Ken uw bas: hoe u verschillende soorten kunt identificeren - Premier -visser (2023)

Artikelen over vooraanstaande visser kunnen affiliatielinks bevatten.Zie onze affiliate -openbaarmaking voor meer informatie.

Ken uw bas: hoe u verschillende soorten kunt identificeren

De meeste buitenliefhebbers zullen het erover eens zijnbasvissenis het meest populaire tijdverdrijf in recreatief vissen.Elk jaar raken honderden duizenden vissers water in de Verenigde Staten en de wereld op zoek naar een bas op trofee-niveau.

Wat de meerderheid van deze vissers zich richt, zijn echter soorten die kunnen worden geclassificeerd alszwarte bas.

Minder gebruikelijk en minder populair - maar tochergLeuk om te vangen - zijn vier soorten bas die onder een geheel andere categorie vallen.

Voordat we de verschillen tussen witte bas en gestreepte bas bespreken, moeten we kijken naar enkele biologische overeenkomsten (en verschillen) tussen verschillende soorten.

Een snelle les in de basbiologie:Soorten, geslacht, familie en orde

Know Your Bass: How to Identify Different Species - Premier Angler (1)

Als u, zoals zovelen van ons, het type was dat niet veel aandacht besteedde in de biologieles, dan voorwaarden alsSoorten, geslacht, familieEnvolgordekan een beetje verwarrend zijn.

Hoewel het begrijpen van deze termen niet vereist is om bas te vangen, helpt het wel om de verschillen tussen verschillende soorten bas te begrijpen.

Black Bass Soorten: Largemouth, Smallmouth

Zoals we hierboven vermeld, zijn er dertien soorten geclassificeerd alszwarte bas.Deze soorten vallen onder het geslachtMicropterus.

De meest voorkomende en populaireMicropterusSoorten zijn de:

 • Forelbaars((Micropterus salmoides))
 • Smallmouth bas((Micropterus dolomieu))

AnderMicropterusSoorten zijn onder meer:

 • Chattahoochee bas((Micropterus chattahoochae))
 • Schoenbas((Micropterus cataractae))
 • Redeye bas((Micropterus Coosae))
 • Gevlekte bas((Micropterus punctulatus))
 • Florida bas((Micropterus floridanus))
 • Krijgerbas((Micropterus krijgersis))
 • Tallapoosa Bass((Micropterus Tallapoosae))
 • Suwanee -bas((Micropterus Notius))
 • Guadalupe bas((Micropierus treculii))
 • Alabama alleen((Micropterus henshalli))
 • Cahaba -bas((Micropterus cahabae))

'Gematigde "bassoorten: Witte bas, gestreepte bas

Minder gebruikelijk en minder populair - maar tochergLeuk om te vangen - zijn vier soorten bas die onder het geslacht van de categorie vallenMorone.

De twee meest populaire soorten in deMoronegeslacht zijn:

 • Witte bas((Morone chrysops))
 • Gestreepte bas((Morona Saxatllis))

Er zijn echter twee andere soorten in dit geslacht.Een van deze is in feite niet eens geclassificeerd als een "bas".

 • Gele bas((Morone Mississippiensis))
 • Wit baars((Morone Amerikaan))

Een tweede geslacht,Dicentrarchus;Bevat twee extra soorten bas.Deze soorten zijn inheems in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

 • Gevlekte zeebaars((Dicentrarchus gestippeld))
 • Europese zeebass((Dicentrarchus labrax))

Allemaal in orde, maar uit de familie

In de bovenstaande grafiek ziet u een reeks categorieën:

Soorten> Geslacht> Familie> Bestelling

Zwarte bas vallen onder het gezinCentrarchidae, terwijl gematigde bassen zijn gecategoriseerd onder de familieMoronidae.

Interessant genoeg moet je deVolgordeniveau -Perciforme- Voordat alle bovenstaande soorten onder dezelfde categorie vallen.

Zwarte bas delen hun eigenlijkFamiliemet zowel zwart als witte crappie, rockbass enTalrijke soorten Sunfish.

Soorten in deMoronidaeFamilie is echter beperkt tot de hierboven genoemde zes.

