Hoe zorg je ervoor dat een hond water drinkt? Volledige gids over het hydrateren van uw pup (2024)

Water is nodig om te overleven, het voedt alle chemische processen van het lichaam en voert cruciale functies uit, zoals temperatuurregeling, spijsvertering, vitamine-opname, gewrichtsdemping en smering, verwijdering van afvalproducten en bescherming van de wervelkolom en interne organen. Hoewel u de integrale rol van water in de gezondheid en het welzijn van uw hond kunt waarderen, is het moeilijk om uw hond ervan te overtuigen meer water te drinken. Net als mensen drinken veel honden niet genoeg water om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen, en treedt uitdroging op, wat de volgende factoren kunnen beïnvloeden:

 • Gezondheidsomstandigheden (bijv. ziekte, seniliteit, verminderde stofwisseling)
 • Koud weer
 • Stress of nervositeit
 • Onrein water of waterbakken
 • Moeilijk bereikbare waterbronnen (uw jichtige hond wil bijvoorbeeld niet de trap gebruiken om bij een kom op de bovenverdieping te komen)
 • Persoonlijke voorkeur

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

De dagelijkse waterbehoefte van elke hond varieert. Als algemene regel geldt echter dat de meeste gezonde honden minstens één ounce (d.w.z. ⅛ kopje) water per pond lichaamsgewicht per dag moeten drinken.Omdat waterverlies een voortdurende en natuurlijke reactie is op verschillende interne processen, hebben honden regelmatig de gelegenheid nodig om hun hydratatie aan te vullen en de juiste vocht- en elektrolytenbalans te behouden.

De individuele waterbehoefte van uw hond zal toenemen, samen met de omgevings- of fysiologische eisen zoalsverhoogde hitte en vochtigheid,fysieke inspanning of oefening,gezondheidsproblemen die de waterverspilling via de nieren vergroten (bijv. diabetes, urinewegaandoeningen, nierziekten) en diëten met weinig vocht of veel natrium. Ongeacht de toestand van uw hond, hij moet altijd toegang hebben tot vers water.

Waarom drinkt mijn hond geen water?

Als water een noodzaak is, waarom gedragen sommige pups zich dan als woestijnwezens? De antwoorden zijn misschien eenvoudiger dan u denkt. Gezonde honden drinken om deze veelvoorkomende redenen niet genoeg water:

Waterhygiëne

Hoewel honden vaak een twijfelachtige smaak hebben (bijvoorbeeld door stinkende dingen te rollen, tussendoortjes te eten van kak), zijn ze biologisch ontworpen om de voorkeur te geven aan vers, schoon drinkwater. Schoon water is veiliger, gezonder en minder belastend voor de nieren dan besmet water, omdat het geen schadelijke verontreinigingen bevat die het lichaam kan filteren. Serveer het water van uw pup in een brede en diepe roestvrijstalen of keramische kom. Omdat een vuile kom een ​​broedplaats voor bacteriën kan worden,maak de voerbak van uw pup schoonminstens één keer per dag en ververs het water twee tot drie keer per dag.

Waterlocatie

Waar u de drinkbak van uw hond plaatst, kan zijn drinkgewoonten positief of negatief beïnvloeden. Houd rekening met de volgende factoren om de ideale locatie voor de drinkbakken van uw hond te bepalen:

 • Waar uw hond eet— Veel honden poetsen hun maaltijd af door een bevredigende slurp uit hun waterbak te nemen.
 • Hoe uw hond beweegt– Als chronische pijn of ziekte de mobiliteit van uw hond in gevaar brengt, plaats de drinkbak dan op een gemakkelijk bereikbare plaats waar hij of zij niet de trap hoeft te gebruiken of naar een deel van uw huis moet reizen ver weg van de plaats waar hij gewoonlijk rondhangt. Als uw hond nek- of rugpijn heeft, overweeg dan om zijn voer en water in verhoogde kommen te serveren.
 • Waar uw hond speelt- Lichamelijke activiteit kan dorst opwekken, dus plaats een voerbak binnen handbereik van de speelruimte van uw huisdier (bijvoorbeeld bij de deur naar de tuin, in de bijkeuken of ingang, vlakbij het hek in de achtertuin waar u na een wandeling binnenkomt).
 • Hoe de omgeving klinkt en voelt— Als u de waterbak in de buurt van lawaaierige, drukbezochte of geurige ruimtes plaatst (bijvoorbeeld in de buurt van een kattenbak of badkamer), kunt u uw hond ervan weerhouden iets te drinken. Verplaats de waterbak naar een centrale maar rustige locatie die vrij is van plotselinge verstoringen en slechte geuren.

