Is mijn hond uitgedroogd? (2024)

Water is een essentiële voedingsstof voor honden, net zoals het voor mensen is.Honden moeten dagelijks water drinken omdat het helpt hun lichaamstemperatuur te reguleren, de orgaanfunctie te ondersteunen, hun gewrichten te smeren en te helpen bij de spijsvertering.Zonder water zal een hond ernstig uitgedroogd raken en overgaan als niet op tijd wordt behandeld.

Daarom is het zo belangrijk om de tekenen van uitdroging bij honden te herkennen, zodat u ze de juiste behandeling kunt krijgen.Dit is wat je moet weten.

Wat is uitdroging bij honden?

Uitdroging treedt op wanneer een hond meer vloeistof verliest dan hij consumeert.Water kan verloren gaan doorhijgen, ademhaling, urineren, ontlasting,braken, en zelfs verdamping door de pootkussentjes.

Naarmate een hond wordt uitgedroogd, beginnen ze hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren te verliezen.

Uitdroging veroorzaakt ook afwijkingen in elektrolyten.Honden die lijden aan uitdroging hebben vaak laag natrium, chloride en kalium.Deze elektrolyten zijn belangrijk om het transport van voedingsstoffen in cellen in het hele lichaam toe te staan.Ze helpen ook bij spierfunctie en zenuwactiviteit.

Waarom is uitdroging bij honden een serieus probleem?

Uitdroging bij honden moet serieus worden genomen.Als uw hond tekenen van uitdroging vertoont, bied ze dan een kleine hoeveelheid water aan en belt u onmiddellijk uw lokale of ER -dierenartsziekenhuis.

Ernstige uitdroging kan levensbedreigend zijn omdat het ervoor kan zorgen dat de organen, zoals het hart, de lever en de nieren, worden gesloten als gevolg van verminderde cardiale output en slechte bloedcirculatie door het lichaam.

Puppy's zijn gevoeliger voor uitdroging vanwege hun kleine lichaamsmassa.Ze hebben veel energie en hebben veel water nodig om de hele dag gehydrateerd te blijven.

Tekenen van uitdroging bij honden en puppy's

Hier zijn enkele snelle tests die u thuis kunt doen en dingen waar u op kunt controleren om te zien of uw hond mogelijk wordt uitgedroogd.

Huidspinstest (huidtent)

U kunt controleren op uitdroging door de elasticiteit van de huid van uw hond te testen.Doe dit door voorzichtig de losse huid van een paar van je hond aan de achterkant van hun nek of over de schouderbladen omhoog te trekken en het vervolgens vrij te geven.

In goed gehydrateerde honden moet de losse huid onmiddellijk terugkomen naar zijn oorspronkelijke positie.De huid van uitgedroogde honden zal langer duren om weer op zijn plaats te vallen en zal het uiterlijk hebben om boven de nek of schouders te worden geteeld.Dit wordt een huidtent genoemd.

Smakeloos, saaie tandvlees

Als je hond je in zijn mond laat kijken, controleer dan hun tandvlees.In een goed gehydrateerde hond moeten ze roze, glinsteren en vochtig lijken.Raak het tandvlees aan.Als je vinger eraan blijft hangen, wordt gezegd dat het tandvlees smakeloos is.Dit is een teken van uitdroging.

Droge neus

De neus van een hond moet vochtig zijn.Als de neus van uw hond droog is, kan dit een indicatie zijn van uitdroging of een ander medisch probleem, zoals een huidinfectie.

Dikke, vezelige speeksel

Normaal speeksel uit de mond van een hond moet dun en waterig zijn.Wanneer een hond wordt uitgedroogd, is hun speeksel meestal dik en touwachtig en klampt zich vast aan hun mond.

Diepliggende ogen

Dit is vaak een teken van ernstige uitdroging, die optreedt wanneer de hoeveelheid vloeistof in de vetkussentjes achter de ogen wordt verminderd en ervoor zorgt dat de ogen in de oogkassen zinken.

Verlaagd energieniveau (lethargy)

Honden die uitgedroogd zijnzwak worden en hebben de neiging om rond te liggen.Ze zijn niet geïnteresseerd in spelen, rennen of springen.In plaats daarvan proberen ze hun energie te behouden om te voorkomen dat hun uitdroging erger wordt.

Overmatig hijgen

Honden kloppen meestal om zichzelf af te koelen.Als uw hond meer hijgt dan normaal, kan dit een teken zijn van uitdroging, maar kan ook duidenDe ziekte van Cushing.Waarschuw uw lokale dierenarts als het hijgen van uw hond is toegenomen.

Wat te doen als uw hond wordt uitgedroogd

Als u vermoedt dat uw hond slechts mild is uitgedroogd omdat ze smakeloze tandvlees hebben maar geen andere symptomen (geen lethargie, braken, diarree ofverminderde eetlust), bied ze vervolgens een kleine hoeveelheid koel water aan om te drinken.Geef geen groot volume water tegelijk, want uw hond kan het te snel drinken en overgeven.

Geef voor een kleine hond om de paar uur 1 theelepel water.Voor middelgrote tot grote rashonden, biedt 1 eetlepel aan een 1/4 kopje om de paar uur.

