Hoe je een doe-het-zelf-moeraskoeler bouwt en de hitte verslaat (2024)

Verbouwing

HVAC

Door

Lee Wallender

How to Build a DIY Swamp Cooler and Beat the Heat (1)

Lee Wallender

Lee heeft meer dan twintig jaar praktijkervaring met het verbouwen, repareren en verbeteren van huizen, en geeft al meer dan 13 jaar advies over woningverbetering.

Meer informatie over The SpruceRedactieproces

Bijgewerkt op 14/08/23

Beoordeeld door

Johnathan Brouwer

How to Build a DIY Swamp Cooler and Beat the Heat (2)

Beoordeeld doorJohnathan Brouwer

Johnathan C. Brewer II is een erkende algemene aannemer, gespecialiseerd in keuken-, badkamerrenovaties en algemene bouw, met twintig jaar professionele ervaring.

Meer informatie over The SpruceBeoordelingsbord

How to Build a DIY Swamp Cooler and Beat the Heat (3)

In dit artikel

 • Voordat je begint

 • Veiligheidsoverwegingen

 • Eenvoudige moeraskoeler

 • Moeraskoeler met recirculatiepomp

 • Veelgestelde vragen

Projectoverzicht

 • Totale tijd:1 - 2 uur
 • Opbrengst:Eén doe-het-moeraskoeler
 • Vaardigheidsniveau:Beginner
 • Geschatte kosten:$30 tot $60

Een moeraskoeler blaast lucht over water of ijs om de temperatuur met wel 15°F te verlagen. Dit wordt ook wel een verdampingskoeler genoemdDIY-airconditioneris een eenvoudige build die binnen een uur of twee kan worden voltooid en ongeveer $ 30 tot $ 60 kost. Deze moeraskoeler zorgt voor snelle plaatselijke verkoeling terwijl u werkt of ontspant.

Voordat je begint

Moeraskoelers werken het beste bij lage luchtvochtigheid.Niet alleen is een moeraskoeler niet effectief in vochtige omstandigheden, maar de vochtigheid die door de koeler wordt toegevoegd, zal het ongemak vergroten.Moeraskoelers kunnen bij elke temperatuur worden gebruikt, maar zijn het meest effectief in ruimtes met een temperatuur van 74°F of minder.

Een doe-het-zelf-moeraskoeler kan lucht produceren die tot 15°F koeler is dan de kamerlucht en kan een hele kleine kamer met 3°F koelen. De meeste doe-het-zelf-moeraskoelers worden gebruikt als ventilatoren voor spotkoeling in plaats van voor het koelen van hele ruimtes.

Veiligheidsoverwegingen

Sluit de ventilator en de dompelpomp aan op eenGFCI-uitgangalleen. Vertrouw niet op een doe-het-zelf-moeraskoeler ofraam ventilatorom veiligheid te bieden tijdens extreme hitte. Aairconditioner met raamunitis hiervoor een betere optie.

Wat je nodig hebt

Uitrusting / Gereedschap

Eenvoudige doe-het-moeraskoeler

 • Elektrische boor
 • Gatenzaag van 2 inch
 • Utility mes
 • Metaalzaag
 • Rolmaat

DIY-moeraskoeler met recirculatiepomp

 • Elektrische boor
 • Gatenzaag van 2 inch
 • Rolmaat
 • Punaise of een soortgelijk scherp voorwerp
 • Utility mes
 • Rolmaat
 • Schaar

Materialen

Eenvoudige doe-het-moeraskoeler

 • Emmer van 5 gallon
 • 7-inch ventilator, elektrisch met snoer
 • Ritssluitingen
 • PVC DWV-buis van 2 inch bij 2 voet
 • Siliconenkit

DIY-moeraskoeler met recirculatiepomp

 • Emmer van 5 gallon
 • 7-inch ventilator, elektrisch met snoer
 • Ritssluitingen
 • 1/4-inch irrigatie-slangslang
 • Polyester verdampingskoelerpad
 • 400 GPH of minder dompelpomp voor vijver of aquarium

Instructies

Hoe je een eenvoudige doe-het-moeraskoeler bouwt

Een kleine elektrische ventilator, die in een vijf gallon plastic emmer met water of ijs is gericht, blaast gekoelde lucht uit drie zijuitlaten. Dit project van een uur kost $ 20 tot $ 30.

 1. Markeer de gaten op de emmer

  Markeer met een onuitwisbare marker de locaties voor de drie 2-inch PVC-uitgangen. Plaats de gaten zo hoog mogelijk aan de zijkant van de bak, maar nog steeds onder de laagste structurele rand van de bak. Houd de gaten binnen een afstand van 10 cm van elkaar, zodat ze in dezelfde algemene richting wijzen.