Waterfobie of afkeer

Hoewel hondsdolheid de meest bekende oorzaak is van hydrofobie bij honden (d.w.z. angst voor water), is de ziekte vanwege de vaccinatiewetgeving tegen hondsdolheid uiterst zeldzaam. Vaker veroorzaken andere gezondheidsproblemen, zoals pijnlijke urineweginfecties (UTI's), orale verwondingen of tandheelkundige aandoeningen, nek- of rugpijn, of cognitieve stoornissen (dat wil zeggen hondendementie), wateraversie.

Als het waterruikt ongebruikelijkof als er iets verrassends gebeurt terwijl ze drinken (bijvoorbeeld lichtreflectie op het water of een plotseling geluid zoals halsbandkaartjes die op een metalen kom tikken), kan een hond een niet-medische wateraversie ontwikkelen. Als de wateraversie van uw hond gedragsmatig is, geef hem dan een nieuwe voerbak van ander materiaal en plaats deze op een nieuwe locatie. Als het probleem aanhoudt, praat dan met een hondentrainer over het gebruik van desensibilisatie om uw hond te helpen positieve associaties te maken met de voerbak en het drinken van water.

Onvoldoende drinkgelegenheden

Net als mensen kunnen honden leren water drinken in hun dagelijkse routine op te nemen. Help uw pup om van hydrateren een gewoonte te maken door opzettelijk waterpauzes te voorzien tijdens het sporten, spelen of andere dagelijkse activiteiten. Maak water een onderdeel van de maaltijd van uw hond door vers voedsel zoals Ollie te voeren, droogvoer in warm water te laten weken, zelfgemaakte bouillon te geven of simpelweg de waterbak te vullen nadat hij klaar is met eten.

How to Get a Dog to Drink Water? Full Guide on Hydrating Your Pup (1)

Is mijn hond uitgedroogd?

Uitdroging treedt op wanneer de waterinname van uw hond niet overeenkomt met het natuurlijke vochtverlies van zijn lichaam door hijgen en plassen, en kan worden versneld door ziekte (bijvoorbeeld braken en diarree). Uitdroging kan variëren van mild tot ernstig en kan interne processen vertragen, waardoor de getroffen hond zich onwel voelt. Als u zich zorgen maakt over de hydratatiestatus van uw pup, let dan op deze tekenen van uitdroging:

 • Braken of diarree
 • Verminderde huidelasticiteit over de schouders (dat wil zeggen, de huid veert niet terug op zijn plaats wanneer deze zachtjes wordt geknepen en opgetild)
 • Lethargie of zwakte
 • Droog of plakkerig tandvlees
 • Verlies van eetlust
 • Overmatig hijgen
 • Dik speeksel of kwijlen
 • Diepliggende ogen

Bespreek significante of aanhoudende veranderingen in de gezondheid of het gedrag met uw dierenarts. Als u niet zeker weet hoeveel water uw huisdier drinkt, vul dan 's ochtends de voerbak met een maatbeker en meet het resterende water aan het eind van de dag opnieuw.

Eenvoudige tips om uw hond gehydrateerd te houden

Voldoende hydratatie helpt het lichaam van uw hond om gezonde voeding te verwerken en het beste uit elke dag te halen. Volg deze tips om uw pup aan te moedigen zijn waterverbruik te verhogen:

 • Maak water smakelijker voor uw hond— Water is niet het meest opwindende element, maar je kunt de smakelijkheid ervan vergroten door een filter te gebruiken om onzuiverheden en geuren te verwijderen, door huisdiervriendelijke waterversterkers toe te voegen om de smaak en het aroma te versterken, of door water op verschillende temperaturen aan te bieden (bijvoorbeeld kamertemperatuur, gekoeld).
 • Verhoog het vochtgehalte in het dieet van uw hond— Verse volwaardige voeding, zoals die in elk Ollie-recept, bevat meer vocht dan traditioneel droog hondenvoer. Voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte vormen een gemakkelijke en smakelijke manier om de gezonde hydratatie van uw hond te ondersteunen. Elk compleet en uitgebalanceerd Ollie-recept bevat eiwitten van menselijke kwaliteit, zoals kip, rundvlees en lamsvlees, evenals een tuin met vochtrijke groenten en fruit in plaats van droge voedingsstofarme vulstoffen en kunstmatige toevoegingen.
 • Geef uw pup vochtrijke lekkernijen— Vers voedsel en bevroren lekkernijen kunnen de dorst van uw huisdier lessen en ervoor zorgen dat hij koel blijft. Onze favoriete vochtrijke lekkernijen zijn opties met één ingrediënt, zoals vers gekookte stukjes vlees, bessen en gesneden wortels of appels. Vries zomerfavorieten in en serveer ze, zoals pitloze watermeloen, bosbessen of aardbeien, om uw pup koel en gehydrateerd te houden.
 • Prikkel de nieuwsgierigheid van uw hond met een waterfontein voor huisdieren— Honden worden aangetrokken door het zicht en geluid van stromend water, wat hen vaak motiveert om hun waterverbruik te verhogen.
 • Bied water aan tijdens het reizen— Reizen met uw hond kan stressvol zijn en u kunt gemakkelijk vergeten ervoor te zorgen dat hij of zij een drinkpauze neemt. Bied uw pup om de paar uur vers water aan, of telkens wanneer u stopt om uw benen te strekken – en die van hen!
How to Get a Dog to Drink Water? Full Guide on Hydrating Your Pup (2)