*Opmerking: er is een derde classificatie van bas bekend als Aziatische zeebassen.Deze twee soorten (Japanse zeebaars en Blackfin zeebaars) zijn de enige twee soorten die onder het geslacht van Lateolabracidae vallen.Ook is de soort die algemeen bekend staat als de "Peacock Bass" eigenlijk een lid van deCichliformesfamilie.Het komt pas aan bij de andere soorten tot deKlasniveau (als onderdeel van deActinopterygii, een categorie vissen met straalvinnen).

Kijkend naar de meest populaire soort bas:Hoe je het verschil kunt vertellen

Nu we enkele categorische verschillen tussen bassoorten hebben bepaald, is het tijd om een kijkje te nemen in verschillende van de meest populaire en algemeen betrapt soorten bas.

Omwille van de economie zullen we kijken naar zes soorten die de "bas" -naam dragen die het meest waarschijnlijk zijn voor vissers om te vangen.

Wat is een largemouth bas

Gemeenschappelijke naam:Forelbaars

Soortennaam:Micropterus salmoides

Populaire bijnamen:Lunker, Hog (of Hawg), varken, zwarte bas, emmermond, emmerbas, groene bas, kopje, biggie, largie, tank, sloot augurk, pad

Huidige wereldrecord Largemouth Bass: The Current Record is een gelijkspel tussen twee vissers:

 • 22 pond, 4 gram: George Perry in Georgia (1932)
 • 22 pond, 5 ons: Manabu Kurita

Waar kun je largemouth bas vinden:Largemouth Bass zijn misschien wel de meest populaire sportvissen in zowel de Verenigde Staten als over de hele wereld.Vissers vissen in eigen land in de VS kunnen largemouth vrijwel overal in het land vinden.Hoewel de vis populairder is in de oostelijke VS, zijn enkele van de grootste largemouth bass ooit gevangen in Californië.Texas, Florida, Georgia en andere zuidelijke staten zijn bekend als populaire largemouth -bestemmingen.

Internationaal zijn largemouth bass populair in tal van delen van de wereld, waaronder het grootste deel van Continental Europe, Nieuw -Zeeland, Japan, de Filippijnen, Libanon en Guam.

Fysieke kenmerken van de largemouth bas:

 • Kleur:Landemouth Bass staat bekend om het hebben van een duidelijke "groene" kleuring, hoewel dit varieert volgens talloze factoren.Hoewel een heldere, bijna smaragdgroene tint kan worden gevonden, draagt largemouth bas over het algemeen een kleurenbereik tussen olijf en donkergrijs.
 • Horizontale streep:Een onderscheidend kenmerk van largemouth bass wordt uitgesproken (en vaak een reeks) horizontale strepen.Deze strepen hebben over het algemeen een scherp of golvend patroon en lijken veel donkerder dan de rest van de kleur van de vis.Er zal vaak een prominente streep zijn die van de kieuwplaat naar de basis van de staart loopt.
 • Lange kaak:Vandaar de naam 'Largemouth Bass', de bovenkaak van de vis (ofmaxilla) zal zich voorbij het orbitaal uitstrekken.
 • Grote ogen:Zodra largemouth bass een bepaald gewicht bereikt - meestal ongeveer 8 of 9 pond - worden hun ogen groot en bouly.

Wat is een smallmouth bas?

Know Your Bass: How to Identify Different Species - Premier Angler (2)

gerelateerde berichten

Idaho Forel Stocking Schema: waar u kunt vinden ...

Kun je crappie eten: een gids voor het veilig bereiden van ...

5 technieken om grote game -vis te haken en te vangen

Gemakkelijke vistips voor het vangen van massieve herfstcrappie

Vissen op karper door "de methode" te gebruiken

Black Crappie vs. White Crappie: Hoe vertel je de ...

Gemeenschappelijke naam:Smallmouth bas

Soortennaam:Micropterus dolomieu

Populaire bijnamen:Brownback, Smallie, Brownie, Bronze Bass, Bronze Bass, Brownie

Huidige wereldrecord Smallmouth Bass:Hoewel de geschiedenis over de geldigheid van het record heeft gedebatteerd, is het langdurige overtuiging dat het World Record van Smallmouth tot David Hayes behoort.Hij ving een 11 pond, 15 ounce smallmouth op Dale Hollow Lake.

Waar kun je smallmouth bass vinden:Een van de meest populaire gamefish in de Verenigde Staten, Smallmouth Bass is te vinden in het noordelijke deel van het land.Ze worden over het algemeen gevonden in het westen als North Dakota en zo ver naar het zuiden als de noordelijke delen van Alabama en Georgia.

