Kun je motorcodes permanent verwijderen? Dit is hoe het werkt (2024)

Uw auto kan een controlelampje laten zien en wat u ook doet, het zal niet verdwijnen. Zelfs na het gebruik van een OBD-scanner om het probleem te diagnosticeren en te repareren, weigert het lampje te verdwijnen. Dit kan op zijn minst vervelend zijn. Het kan in bepaalde gevallen een reden tot paniek zijn, daarom willen veel chauffeurs het probleem zo snel mogelijk oplossen.

Wanneer het controlelampje opduikt, moet u uw monteur raadplegen en de oorzaak van het lampje op het dashboard laten oplossen. Een foutcode veroorzaakt het waarschuwingslampje. Zelfs na het oplossen of denken dat je het hebt, kan de foutcode nog steeds niet verdwijnen.

Kun je motorcodes permanent verwijderen? Dit is hoe het werkt (1)

Ons artikel van vandaag onderzoekt hoe men motorcodes kan verwijderen. We overwegen deze optie, vooral als er een hardnekkige code is waardoor het controlelampje blijft branden. We bekijken of het mogelijk is om de motorcode definitief te verwijderen. Naast het onderzoeken hoe men het kan doen, zullen we ook de risico's van deze route overwegen.

Motorcodes begrijpen

U bent zich er misschien niet van bewust dat uw auto, vrachtwagen of bus een intelligent systeem heeft dat elke keer verschillende onderdelen van het voertuig diagnosticeert. Wanneer de motor, de carrosserie of een ander onderdeel van het voertuig anders presteert dan verwacht, stelt het een diagnose van het probleem dat het probleem veroorzaakt. Dit communiceert het aan u via het dashboard. Deze communicatie gebeurt door middel van een waarschuwingslampje. Wat de motor betreft, dit gebeurt via het 'check engine light' of CEL.

Het voertuig heeft een diagnostische en rapportagefunctie aan boord die codes opslaat waardoor een waarschuwingslampje verschijnt. Het boorddiagnose- of OBD-systeem is toegankelijk met behulp van een compatibel diagnostisch hulpmiddel dat gebruikmaakt van de EOBD-aansluiting. Deze aansluiting bevindt zich normaal gesproken onder het stuur, maar voordat u bij het rempedaal en het gaspedaal komt.

Nadat u de diagnostische scanner hebt geplaatst, wordt een motordiagnosecode, ook wel een Diagnostic Trouble Code (DTC) genoemd, weergegeven op de scanner. DTC's zijn vijfcijferige codes die in de OBD zijn opgeslagen en worden gebruikt om een ​​specifiek probleem in de auto te identificeren. In het geval van motorcodes moet de code zoiets als P0606 of P0782 zijn. Deze combinatie van letters en cijfers geeft u een generieke of fabrikantspecifieke foutcode.

Houd er rekening mee dat een motorcode niet aangeeft welk specifiek motoronderdeel moet worden vervangen of gerepareerd. Het geeft u of uw monteur echter een goed idee van wat u moet testen om het probleem correct en correct te diagnosticeren en op te lossen.

Motorcodes verwijderen

Om het controlelampje van het dashboard van uw auto te verwijderen, moet u eerst de foutcode verwijderen die dit veroorzaakt. Door de oorzaak van een probleem goed te diagnosticeren, heeft u een grote kans om de foutcode en vervolgens de CEL te elimineren. Dit is de juiste manier om foutcodes te verwijderen.

Zoals eerder vermeld, lijken hardnekkige foutcodes niet overeen te komen met de diagnostische scanners of de handen van een professionele monteur. Zelfs na het zorgvuldig verkennen van alle mogelijke manieren om een ​​bepaald probleem op te lossen, kunnen sommige codes u uitdagen.

Kun je motorfoutcodes permanent verwijderen?

Ja, het is mogelijk om een ​​motorfoutcode permanent te verwijderen. Maar de vraag die je jezelf moet stellen is: is het veilig om dat te doen? Het verwijderen van een foutcode betekent het inschakelen van het controlelampje. Onthoud dat honderden, zo niet duizenden foutcodes aan de engine zijn gekoppeld. Een van de codes zorgt ervoor dat het controlelampje gaat branden.

Het lampje kan gaan branden vanwege een hardnekkige bougiecode en u kunt besluiten de CEL voorgoed uit te schakelen. Maar wat gebeurt er als de P0101-code naar de OBD wordt verzonden? Het massale luchtstroomcircuit waarvan de code is verzonden, zal blijven verslechteren omdat de CEL is uitgeschakeld.

Methoden voor het verwijderen van foutcodes en het uitschakelen van de CEL

1) Blijf autorijden

Uw voertuig stelt zichzelf regelmatig opnieuw af. De systemen van het voertuig diagnosticeren en resetten of stemmen zichzelf opnieuw af, zodat verkeerde codes intern worden verwijderd. Dit betekent dat wanneer u het controlelampje ziet, het kan helpen als u een dag of twee met het voertuig blijft rijden om te zien of het waarschuwingslampje zal verdwijnen. Als de foutcode er na drie dagen rijden nog steeds voor zorgt dat het controlelampje gaat branden, is het tijd om de volgende optie te overwegen.

