Hoor je dat, jongen? Hoe weet u of uw hond doof is - PetMag (2024)

Je bent net klaar met het bereiden van de favoriete maaltijd van je harige vriend. Je wacht gretig, wetende dat het geluid van voedsel dat in de kom stroomt, hen uit hun slaap zou hebben gewekt, en op elk moment hoor je het schattige geluid van hun enthousiaste pootjes die door het huis klauteren.

Je wacht en luistert. Maar er gaat een minuut voorbij. En dan nog een. Je tilt de kom op, schudt hem en wacht opnieuw. Maar toch hoor je geen pootjes tikken. Na nog even gewacht te hebben, ga je eindelijk op zoek naar je pup.

Tot je verbazing is je hond niet druk bezig met buiten spelen, en ze zijn ook niet diep aan het dutten in de slaapkamer. In plaats daarvan zitten ze in de gang, op korte afstand van de keuken, en kijken je wezenloos aan. Nu sluipt de angst naar binnen en twijfel je aan het eens zo onberispelijke gehoor van je pelsbaby.

Inhoud[show]

  • Alles wat u moet weten over gehoorverlies bij honden
    • Wat veroorzaakt doofheid bij een hond?
  • Tekenen dat uw hond doof is
    • Minder bezorgd over lawaai
    • Overmatig blaffen
    • Ongehoorzaamheid
    • Andere tekens om naar te zoeken
    • Tekenen dat uw puppy doof is
  • Hoe u het gehoor van uw hond kunt testen
    • De klapproef
    • Noem hun naam
    • Beoordeel hun gedrag tijdens een wandeling
  • Spreken met uw dierenarts
    • De BAER-test
  • Voor een dove hond zorgen
    • Een dove hond veilig houden
    • Is het mogelijk om een ​​dove hond te trainen?
    • Moet u een vibratiehalsband gebruiken?
  • Doofheid voorkomen
  • Laatste gedachten

Alles wat u moet weten over gehoorverlies bij honden

Het kan zenuwslopend zijn om te beseffen dat uw hond mogelijk gehoorverlies heeft. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat u moet weten over doofheid bij honden, inclusief hoe u kunt zien of uw hond doof is.

We zullen ook bespreken hoe u voor een hond met gehoorverlies moet zorgen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw hondisdoof, weet u hoe u hen de beste ondersteuning kunt bieden in de toekomst.

Wat veroorzaakt doofheid bij een hond?

Ongeveer5 tot 10 procentvan de honden in de Verenigde Staten ervaart een zekere mate van gehoorverlies. Afhankelijk van de oorzaak kan doofheid abrupt of geleidelijk ontstaan. Net als mensen worden sommige honden doof geboren en kunnen ze doof zijn aan één oor (unilateraal) of aan beide oren (bilateraal). Er zijn twee soorten doofheid: aangeboren en verworven.

Aangeboren doofheid

Aangeboren doofheid is de term voor bij de geboorte aanwezig gehoorverlies. Het wordt veroorzaakt door een genetische erfenis of een aangeboren afwijking.Sommige rassenzijn meer vatbaar voor aangeboren doofheid dan anderen, zoals de Boston Terrier, co*cker Spaniel en Dalmatiër. Sterker nog, een fenomenaal30 procentvan de Dalmatiërs wordt geboren met gehoorverlies.

Hoewel het niet duidelijk is waarom, weten we dat honden met bonte, witte of merle jassen dat ook zijnvatbaardertot aangeboren doofheid - dit is waarschijnlijk de reden waarom Dalmatiërs er zo vatbaar voor zijn.

Verworven doofheid

Verworven doofheid is gehoorverlies dat zich later in het leven ontwikkelt. Verworven doofheid kan worden veroorzaakt door een hele reeks dingen, waaronder trauma, blootstelling aan harde geluiden, tumoren, oorontsteking (otitis externa), en medicijntoxiciteit.

Een verstopping in het oor, of het nu gaat om overmatige oorsmeerophoping of vastzittend vuil, kan ook gehoorverlies veroorzaken, hoewel deze doofheid vaak slechts tijdelijk is en het gehoor zal terugkeren nadat de verstopping is verholpen.

Senior honden zijn bijzonder vatbaar voor verworven doofheid als gevolg van zenuwdegeneratie. Dit leeftijdsgebonden gehoorverlies treedt heel geleidelijk op, dus het kan moeilijk zijn om het meteen te herkennen.

