Hoe een claim voor een autoverzekering in te dienen (2024)

Noot voor de redactie: we verdienen een commissie via partnerlinks op Forbes Advisor. Commissies hebben geen invloed op de mening of evaluaties van onze redacteuren.

Christin Walker uit Burlington, New Jersey, is een veilige chauffeur. Ze bewees het door 22 jaar lang in een schoolbus vol luidruchtige en soms onstuimige kinderen te navigeren op landwegen en stadsstraten.

Maar zelfs goede chauffeurs kunnen ernstige ongelukken krijgen. Iets meer dan een week nadat ze haar gebruikte Honda Civic uit 2006 had gekocht, werd deze vernield en total loss verklaard door een aangereden bestuurder die volgens het politierapport door een rood licht zoomde. Walker prijst zichzelf gelukkig dat ze niet gewond is geraakt. Diezelfde bestuurder was minder dan een maand later betrokken bij een ander ongeval waarbij een voetganger om het leven kwam.

Een van de problemen: ze heeft nog geen schikking ontvangen van een verzekeringsmaatschappij, ze heeft geen auto en ze moet nog steeds leningen betalen voor de Honda die nu staat te roesten in een recyclingcentrum. Ze is gefrustreerd genoeg om een ​​claim in te dienen bij de verzekeraar van de auto die haar heeft aangereden.

Als Walker een verzekeringsclaim indient, is ze niet de enige. Volgens de National Highway Traffic Safety Administration worden er jaarlijks ongeveer 6 miljoen ongevallen gemeld door de politie in de VS. Ongeveer 3 miljoen mensen raken gewond of komen om bij deze auto-ongelukken, dus er zijn elk jaar een groot aantal rechtszaken en verzekeringsclaims.

Een verzekeringsclaim indienen tegen iemand anders

Als iemand anders tegen je aanrijdt, dien je in het eenvoudigste scenario een claim in tegen diegeneaansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt een claim van derden genoemd: u bent de derde partij voor de andere bestuurder en zijn verzekeringsmaatschappij.

De verzekeraar van de ander zal de claim in behandeling nemen, maar reken niet op een snelle betaling. De verzekeraar zou het ongeval willen onderzoeken om vast te stellen dat hun klant echt in gebreke was gebleven.

Uw eigen verzekering gebruiken om het probleem op te lossen

Maar als verzekeringsclaims eenvoudig waren, zouden we ons allemaal verzekeringsexperts kunnen voelen. En wanneer iemand anders een ongeluk heeft veroorzaakt, is het normaal dat ze het gevoel hebben dat ze moeten boeten voor wat ze hebben gedaan. Maar in sommige gevallen moet u zich misschien tot uw eigen autoverzekering wenden, zelfs als iemand anders tegen u aanrijdt. Hier is hoe dat zou kunnen gebeuren.

Situatie nr. 1: toestanden zonder schuld

In staten met geen-schuldverzekeringswetten dient u altijd eerst letselclaims in bij uw eigen verzekering. Deze staten vereisenpersoonlijk letsel bescherming(PIP-verzekering) hiervoor. U kunt alleen een andere bestuurder aanklagen als u aan bepaalde kwalificaties voldoet, die door elke staat worden gedefinieerd. In veel gevallen moet er sprake zijn van ernstig letsel of overlijden voordat u iemand anders aanklaagt voor een auto-ongeluk zonder schuld. (Eigendomsschadeclaims kunnen meestal nog steeds worden ingediend op de aansprakelijkheidsverzekering van de andere persoon.)

In staten zonder no-fault-wetten zijn PIP en een vergelijkbare dekking, medische betalingen (MedPay) genoemd, vaak beschikbaar. Deze kunnen worden gebruikt voor letselschadeclaims voor u en uw passagiers.