Internationaal is Smallmouth Bass te vinden in het VK, in Europa (en in Rusland), evenals Japan en delen van Afrika.

Fysieke kenmerken van de Smallmouth Bass:

 • Verticale sprong:In tegenstelling tot de largemouth -bas (die horizontale patronen hebben), zal Smallmouth over het algemeen gespreid, verticale banden hebben die langs de zijkanten van zijn lichaam lopen.
 • Bronzen schoonheid:Hoewel de kleur zal variëren per locatie en omstandigheden, zijn Smallmouth -bas vaak bruin of hebben ze een bronzen/koperen kleuring.Soms zullen er tinten groene, zwarte of zelfs lichtere kleuren zoals geel zijn.
 • Red-Eye Special:Hoewel niet alle smallmouth bass de stereotiepe rode ogen hebben - soms zijn deze bruin - hebben velen een uitgesproken tint.Zorg ervoor dat je deze echter niet verwarren voor rotsbassen, die ook de neiging hebben om rode ogen te hebben.

Wat is een rotsbas

Gemeenschappelijke naam:Rotsbas

Soortennaam:Ambloplites rupestris

Populaire bijnamen:Red-Eye, Google-Eye, Rock Perch

Huidige wereldrecord Rock Bass:Die - 3 pond (gevangen in zowel Pennsylvania als Ontario)

Waar kun je rockbass vinden:Rockbass worden over het algemeen gevonden in de oostelijke Verenigde Staten en Canada.Ze zijn te vinden in gevarieerde aantallen in zuidelijke staten, maar zijn gangbaar in de regio Great Lakes.

Fysieke kenmerken van de rotsbas:

 • Vergelijkbaar, maar verschillend:De rockbass heeft veel overeenkomsten met de Smallmouth -bas.Dat gezegd hebbende, het is eenveelKleinere vissen, over het algemeen minder dan een pond in de volwassenheid.Beide soorten hebben de neiging om rode ogen te hebben, maar rotsbassen hebben een reeks stippen op hun lichaam (in tegenstelling tot de verticale banden van een smallmouth).
 • Dorsaal tot:Rockbass heeft een paar continue dorsale vinnen.De voorste rij is stekelend, terwijl de achterste rij soepeler is.Smallmouths hebben dezelfde stekelige/gladde vinnen, maar de soepelere vinnen hebben de neiging om hoger te stijgen dan op rotsbas.
 • Rond en rond:Terwijl de smallmouth -bas de neiging heeft om een smalle, hoekige lichaamsvorm te hebben, zijn rotsbas meer afgerond.Hun lichaamsvorm lijkt vaak op eenzonnevisMeer dan andere bas van bas.

Wat is een gevlekte bas

Gemeenschappelijke naam:Gevlekte bas

Soortennaam:Micropterus punctulatus

Populaire bijnamen:Kentucky Bass, Alabama Bass, Black Bass, Wichita Bass, Northern Bass, Northern Spotted Bass, Coosa Bass, Coosa Geplited Bass

Huidige wereldrecord gevlekte bas:De IGFA conventionele tackle wereldrecord gevlekte bas is 10 pond, 4 gram.Het werd gevangen door Bryan Shishido op Pine Flat Lake, Californië, in april 2001.

Waar kun je gevlekte bas vinden:Hoewel vaak gevonden in de oostelijke Verenigde Staten, worden gespot zwaar gevonden in de rivierbekkens van Mississippi en Ohio.Ze worden ook vaak gevangen over het Gulf Coast -gebied, van Florida tot Oost -Texas.

Fysieke kenmerken van de gevlekte bas:Van alle soorten op deze lijst lijkt de gevlekte bas meer op de largemouth bas meer dan alle andere.Ze hebben meestal vergelijkbare markeringen, lichaamsvorm en kleuring.Er zijn echter een paar uitgesproken verschillen:

 • Dorsaal tot:Hoewel er een uitgesproken inkeping is tussen de twee dorsale vinnen op largemouth bas, is de afstand veel meer ondiep op een gevlekte bas.
 • Korte klauw:De bovenste kaakbeen van een largemouth -bas strekt zich uit voorbij het oog, terwijl de gevlekte bas niet.
 • Mondmaat en banden:Als een losse vuistregel, zal gevlekte bas vaak op een largemouth bass lijken, behalve het feit dat hun motten kleiner zijn.De gevlekte bas heeft ook de neiging om een consistente laterale streep bij de basis van de staart te missen.
 • Ook geen smallmouth:Om de zaken ingewikkelder te maken, kan de gevlekte bas soms ook op een smallmouth lijken.Omdat de soort bekend is om te hybridiseren, kan het moeilijk zijn om het verschil te zien.De gevlekte bas ontbreekt echter de verticale gestreepte van een smallmouth.