Tekenen dat uw hond doof is

Hier gaan we in op de veelbetekenende tekenen van gehoorverlies bij honden. Houd er rekening mee dat deze symptomen ook door andere aandoeningen kunnen worden veroorzaakt, zoalshonden seniliteit, dus het is altijd belangrijk om het gehoor van uw hond te testen (we zullen delater verwerken) en praat met een dierenarts.

Minder bezorgd over lawaai

Als je harige vriend eerder een vendetta tegen de stofzuiger had en hij nu goed slaapt in zijn aanwezigheid, is gehoorverlies waarschijnlijk de oorzaak. Wanneer een hond niet meer reageert op geluiden waar ze in het verleden een probleem mee hadden, is dat niet omdat ze op wonderbaarlijke wijze er geen last meer van hebben; het is meestal omdat ze ze gewoon niet kunnen horen.

De stofzuiger lijkt tenslotteveelvriendelijker (en minder eng!) als het niet constant een oorverdovend gezoem laat horen.

Overmatig blaffen

Als uw hond zijn gehoor heeft verloren, kan hij luider en overdrevener blaffen; ze kunnen niet meer zeggen hoe luidruchtig ze zijn, en niet kunnen horen kan soms frustrerend en stressvol zijn.

Ongehoorzaamheid

Is je typisch braaf hondje plotseling begonnen met het ongehoorzaam zijn aan bevelen? Het kan zijn omdat ze de commando's die je ze geeft gewoon niet kunnen horen. Dit geldt vooral als de ongehoorzaamheid van uw hond het vaakst voorkomt wanneer hij niet naar u kijkt.

Andere tekens om naar te zoeken

  • Schrikt gemakkelijk (omdat ze dingen die hen naderen niet kunnen horen)
  • Reageert niet op het roepen van hun naam
  • Dieper slapen, harde geluiden maken ze niet wakker
  • Niet zo actief
  • Desinteresse in wat er om hen heen gebeurt
  • Hun hoofd schudden of kantelen
  • Terugtrekken uit sociale interactie

Tekenen dat uw puppy doof is

Het is iets moeilijker om te zeggen of een puppy doof is; niet reageren op commando's of uw oproepen negeren, kan gewoon het gevolg zijn van hun snel afgeleide en koppige temperament. Er zijn echter manieren om te zien of uw puppy doof is, en als u zijn doofheid vroegtijdig opmerkt, kunt u hem de beste start in het leven geven.
Hoor je dat, jongen? Hoe weet u of uw hond doof is - PetMag (1)

  • Hard bijten; onvermogen om te vertellen dat hun bijten nestgenoten pijn doet
  • Oren trillen of trillen niet als reactie op geluid
  • Reageert niet op piepend speelgoed
  • Niet wakker worden voor eten, of de laatste zijn die eet
  • Moeite met het leren van verbale commando's

Pasgeborenen

Houd er rekening mee dat u niet kunt zien of een pasgeboren puppy een gehooraandoening heeft. Alle puppy's worden doof geboren en hun gehoor ontwikkelt zich pas volledig als ze ongeveer twee weken oud zijn.

Hoe u het gehoor van uw hond kunt testen

Als u denkt dat uw hond aan een gehooraandoening lijdt, kunt u zijn gehoor testen met de onderstaande methoden.

De klapproef

Wacht tot je harige vriend gesetteld is en benader hem dan langzaam van achteren.

Klap een of twee keer in je handen en wacht dan af of je hond reageert. Als ze niet reageren, klap dan nog een keer, maar deze keer harder. Een hond zonder gehoorproblemen zal reageren op het plotselinge geluid en zal onmiddellijk kunnen vaststellen waar het geluid vandaan komt.

Als uw hond gehoorverlies heeft, reageert hij helemaal niet op het geluid (volledig doof), of hij reageert op het geluid maar heeft moeite om uit te zoeken waar het vandaan komt (gedeeltelijk doof).

Nadat je de klaptest hebt voltooid, kun je het proces herhalen met geluiden van verschillende volumes en toonhoogtes; je zou een bel kunnen luiden, de radio kunnen spelen of op een fluitje kunnen blazen. Als u dit doet, krijgt u een veel beter beeld van of uw hond doof is, en als dat zo is, de mate van doofheid.