Situatie nr. 2: een onderverzekerde bestuurder

Wat als de bestuurder niet voldoende verzekerd is om de verwondingen die hij veroorzaakt bij anderen te dekken? U kunt ze nog steeds aanklagen voor de rest, maar als ze geen activa hebben, is het misschien niet de moeite waard. Een optie is om je tot de jouwe te wendenonderverzekerde dekking voor automobilistenals je het hebt. Het kan medische rekeningen dekken als de andere bestuurder niet voldoende verzekerd is.

Situatie nr. 3: er niet mee omgaan

U kunt ervoor kiezen om uw eigen verzekering voor autoschade te gebruiken in plaats van zaken te doen met de verzekeringsmaatschappij van de ander. Als je hebtaanrijding verzekering, kunt u deze gebruiken voor autoschade veroorzaakt door een ander.

Het nadeel is dat uw verzekeringscheque wordt verminderd met uw eigen risico voor aanrijdingen. U kunt dat eigen risico later terugkrijgen als uw verzekeringsmaatschappij na vergoeding van de verzekeraar van de andere persoon gaat.

Als je hebtdekking huurtoeslag, u kunt daar ook op tikken voor een huur terwijl uw voertuig in de reparatiewerkplaats staat voor een aanrijdingsclaim.

Situatie nr. 4: Vast komen te zitten met het saldo van een autolening

Als uw voertuig total loss is bij het ongeval, moet de verzekering u vergoeden voor de waarde van de auto op het moment van het ongeval, of u nu een aansprakelijkheidsclaim indient tegen iemand anders of uw eigen aanrijdingsverzekering gebruikt.

Maar dat betekent niet dat het probleem is opgelost. In sommige gevallen kunt u meer verschuldigd zijn aan een autolening of lease dan wat de auto waard was. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u het grootste deel van de kosten van de auto heeft gefinancierd, of als u een voertuig heeft dat snel waarde heeft verloren. In ieder geval kan het hebben van een hiaatverzekering het verschil maken tussen de verzekeringsuitkering en het saldo van de lening/lease.

Of je zou kunnen vervolgen

Een andere manier om schadevergoeding te krijgen is door een advocaat in de arm te nemen en de andere bestuurder aan te klagen.

Het kan zijn dat u moet helpen vaststellen dat de andere persoon inderdaad in gebreke is gebleven, vooral als ze naar u beginnen te wijzen. Items zoals een politierapport, foto's van de plaats delict en de contactgegevens van eventuele getuigen zullen helpen bewijzen dat u niet de schuldige was.

Als het waarschijnlijk isafwikkeling van een auto-ongelukklein is - ongeveer $ 3.000 en je hebt een aantoonbare zaak - je zou ervoor kunnen kiezen om de andere bestuurder naar de rechtbank voor kleine vorderingen te brengen.

Hoewel elke staat andere regels heeft, hebben de meeste lokale overheden een versie van een rechtbank voor geringe vorderingen. De indieningskosten zijn meestal redelijk en de wachttijd voor een hoorzitting is over het algemeen ongeveer een maand of twee. U hebt ook het recht om getuigen te dagvaarden, inclusief de andere bestuurder, de schade-expert van de verzekeraar en iedereen die mogelijk bij het ongeval betrokken is geweest. Houd al uw informatie bij de hand, evenals gecertificeerde schattingen voor de reparatiekosten.

Het voordeel van dit proces is dat het de verzekeringsmaatschappij van de andere persoon dwingt om een ​​advocaat en eventuele getuigen die nodig zijn om zijn zaak te bewijzen - of om het bedrag van de rechtszaak te betwisten - naar de rechtbank te sturen. Dit kan leiden tot schikkingsgesprekken.

Op de plaats van een ongeval

Het beschermen van uw vermogen om iemand anders aan te klagen begint op de plaats van het ongeval. Het is goed om een ​​ongevallenchecklist te hebben om u te helpen de juiste informatie te verzamelen.