Wat is een gestreepte bas

Gemeenschappelijke naam:Gestreepte bas

Soortennaam:Morona Saxatllis

Populaire bijnamen:Striper, Atlantische gestreepte bas, rotsvis

Huidige wereldrecord gestreepte bas:Het IGFA -wereldrecord voor gestreepte bas is 88,81 pond, gevangen door Gregory Myerson in 2011.

Waar kun je gestreepte bas vinden:Als een anadrome vis migreert de gestreepte bas tussen vers en zoutwateren.Het wordt meestal gevonden in de noordoostelijke Verenigde Staten, met name in de regio St. Lawrence River.Er zijn echter inspanningen geleverd om gestreepte bas in nieuwe regio's te introduceren, waaronder Georgia, Arkansas, de Carolinas en de Pacifische kust.

Fysieke kenmerken van de gestreepte bas:

 • Zilvertint: In tegenstelling tot de andere bas die op deze lijst wordt genoemd, heeft de gestreepte bas over het algemeen een wit/zilverkleuring.
 • Lange, horizontale lijnen:Een reeks "gestippelde" horizontale lijnen loopt van de rand van de kieuwplaat naar de basis van de staart.In gestreepte bas moet meer dan één lijn in het algemeen de basis bereiken.
 • Grootte doet er toe:In tegenstelling tot de witte bas (waar we de volgende keer naar zullen kijken), zijn gestreepte bas meestalveelgroter.Gemiddelde gestreepte bas zal tussen ongeveer 4 tot 20 pond liggen.

Wat is een witte bas

Know Your Bass: How to Identify Different Species - Premier Angler (3)

Gemeenschappelijke naam:Witte bas

Soortennaam:Morone chrysops

Populaire bijnamen:Zilveren bas, wit, zandbas

Huidige wereldrecord witte bas:Een paar 6 pond, 13 ounce witte bas delen het wereldrecord.Ze werden gevangen op Orange Lake, Virginia (1989) en de Amite River, Louisiana (2010).

Waar kun je witte bas vinden:Een andere wijd verspreide soort, de witte bas is vooral populair in de Grote Meren, Midwest en centrale staten.

Fysieke kenmerken van de witte bas:

 • Maat is nog steeds belangrijk:In vergelijking met de gestreepte bas zijn witte bas veel kleiner.De meeste blanke bass van volwassenen zijn tussen ongeveer 9 en 13 inch, waar volwassen gestreepte bas 20 tot 35 inch gemakkelijk kan bereiken.
 • In vorm komen:Van witte bas is bekend dat ze afgeronde lichamen hebben, terwijl gestreepte bas een langere, slankere vorm heeft.
 • Bekijk de kleuren:Net als de gestreepte bas hebben witte bas vaak een wit of zilveren lichaam.Dit kan soms een lichtgroene tint aannemen.Witte bas heeft over het algemeen witte buiken en een donkerdere rug.
 • Dorsaal tot:De witte bas heeft een paar dorsale vinnen.De eerste (of voorste) set is scherp/stekel.De achterkant (of achterste) zijn vloeiender en zachter.

Laatste gedachten op verschillende soorten bas

Zelfs voor ervaren vissers zijn er subtiele verschillen tussen bepaalde soorten bas - largemouth en gespot bijvoorbeeld - die momenten van reflectie kunnen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, de beste manier om het vermogen te versterken om snel en nauwkeurig het verschil te bepalen, is om op het water te stappen en deze verschillende soorten bas te vangen.Op het water gaan met een gids of een vriend die bekwaam is in het vangen ervan is ook nuttig.Ervaren vissers kunnen mogelijk op verschillen wijzen die u in het begin misschien mist.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 27/09/2023

Views: 5926

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.