Aanvullende tips

Wanneer u uw hond benadert, zorg er dan voor dat er enige afstand tussen u beiden is. Als je te dichtbij staat, kunnen ze je aanwezigheid op andere manieren detecteren; ze kunnen de trillingen van je stappen oppikken, of ze kunnen je ruiken, vooral als je parfum of aftershave draagt!

Zorg ervoor dat u ook het gehoor van uw pup test met geluiden waarop ze waarschijnlijk zullen reageren. Je kunt bijvoorbeeld hun favoriet schuddenpakje lekkernijen. Misschien merk je dat ze gewoon de geluiden negeren die hen niet interesseren!

Noem hun naam

Een andere manier om het gehoor van uw hond te testen, is door hun naam te roepen wanneer ze niet naar u kijken. Als uw hond uw stem kan horen, zullen zijn oren trillen als reactie op het geluid en zal hij ofwel onmiddellijk naar u kijken of naar u toe komen.

Als uw hond dit gedrag niet vertoont, is hij waarschijnlijk doof of gedeeltelijk doof. Als uw hond gedeeltelijk doof is, zal hij moeite hebben om te lokaliseren waar u bent.

Beoordeel hun gedrag tijdens een wandeling

Als uw hond doof is, kan hij tijdens een wandeling het volgende gedrag vertonen:

  • Herhaaldelijk naar je terugkijken, in plaats van je te concentreren op wat er voor je ligt
  • Dichter bij je blijven, niet te ver van je af willen lopen
  • Niet opmerken van naderende voertuigen

Spreken met uw dierenarts

Als u zich na deze tests nog steeds zorgen maakt over het gehoor van uw pup, moet u hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Het is om twee redenen van vitaal belang dat u met een dierenarts spreekt. Het is duidelijk dat ze uw diagnose kunnen bevestigen (meestal met een BAER-test, waarover we het hieronder hebben).

De andere reden is echter dat de doofheid van uw hond kan worden veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem, infectie of verstopping in het oor - allemaal dingen die veterinaire zorg vereisen.

De BAER-test

De Brainstem Auditieve Evoked Response test, kortweg BAER,is de meest effectieve manier om te testen op doofheid. Het kan zelfs de mate van gehoorverlies bepalen. De BAER-test is een niet-invasieve procedure en zal niet pijnlijk zijn voor uw hond.

Houd er rekening mee dat de BAER-test vrij duur is en alleen kan worden uitgevoerd bij honden ouder dan vijf weken. Aangezien de BAER-test gespecialiseerde apparatuur vereist, kan uw plaatselijke dierenarts de test mogelijk niet uitvoeren. Als dit het geval is, kunt u uw dierenarts vragen om een ​​verwijzing naar een praktijk die de test kan doen.

De Orthopedische Stichting voor Dieren (OFA) geeft meer details overhet testproces.

Voor een dove hond zorgen

Je dove metgezel kan net zo gelukkig, gezond en bevredigend leven als een horende hond. Honden zijn zeer adaptief en doofheid zal hen niet vertragen. In plaats daarvan leren ze te vertrouwen op hun andere zintuigen om de wereld om hen heen te begrijpen. Dat gezegd hebbende, moet u enkele extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven.

Een dove hond veilig houden

Zoals we eerder vermeldden, schrikken dove honden gemakkelijker dan horende honden. Vermijd daarom plotselinge aanrakingen en bewegingen en benader ze niet van achteren. U kunt uw hond helpen meer te wennen aan plotselinge aanrakingenpassende opleiding.

Je hond wakker maken

Als je je harige vriend wakker moet maken, doe dit dan voorzichtig en langzaam. Raak ze niet op hun gezicht aan, want als uw hond schrikt, kan hij uithalen. De beste plek om ze aan te raken zijn hun achterpoten.

Veilige en leuke manieren om uw hond wakker te maken, zijn door dicht bij hem te stampen (ze kunnen de trillingen voelen) of iets lekkers voor zijn neus te houden - de overheerlijke geur zal uw hond zeker uit zijn slaap halen!

