om het effect van de vloeistoffen te beoordelen.

Het is belangrijk om te beseffen dat nierfalen uiteindelijk dodelijk zal zijn voor uw hond. Honden kunnen voor levenmaanden of zelfs jarenmet nierfalen, afhankelijk van hoe vroeg ze werden gediagnosticeerd en hoe ernstig hun ziekte is. De symptomen van nierfalen kunnen echter onaangenaam zijn en de kwaliteit van leven van uw hond schaden. Weten wanneer een hond met nierfalen moet worden geëuthanaseerd, is moeilijk, maar u moet rekening houden met de kwaliteit van leven van uw hond en uw zorgen kenbaar maken aan uw dierenarts, die u zal helpen beslissen wanneer het tijd is om afscheid te nemen.

De belangrijkste verandering is het dieet. Honden met nierfalen moeten op een voorgeschreven nierdieet worden geplaatst

Conclusie

Nierfalen komt relatief vaak voor, vooral bij oudere honden. Het is het eindstadium van een lang proces en het is te laat om de ziekte ongedaan te maken. In plaats daarvan is het de enige optie om voor het resterende deel van de nier te zorgen. Met een snelle behandeling zodra er tekenen worden opgemerkt, is het mogelijk dat honden met nierfalen meerdere jaren leven.

FAQ

Hoe lang een hond met nierfalen leeft, hangt af van het stadium waarin ze werden gediagnosticeerd en hoe snel hun individuele ziekte vordert. In één onderzoek was de gemiddelde overleving ongeveer zeven maanden.

Honden met falende nieren zullen meer moeten drinken en meer moeten plassen dan vroeger. Ze kunnen moe worden, hun vacht kan slecht zijn, ze kunnen afvallen en regelmatig overgeven.

We weten niet of nierfalen bij honden pijnlijk is. Wat we wel weten, is dat de symptomen onaangenaam en verontrustend kunnen zijn, en dit leidt ertoe dat veel mensen voor euthanasie kiezen als medicijnen niet meer werken.

Als uw hond nierfalen heeft en het einde van zijn leven nadert, ziet u mogelijk een verslechtering van zijn toestand. Als uw hond medicijnen gebruikte, kunnen de tekenen zoals braken terugkeren, ook al gebruikt hij zijn medicijnen nog steeds. Het is waarschijnlijk dat hun eetlust erger wordt en dat ze doorgaan met afvallen. De meeste honden met nierfalen worden geëuthanaseerd, omdat de ziekte schrijnend is voor zowel het huisdier als de eigenaar.

recente berichten

Gedeelde ziekten tussen honden en katten

Basis EHBO voor huisdieren voor ouders van huisdieren

Geboren en getogen in de VS

Meer artikelen

Gedeelde ziekten tussen honden en katten

Basis EHBO voor huisdieren voor ouders van huisdieren

Geboren en getogen in de VS

Abonneer u op de Vets-nieuwsbrief

Neem contact met ons op

FAQs

Wat veroorzaakt nierfalen bij honden? ›

Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben zoals een bacteriële infectie van de nier, een niersteen, vergiftiging, een tumor, een hoge bloeddruk of door ontstekingen elders in het lichaam.

Hoe herken je nierfalen hond? ›

Veel plassen en andere symptomen van nierfalen hond

gewichtsverlies. misselijkheid, braken en minder graag willen eten. diarree. slechte adem.

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen? ›

De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen. Veel mensen met nierfalen en een GFR onder 25 ml/min klagen over jeuk.

Hoe merk je dat een hond het aan zijn nieren heeft? ›

Veel drinken en plassen:

De nieren kunnen de urine niet meer goed concentreren als uw hond een nierprobleem heeft. Hierdoor zullen ze meer gaan plassen en daardoor meer gaan drinken. De urine zal dan wateriger zijn en het soortelijk gewicht van de urine en het concentratievermogen zal dus dalen.

Wat niet doen bij nierfalen? ›

De behandeling bestaat uit:
 1. minder zout eten: maximaal 6 gram per dag.
 2. medicijnen, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk.
 3. niet roken, bewegen, gezond eten en afvallen als u te zwaar bent.
Apr 1, 2021

Hoe lang kan een hond leven met nierfalen? ›

De levensverwachting bij acuut nierfalen onder honden is circa 60%. De levensverwachting bij chronisch nierfalen is rooskleuriger, echter krijgen veel honden die acuut nierfalen hebben overleefd last van chronisch nierfalen.

Kan nierfalen tijdelijk zijn? ›

Nierfalen betekent dat de nieren niet goed meer werken en is een gevolg van andere aandoeningen. Het kan acuut optreden of chronisch zijn. De symptomen van nierfalen zijn misselijkheid, jeuk, braken en slapeloosheid. De behandeling voor nierfalen moet zo snel mogelijk starten.

Hoe snel gaat nierfalen? ›

Meestal gaan de nieren langzaam verder achteruit. Bij de een duurt dat maanden, bij de ander mogelijk jaren. Het verschilt per persoon. Palliatieve zorg is bedoeld om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden.

Kan nierfalen genezen? ›

Behandeling. Chronisch nierfalen is niet te genezen. Beschadigd nierweefsel herstelt niet meer. Wel kunnen de nieren in een zo goed mogelijke conditie gehouden worden door bijvoorbeeld medicijnen en een dieet te volgen met weinig zout of eiwit.

Welke kleur urine bij nierfalen? ›

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.

Is nierfalen omkeerbaar? ›

Chronische schade aan de nieren is onomkeerbaar en een deel van de medicatie zal dan ook levenslang noodzakelijk blijven. Medicijnen zijn erg belangrijk in de behandeling van chronisch nierfalen.

Waarom veel plassen bij nierfalen? ›

De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.

Welke snacks mag een hond met nierproblemen? ›

OSSOBELLO OSSOBUCO RICE SNACK SMALLDe Ossobello hondensnacks zijn helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Door het lage eiwitgehalte zijn ze ook uitermate geschikt voor honden met nierproblemen. De Ossobello snacks worden in… OSSOBELLO STAR SMALLDe Ossobello hondensnacks zijn helemaal vrij van dierlijke ingrediënten.

Kunnen de nieren zich herstellen? ›

Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen. Wanneer de nieren steeds minder goed gaan werken is uiteindelijk een behandeling nodig die de nierfunctie overneemt: dialyse of transplantatie.

Wat te doen bij hond met nierproblemen? ›

Het is belangrijk om nierproblemen tijdig te signaleren zodat nierfalen bij honden al in een vroeg stadium op een juiste manier behandeld kan worden. Het type behandeling hangt af van de vraag of het om acuut nierfalen bij honden gaat of om chronisch nierfalen. De dierenarts zal vaak een bloed- en urineonderzoek doen.

Wat zorgt voor nierfalen? ›

Dit kan ontstaan door: Te weinig aanvoer van bloed naar de nier, bijvoorbeeld door een heel lage bloeddruk vanwege een grote bloeding ergens anders in het lichaam. Beschadiging van het nierweefsel, bijvoorbeeld door een infectie, door medicatie of door een auto-immuunziekte.

Hoe kun je nierfalen krijgen? ›

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated: 17/09/2023

Views: 6585

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.