Houd rekening met seizoensveranderingen

Als u erover nadenkt om uw hond gehydrateerd te houden, maakt u zich er waarschijnlijk zorgen over dat hij voldoende drinkt in de hete zomerzon. U weet misschien niet dat uw hond in de winter net zo gemakkelijk uitdroogt.

Een lagere luchtvochtigheid en droge lucht kunnen ervoor zorgen dat uw pup zich droog en dorstig voelt! Hoewel u altijd vers, koel water voor uw pup beschikbaar moet hebben, zijn er nog een paar andere dingen die u kunt doen om uw pup gehydrateerd te houden in de koudere wintermaanden:

 1. Probeer uw hond wat bottenbouillon aan te bieden

Omdat uw pup misschien geen thee drinkt en warme chocolademelk verboden is, is een warm gerecht hondvriendelijkbottenbouillonkan helpen om uw pup gehydrateerd te houden. Bottenbouillon bevat vitamines, mineralen en zelfs wat eiwitten. Het is een geweldige keuze voor pups die mogelijk ook gestrest raken door het koude weer.

2. Bied uw pup vers voedsel aan in plaats van brokjes

Omdat we een versvoedingsbedrijf zijn, zouden we nalaten om niet te vermelden dat vers voedsel een hoger watergehalte heeft dan gedroogde brokjes. Als uw pup niet genoeg drinkt, kan deze verandering in het dieet uw pup helpen beter te hydrateren. Ollie is heerlijkrecepten voor vers voedselzal elke smaak bevredigen en onze ingrediënten van menselijke kwaliteit bieden complete en uitgebalanceerde voeding voor pups van alle leeftijden, rassen en maten.

Speciale tips voor honden met speciale behoeften

Oudere honden en honden met medische aandoeningen lopen een verhoogd risico op uitdroging, wat de werklast van hun verzwakte organen kan verhogen. Als uw hond in deze categorie valt, zorg er dan voor dat hij gemakkelijk toegang heeft tot zoet water op betrouwbare locaties of tijden. Een oudere hond die lijdt aan sensorisch verlies, dementie of chronische artritis kan moeite hebben met het lokaliseren of bereiken van zijn waterbak of kan helemaal vergeten water te drinken, dus let goed op de routine en fysieke capaciteiten van uw pup, en zorg indien nodig voor aanpassingen.

Het meten en registreren van de waterinname van uw hond kan nuttige inzichten opleveren over zijn gezondheid, vooral als hij aan een chronische aandoening lijdt, zoals diabetes of een nierziekte, of medicijnen gebruikt. Bespreek eventuele plotselinge veranderingen in de waterinname van uw pup met uw dierenarts.

Water is een essentiële en eenvoudige voedingsstof voor honden, en elke goedbedoelende ouder kan gemakkelijk over het hoofd zien of zijn hond voldoende gehydrateerd blijft. Gelukkig is het vervullen van de hydratatiebehoeften van uw hond net zo eenvoudig als u hem voldoende en aantrekkelijke mogelijkheden biedt om zijn dorst te lessen en zijn algehele welzijn te optimaliseren. Vergeet niet dat de waterinname van uw hond een kritische indicator is van zijn interne gezondheid, dus houd zijn consumptie nauwlettend in de gaten en meld eventuele veranderingen in de drinkgewoonten van uw hond aan uw dierenarts.

Hoe zorg je ervoor dat een hond water drinkt? Volledige gids over het hydrateren van uw pup (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5408

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.