2) Zet ​​het contact AAN en vervolgens driemaal UIT

Dezelfde zelfdiagnose van het voertuig werkt wanneer u de motor driemaal AAN en UIT zet. Het is alsof het IT-personeel u vertelt uw computer uit en weer aan te zetten om te zien of een bepaald probleem verdwijnt. De ECU van het voertuig reset alle foutcodes wanneer u de motor drie keer in- en uitschakelt. Rijd na deze test met het voertuig en kijk of de CEL zal verdwijnen.

Als na het drie keer achter elkaar in- en uitschakelen van het voertuig het controlelampje blijft branden, betekent dit dat er niets mis is met de foutcodes van het voertuig. Het betekent ook dat de software van het voertuig prima werkt en dat het tijd is om de derde optie te overwegen.

3) Koppel de batterij los en sluit deze weer aan

Deze truc zou moeten werken voor zowel nieuwe als oudere auto's. Het vereist het loskoppelen van de accu en het verlaten van het voertuig gedurende ongeveer 20 minuten. Koppel de pluskabel van de batterij los en zorg ervoor dat de kabels elkaar niet raken.

Draai het contact drie keer achter elkaar in de stand Aan en UIT. Deze stap wist alle emissiegegevens en alle slechte records uit het geheugen van de auto. Sluit de positieve kabel weer aan en zet de motor aan. Wacht een minuut; het check engine lampje zou weg moeten zijn. Lukt dit niet om de CEL weg te sturen, dan is het tijd voor de vierde optie.

4) Gebruik een OBD-scanner

Een OBD II-scanner, die al vanaf $ 40 verkrijgbaar is, is een geweldige investering voor elke doe-het-zelver. Wanneer deze gadget via de EOBD op het voertuig is aangesloten, scant deze de ECU en geeft u alle fouten die van invloed zijn op het voertuig.

Een OBD-scanner/lezer gebruiken:

  • Begin met het plaatsen van de scanner in de OBD-poort in het voertuig. De poort bevindt zich onder het dashboard rond de knieën van de bestuurder. Bij sommige voertuigen bevindt de poort zich in de zekeringenkast.
  • Zet het contact in de AAN-stand en druk op de enter-knop op de scanner om deze in te schakelen. Start het voertuig niet.
  • De scanner begint te communiceren met de computer van de auto en als u klaar bent met analyseren, ziet u de foutcodes die op de scanner worden weergegeven. Noteer de codes. Werk aan de codes die als eerste gecorrigeerd kunnen worden.
  • Druk op de 'scroll'-knop op de scanner en vind de 'wissen'-knop. De foutcode en het motorcontrolelampje verdwijnen als u op de wisknop drukt.
  • Maak de negatieve kabel van de accupool los om de computer van het voertuig te resetten. Deze maatregel zal alle resterende energie uit de condensator afvoeren. Laat de batterij ongeveer 15 minuten los en sluit hem dan aan.

5) Verwijder de zekering van het controlelampje

Het is bekend dat het verwijderen van de check engine-lichtzekering de CEL op het dashboard verwijdert. Het verwijdert bijbehorende foutcodes en helpt de computer van het voertuig te resetten. Om deze procedure te starten, moet u de ECU traceren, die zich normaal gesproken in de buurt van het dashboardkastje of in de buurt van de motor bevindt. Het is een dubbele zekering. Het is absoluut noodzakelijk dat u de handleiding van de auto raadpleegt terwijl u de CEL-zekering verwijdert.

Sluit de OBD II aan op de auto. Zet het contact in de AAN-stand. Lees de codes op de OBD en wis ze. Verwijder de sleutel en zet de OBD uit.

U moet eerst de accu loskoppelen om schade aan de ECU te voorkomen. Zodra u toegang hebt tot de ECU, verwijdert u de controlemotorzekering gedurende ongeveer een minuut. U dient dan de accu aan te sluiten en de auto te starten. Als de CEL gaat branden, heeft de motor een probleem en moet u mogelijk binnenkort een monteur bezoeken.

Is het veilig om motorcodes permanent te verwijderen?

Het is verkeerd om motorcodes permanent te verwijderen voordat eerst de onderliggende problemen worden opgelost die deze codes veroorzaken. Zonder eerst de problemen op te lossen waardoor het controlelampje gaat branden, loopt u het risico uw voertuig te vernietigen en zelfs uw leven te riskeren.

Hoewel het misschien belachelijk klinkt, beschrijven verschillende online bronnen hoe u motorcodes permanent kunt verwijderen. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om te volgen;

  • Parkeer de auto op een vlakke ondergrond. Schakel de parkeerrem in.
  • Open de motorkap en ontkoppel de min- en pluskabels van de accu. Zorg ervoor dat de kabels elkaar niet raken.
  • Zet de contactsleutel ongeveer vijf keer AAN en UIT. Druk vervolgens op de claxon en houd deze 30 seconden vast.
  • Sluit de positieve accukabel opnieuw aan, gevolgd door de negatieve kabel.
  • Start de auto en laat de motor warmdraaien. Het check engine lampje zou niet meer te zien moeten zijn.

Conclusie

Zoals eerder aangegeven, verwijder de motorcodes alleen permanent als u de onderliggende problemen hebt opgelost. Aangezien er verschillende manieren zijn om deze codes te verwijderen, kiest u de eenvoudige en laat u de complexe over aan een professional.

Kun je motorcodes permanent verwijderen? Dit is hoe het werkt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6205

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.