Als uw hond matig of ernstig wordt uitgedroogd en andere symptomen heeft, zoals lethargie, verminderd of verhoogd urineren, braken of diarree, of ze hebben niet in 24 uur gegeten, bel uw lokale dierenarts of ER Vet Hospital onmiddellijk.

Geef belangrijke informatie op, zoals wanneer uw hond gedurende een bepaalde hoeveelheid tijd buiten in de hitte was of dat uw hond symptomen heeft (specificeer welke symptomen en hoe vaak ze zijn gebeurd).

Oorzaken van uitdroging bij honden van alle leeftijden

Er zijn veel oorzaken van uitdroging bij honden van alle leeftijden.Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

Zonnesteek

Dit is wanneer de lichaamstemperatuur van een hond boven 105,8 ℉ arenheit (41 ℃ Elsius) stijgt als gevolg van ernstige blootstelling aan warmte.Dit kan worden veroorzaakt door vast te zitten in een afgesloten voertuig, inspannende oefening of non-stop-aanvalsactiviteit.

Laat uw hond (of een huisdier) nooit in een afgesloten voertuig, zelfs wanneer de temperatuur 60 ℉ buiten is.Honden kunnen met dit soort weer binnen 15-20 minuten nog steeds in een ingesloten voertuig ontwikkelen, zelfs als de ramen zijn gebarsten.

Honden zijn meer vatbaar voor hitteberoerte als ze overgewicht of brachycefalisch (kort gemoeide/platgezicht) rassen zijn, maar alle honden lopen gevaar.Het is het beste om uw hond thuis te laten als u niet in staat bent om de airconditioning in uw auto te laten lopen en toegang te geven tot water, zelfs als u een snelle boodschap doet.

Aanhoudend braken en/of diarree

Wanneer een hond om verschillende redenen voortdurend braken en/of diarree heeft, verliezen ze constant vloeistoffen binnen het braaksel ofdiarree.

Elke hond die gedurende 24 uur of meer doorlopende braken en/of diarree heeft gehad, moet onmiddellijk naar een dierenartsziekenhuis worden gebracht.

Honden die lichamelijke vloeistoffen verliezen door braken en diarree zijn niet in staat om voldoende water te drinken om hun vloeistofverlies te vervangen, en ze zullen ernstige uitdroging ontwikkelen als ze niet snel worden behandeld.

Niet genoeg water krijgen

Als een hond niet voldoende water krijgt om zijn dagelijkse waterbehoefte te behouden, worden hij uitgedroogd.Controleer dagelijks de waterkommen van uw hond, zowel binnen als buiten het huis om ervoor te zorgen dat ze gevuld zijn met vers, schoon water.

Chronische ziekte

Honden met nierziekten, de ziekte van Cushing of diabetes zijn meestal uitgedroogd en drinken vaak meer water dan normaal.Zelfs met een toename van het waterverbruik zijn honden met deze chronische ziekten meestal nog steeds uitgedroogd.

Zorg ervoor dat water direct beschikbaar is voor uw hond om te drinken.Het is gunstig om het voedsel in blik te voeden, omdat dit helpt de hoeveelheid vloeistoffen te vergroten die uw hond consumeert.

Als uw hond plotseling meer dan normaal drinkt en urineert of urinaire ongelukken in het huis heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts om de onderliggende oorzaak van deze symptomen te bepalen.

Oorzaken van uitdroging bij puppy's

Naast de vorige oorzaken zijn dit enkele veel voorkomende oorzaken van uitdroging bij puppy's.

Parvovirus

Parvovirusis een zeer besmettelijk darmvirus dat vaak lethargie, verminderde eetlust en ernstige bloederige braken en diarree veroorzaakt.

Puppy's met parvovirus worden vaak uitgedroogd vanwege de constante braken en diarree die dit virus veroorzaakt.Om uw puppy tegen Parvo te beschermen, laat u ze tegen dit virus vaccineren en houden ze weg van de openbare ruimtes totdat ze volledig zijn gevaccineerd.

Darmparasieten (wormen)

Puppy's worden vaker gediagnosticeerd met darmparasieten in vergelijking met volwassen honden.Dit komt omdat puppy's de neiging hebben om de meest voorkomende parasieten te verwerven (HaakwormenEnRondwormen) door hun moeders melk tijdens het borstvoeding.

Ze zijn ook meer vatbaar voor het oppakken van parasieten in het milieu voordat ze oud genoeg zijn om hartwormpreventie te nemen, die beschermt tegen darmparasieten.

Puppy's hebben ook zwakkere immuunsysteem en vertonen meestal symptomen van parasieten sneller dan volwassen honden.Honden van alle leeftijden zijn echter vatbaar voor darmparasieten.De meest voorkomende darmparasieten zijn haakwormen, rondwormen, zweepwormen, lintwormen,Giardiaen Coccidia.