 2. Boor de gaten in de emmer

  Bevestig de 2-inch gatenzaag aan de boor. Boor drie gaten van 2 inch aan de zijkant van de emmer.

 3. Snijd de PVC-buis

  Snijd de PVC-buis in drie secties, elke sectie 4 inch lang. Reinig de PVC-bramen met het mes.

 4. Bevestig de pijpen

  Steek een van de PVC-buizen in een gat. Voeg siliconenkit toe waar de buis in contact komt met de emmer om de buis op zijn plaats te houden. Herhaal dit voor de andere twee gaten.

  Tip

  Als de buizen los in de gaten zitten, zet ze dan vast door een strook schilderstape verticaal over de voorkant van elke buis te laten lopen en de tape aan de emmer te bevestigen.

 5. Snij een gat in het deksel

  Markeer een cirkel met een diameter van 6-1/2-inch (voor een ventilator van 7 inch) op het deksel van de emmer. Knip de cirkel uit met het mes.

 6. Bevestig de ventilator aan het deksel

  Plaats de ventilator op het deksel en rust in het gat. De ventilator moet zo worden geplaatst dat deze zo zal zijnnaar beneden gerichtin de emmer. Boor drie gaten van een halve inch op gelijke afstand van elkaar rond de omtrek van de ventilatorkap. Bevestig de ventilator met de ritssluitingen aan het deksel en knip het overtollige materiaal af.

  Tip

  Als de ventilator op een standaard is bevestigd, moet u de ventilator van de standaard verwijderen. Alleen de ventilator is nodig.

 7. Vul de emmer

  Vul de emmer ongeveer halfvol met water of met ijs.

 8. Bevestig het deksel aan de emmer

  Klik het deksel stevig op de emmer. Sluit de ventilator aan en zet hem aan.

Tip

Neem je doe-het-zelf-moeraskoeler mee op pad door een draagbare ventilator te gebruiken in plaats van een 120V-ventilator die op de muur wordt aangesloten. Debeste draagbare ventilatorheeft een afneembare standaard en een duurzame oplaadbare lithium-ionbatterij.

Hoe je een doe-het-zelf-moeraskoeler bouwt met een recirculatiepomp

Een kleineelektrische ventilatoris gemonteerd op het deksel van een plastic emmer van 5 gallon. In de emmer druppelt een dompelpomp water op een koeler kussen. De naar boven gerichte ventilator zuigt lucht door gaten in de zijkant van de emmer, waardoor de lucht wordt gekoeld terwijl deze door het met water verzadigde kussen stroomt. Dit twee uur durende project kost $ 50 tot $ 60.

 1. Voeg water toe aan de emmer

  Voeg water toe aan de emmer tot deze halfvol is. De waterlijn vormt een referentiepunt voor de luchtinlaatgaten.

 2. Boor luchtinlaatgaten in de bak

  Bevestig de 2-inch gatenzaag aan de boor. Boor gaten aan de zijkant van de emmer, ongeveer 2,5 cm boven de waterlijn. Boor zoveel mogelijk gaten, waarbij u de gaten ongeveer 1 tot 2 inch van elkaar verwijderd houdt.

 3. Snijd het verdampingskoelerkussen door

  Knip met een schaar het verdampingskoelerkussen af ​​op 14 inch (de hoogte van de emmer) bij 30 inch (de omtrek van de emmer).

 4. Plaats het koelkussen in de emmer

  Gooi het water weg en veeg de emmer schoon. Wikkel het koelkussen in een cirkel aan de binnenkant van de emmer.

 5. Snij een gat in het deksel

  Markeer met de onuitwisbare marker een cirkel met een diameter van 6-1/2-inch op het deksel. Knip de cirkel uit met het mes.

 6. Bevestig de ventilator aan het deksel

  Laat de ventilator in het gat in het deksel rusten. De ventilator moet zo worden geplaatst dat deze zo zal zijnnaar boven gerichtuit de emmer. Boor drie 1/2-inch gaten rond de ventilatorkap. Bevestig de ventilator aan het deksel met de ritssluitingen. Knip het teveel af.

 7. Plaats de pomp in de emmer

  Bevestig de 1/4-inch slang aan de dompelpomp. Plaats de pomp op de bodem van de emmer.