Gebruik tags, patches en bellen

Je zou ook eenLabel "Ik ben doof".voor hun halsband en een"Dove Hond" patchvoor hun riem. Dit laat anderen weten dat uw hond niet reageert op verbale signalen, en het helpt voorkomen dat voorbijgangers hem aaien zonder het u eerst te vragen. Het is ook een goed idee om toe te voegenklokkenaan de halsband van uw hond. Het geluid maakt het gemakkelijk om te horen waar ze zijn.

Gebruik een lijn en harnas

Bij het uitlaten van uw hond is het van vitaal belang dat u ze aanhoudtkorte riem, vooral in gebieden met veel verkeer. Uw hond zal geen naderende voertuigen kunnen horen, noch een plotselinge waarschuwing om achteruit te gaan. Het is ook belangrijk dat u investeert in eenharnas. Een harnas geeft je veel meer controle over je pup.

Maak uw huis ontsnappingsbestendig

Last but not least, zorg ervoor dat uw tuin ontsnappingsbestendig is en houd toezicht op uw hond wanneer deze in de tuin is.

Voor meer tips om voor een dove hond te zorgen en ze veilig te houden, raden we het handige boek van Susan Cope Becker aan,Leven met een dove hond.

Is het mogelijk om een ​​dove hond te trainen?

Ondanks veelvoorkomende misvattingen kan een dove hond alle commando's leren die een horende hond kan. In feite hebben veel dove honden meegedaanCompetitieve sporten, evenals gewerkt alstherapie honden. Als het gaat om het trainen van een dove hond, is er eigenlijk maar één belangrijk verschil: in plaats van te vertrouwen op verbale signalen, gebruik je fysieke signalen zoals handsignalen (gebarentaal).
Hoor je dat, jongen? Hoe weet u of uw hond doof is - PetMag (2)

Om je op weg te helpen, kun je dit bekijkendiepgaande video, waarin tekens staan ​​die je kunt gebruiken voor commando's als zit, blijf, kom en rol om. Zorg ervoor dat u uw hond decommando "let op mij"., omdat het de gemakkelijkste manier is om uw hond te trainen om zijn aandacht op u te houden.

Het trainen van een dove hond kost meer tijd en toewijding, maar met geduld en de juiste aanpak zal je metgezel al snel indruk maken op je vrienden met hun meesterlijke trucs en braaf karakter.

Ga voor begeleiding bij verdere training naar Deaf Dogs Rock'strainingstips. Het Actiefonds Dove Hondeneducatie heeft ook een gedetailleerd overzicht opgesteldlijst met trainingsbronnen.

Moet u een vibratiehalsband gebruiken?

Avibratie halsband(niet te verwarren met een schokhalsband) is een halsband die trilt als je op een knop drukt. Je kunt een hond met gehoorproblemen leren dat wanneer hij trilt, dit betekent dat je zijn aandacht wilt. Een trilhalsband kan erg handig zijn in situaties waarin u uw hond snel op u moet laten letten.

Dit apparaat werkt echter niet voor elke hond; terwijl de vibratie zacht en pijnloos is, kunnen sommige honden nog steeds schrikken van het gevoel of het ongemakkelijk vinden. Er is ook een kans dat de trilhalsband breekt, dus u moet niet alleen op dit apparaat vertrouwen als het om training gaat.

Doofheid voorkomen

Verworven doofheid veroorzaakt door infectie en obstructie kan worden voorkomen door de oren van uw hond gezond en schoon te houden. Als je nieuw bent in de wereld van hondenoorreiniging, bekijk dan zeker onzegidsalles over het. In de gids gaan we ook in op de beste oorreinigers voor honden die op de markt verkrijgbaar zijn.

Het is niet verwonderlijk dat u ook de blootstelling van uw hond aan harde geluiden zoveel mogelijk moet beperken. Als het onmogelijk is om harde geluiden te vermijden, kunt u eencompressie hondenkapom het geluid te dempen.

Laatste gedachten

Als u ontdekt dat uw harige vriend doof is, kunt u zich zorgen maken over hun welzijn, maar onthoud dat de meeste honden geen angst zullen voelen als gevolg van hun gehoorverlies. Aanpassen is immers waar honden het beste in zijn!

Met de juiste zorg en training, en veel genegenheid, zal uw pup een gelukkig en vol leven leiden en zal hij jarenlang een geweldige metgezel zijn, of hij u nu kan horen of niet.

Hoor je dat, jongen? Hoe weet u of uw hond doof is - PetMag (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5545

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.