Als je een puppy of een volwassen hond hebt die overgeven of diarree heeft en ze niet op hartwormpreventie zijn, laat de ontlasting van je hond in een veterinair ziekenhuis controleren op darmparasieten.De meeste parasieten kunnen niet worden gezien in de ontlasting of het braaksel met het blote oog.Uw dierenarts kan de eieren van darmparasieten in de ontlasting vinden met behulp van een microscoop.

Obstructie van het vreemde lichaam (rotsen eten, speelgoed, enz.)

Puppy's zijn erg nieuwsgierig naar alles.Ze weten niet instinctief wat ze wel en niet mogen eten.Puppy's en zelfs sommige volwassen honden zijn vatbaar voor het eten van dingen zoals rotsen, tapijt, sokken, enz.

Wanneer een hond een vreemd object consumeert, probeert hij het maagdarmkanaal te passeren, maar heeft het de neiging om vast te komen te zitten.Als het vreemde voorwerp in het maagdarmkanaal wordt vastgelegd, zal het ook voorkomen dat voedsel of water passeert.Dit wordt een gastro -intestinale obstructie genoemd.

Het overgeven van voedsel en water binnen 30 minuten na eten of drinken is gebruikelijk wanneer een hond een obstructie heeft.Dit kan snel leiden tot ernstige uitdroging.Als uw hond geen voedsel of water kan vasthouden, of u ziet uw hond iets eten dat ze niet moeten doen, noem dan onmiddellijk uw lokale of ER -dierenarts.

Behandeling voor uitdroging bij honden

De meeste honden die uitgedroogd zijn, hebben medische aandacht nodig.De oorzaak van de uitdroging moet worden bepaald met een grondige medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek (het controleren van lichaamstemperatuur, hartslag en ademhalingssnelheid) en diagnostische tests (darmparasietcontrole, röntgenfoto's, urineonderzoek en/of routinematig bloedwerk).

Deze tests zullen controleren op hitteberoerte, veroorzaakt door braken/diarree en chronische ziekten zoals nierziekten en diabetes.

Dierenartsen zullen de uitdroging van een hond behandelen door subcutane vloeistoffen te geven (vloeistoffen die onder de huid gaan) of intraveneuze vloeistoffen (vloeistoffen die door een IV -katheter in de ader worden gegeven).

Deze vloeistoffen vervangen vloeistoffen die verloren zijn gegaan en behandelen ook eventuele onevenwichtigheid van elektrolyt.De ernst en oorzaak van de uitdroging bepaalt welke de methode voor het vervangen van vloeistoffen het beste zal zijn om rehydratatie te bereiken.De dierenarts moet ook de onderliggende oorzaak van de uitdroging behandelen.

Hoe u uw hond ervan weerhoudt uitgedroogd te worden

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw hond goed gehydrateerd blijft.

Heb altijd genoeg schoon water beschikbaar.

Het is super belangrijk om de waterkom van uw hond de hele dag gevuld te houden met vers, schoon water.Bewaak dagelijks het waterverbruik van uw hond om ervoor te zorgen dat uw hond een normale hoeveelheid water drinkt.

Gemiddeld moet een hond 1 ons water per pond lichaamsgewicht per dag drinken.Dit zou dagelijks overeenkomen met 3 kopjes water voor een honden van 25 pond.U kunt deze berekening gebruiken om een ruwe schatting te krijgen van hoeveel water uw hond normaal moet drinken per dag op basis van hun lichaamsgewicht.

Zorg voor meer water wanneer uw hond spaart of als ze buiten zijn in warm of vochtig weer.

Beperk de tijd buitenshuis van uw hond als deze buiten heet of vochtig is.Laat uw hond niet in uw auto achter wanneer u boodschappen doet.Het is het beste om uw hond in een omgeving met airconditioning te houden, weg van de hitte om mogelijke hitteberoerte te voorkomen.

Blijf op de hoogte van schoten en parasietpreventie.

Houd uw hond op de hoogte van vaccins en hartworm en vlooien/tekenpreventie om het risico op infectieziekten en parasieten te minimaliseren.

Kijk wat uw hond eet.

Voorkom dat uw hond dingen eet die ze niet mogen eten (vet voedsel gemaakt voor mensen, objecten in het huis of buiten, tafelresten, afval, giftige stoffen).

Neem uw hond voor regelmatige controles.

Laat bloedwerk en een urineonderzoek eenmaal per jaar op uw hond worden uitgevoerd als screeningstest om te controleren op nierziekte, diabetes, pancreatitis en andere ziekten die kunnen leiden tot uitdroging.Voor senior honden is het het beste om ze om de 6 maanden te nemen.

Uitgelichte afbeelding: istock.com/alex_ugalek

Referenties

1. James L. Cook1 DVM, Steven P. Arnoczky2 DVM.World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2013.Vincas.Gepubliceerd online 30 maart 2015. Geraadpleegd op 4 februari 2022.https://www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?id=5709752&pid=11372&

GESCHREVEN DOOR

Michelle Diener, DVM

Dierenarts

Ik woon in Raleigh, North Carolina.Ik heb in 2000 door BS Degree in Biology in Biology op UNC-Chapel Hill behaald en mijn DVM-graad bij NCSU in 2006. Ik heb ...

Is mijn hond uitgedroogd? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5525

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.