 8. Plaats de slang

  Trek de 1/4-inch slang vanaf de pomp naar boven en krul deze in een cirkel bovenaan het koelkussen. Laat aan het einde van de cirkel ongeveer 1 voet overtollige slang achter. Bevestig de buis aan de bovenkant van het koelkussen met drie of vier ritssluitingen. Prik met het mes het koelkussen door en schuif de ritssluiting erdoor. Laat de overtollige slang in de emmer vallen.

 9. Doorboor de slang

  Maak met de tack gaten in de buis langs de cirkel. Plaats één gat elke 1 inch. De gaten moeten zich aan de zijkant van de slang bevinden.

 10. Vul de emmer en test de pomp

  Vul de emmer met water tot deze ongeveer 2,5 cm onder de onderste gaten in de emmer staat. Sluit de pomp aan op een aardlekschakelaar. Wacht een paar minuten om er zeker van te zijn dat er gelijkmatig water uit de slang druppelt en dat het koelkussen volledig verzadigd is.

  Tip

  Als er geen water uit de slang druppelt, sluit u het uiteinde van de slang af met een kleine klem.

 11. Voeg het deksel toe

  Klik het deksel op de bovenkant van de emmer. Zet de ventilator aan. De ventilator moet lucht door de gaten aan de zijkant van de emmer zuigen, terwijl de lucht door het met water verzadigde koelkussen gaat.

FAQ

 • Wat zijn de nadelen van verdampingskoeling?

  Een nadeel van verdampingskoeling is dat er vochtige lucht ontstaat. Dit maakt verdampingskoeling ineffectief in vochtige omstandigheden. Een ander nadeel is dat verdampingskoeling een beperkt koelbereik heeft. Gefabriceerde moeras- of verdampingskoelers kunnen de temperatuur met maximaal 40 ° F verlagen, waarbij de meeste koelers de temperatuur met 3 tot 15 ° F verlagen.

 • Wanneer mag u geen verdampingskoeling gebruiken?

  Onder vochtige omstandigheden mag u geen verdampingskoeling gebruiken. Verdampingskoeling zal het ongemak alleen maar vergroten door de luchtvochtigheid te verhogen. Hoewel u verdampingskoeling kunt gebruiken bij temperaturen van 74 °F of meer, is verdampingskoeling effectiever wanneer de temperatuur lager is dan 74 °F.

 • Wat is het verschil tussen een moeraskoeler en een verdampingskoeler?

  Een moeraskoeler en een verdampingskoeler zijn hetzelfde. Beide termen verwijzen naar een apparaat dat lucht over water of ijs laat stromen om het gebruikerscomfort te vergroten en de kamertemperatuur te verlagen.

15 Stijlvolle doe-het-zelf-radiatorhoezen

The Spruce gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, inclusief peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees onzeredactioneel procesvoor meer informatie over hoe we onze inhoud op feiten controleren en accuraat, betrouwbaar en betrouwbaar houden.

 1. Verdampingskoelers werken het beste in de droge gebieden van de VS. Amerikaanse geologische dienst

 2. ECM: Ruimteverwarming en -koeling / H11. Installeer moeraskoelers.Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling

 3. Verdampingskoeling.Amerikaanse ministerie van Energie

 4. Kan een zelfgemaakte airconditioner je koel houden? Rapporten van de consument

 5. Veiligheidstips voor extreme hitte.Massachusetts Emergency Management Agency

Meer vanDe spar

 • Hoe maak je een doe-het-airconditioner
 • Hoe je een doe-het-zelf-medicijnkastje met een spiegel bouwt
 • De 9 beste verdampingskoelers van 2023
 • 20 tuinhacks om u te helpen groeien, goedgekeurd door experts
 • De onderdelen van een verdampingskoeler (moeraskoeler)
 • Hoe je een doe-het-zelf-poef met opbergruimte bouwt
 • Hoe je een doe-het-zelf-douchepan bouwt
 • Hoe een hydrocultuurtuin te bouwen
 • Hoe je een vuurplaats bouwt zonder de hulp van een aannemer
 • Hoe een plafondventilator te bedraden
 • Hoe je een doe-het-zelfkast voor de keuken of badkamer bouwt
 • Hoe je een doe-het-zelf Cornhole-set bouwt
 • Hoe u een moeraskoeler winterklaar maakt
 • Producten voor het onderhoud van uw verdampingsmoeraskoeler
 • Hoe je een doe-het-zelf-propaanvuurplaats bouwt voor gezellige avonden
 • Een sprinklersysteem repareren: 7 manieren
Hoe je een doe-het-zelf-moeraskoeler bouwt en de hitte verslaat (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5862

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.