Zorg dat je in orde bent en blijf veilig

Als u betrokken raakt bij een auto-ongeluk, is het eerste wat u moet doen een stap achteruit doen, op adem komen en controleren of u en uw passagiers niet gewond zijn geraakt. Verwondingen aan zacht weefsel zijn een punt van zorg, zelfs bij een bumperkneus, en verwondingen verhogen de inzet voor een verzekeringsclaim.

Ervan uitgaande dat er geen gewonden zijn, zal het nog steeds stressvol zijn voor beide (of alle) partijen bij het ongeval. Probeer woede op de weg (die van jou en die van hen) te minimaliseren in de onvermijdelijke uitwisseling van chauffeursinformatie. Zet uw auto indien mogelijk op een veilige plek. Ga niet op een drukke of hogesnelheidsweg staan, tenzij het moet. En blijf indien mogelijk in de auto, bel 911 en wacht op de politie.

Informatie uitwisselen

Als de andere bestuurder of andere bestuurders redelijk zijn, zorg er dan voor dat ze krijgen wat ze nodig hebben om een ​​claim in te dienen, en dat jij dat ook doet. Iemand anders heeft eigenlijk alleen uw verzekeringsgegevens van uw verzekeringspas nodig. Veel verzekeraars bieden een checklist voor auto-ongelukken in hun mobiele apps, of u kunt er een uitprinten en in het dashboardkastje bewaren.

Foto's nemen

Het meest waardevolle hulpmiddel na een auto-ongeluk is uw mobiele telefoon. Maak foto's van:

  • Schade aan uw auto en de andere betrokken voertuigen
  • Kenteken plaat
  • Wegomstandigheden zoals ijs, regen of sneeuw
  • Alle andere factoren die bijdragen, zoals nabijgelegen kruispunten en verkeersborden
  • ID-kaarten van andere bestuurdersverzekeringen

Uw telefoon moet een datumstempel hebben en de tijd vastleggen waarop de foto's zijn gemaakt. Noteer ook de namen en telefoonnummers van eventuele getuigen.

Krijg politie-informatie

Zorg ervoor dat u de naam en het badgenummer van de reagerende politieagent verifieert, die onleesbaar kunnen worden gekrabbeld op elk document dat u ontvangt. Vraag een kopie van het politierapport zodra het is ingediend en controleer het op juistheid.

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij

Verspil geen tijd door contact op te nemen met uw verzekeraar, ongeacht wie er in gebreke is gebleven. Ook hier kan technologie u te hulp schieten, aangezien veel verzekeraars u laten declareren vanuit hun mobiele apps.

"Zorg ervoor dat u de claim binnen de tijdslimiet van uw verzekeraar indient", adviseert Loretta Worters, vice-president van het Insurance Information Institute, een branchegroep. "Deadlines voor het indienen van autoschadeclaims zijn doorgaans 30 dagen, dus vraag uw verzekeraar of uw polis een tijdslimiet heeft voor het indienen van rekeningen, het oplossen van claimsgeschillen en het indienen van aanvullende informatie."

Veelvoorkomende redenen waarom autoclaims worden afgewezen

Soms blijkt het claimproces voor autoverzekeringen erg onbevredigend te zijn. Veel voorkomende redenen voor afwijzing van claims zijn:

Het ongeval was vermijdbaar of te voorkomen

De verzekeringsmaatschappij kan de claim afwijzen als zij denkt dat het ongeval had kunnen worden vermeden, bijvoorbeeld door een bestuurder zonder vergunning uw voertuig te laten besturen.

U heeft niet op tijd aangifte gedaan

Verzekeraars willen klanten het liefst zo snel mogelijk declaraties laten indienen. En dat is sowieso verstandig, voordat de schade vertroebeld is of de ongevalsgetuigen verdwenen zijn. Staten kunnen harde deadlines stellen voor het indienen van claims, die kunnen variëren van één tot twintig jaar.

Medische zorg uitstellen

Meteen na een ongeval weet u misschien niet de volledige omvang van uw verwondingen. Maar als u de behandeling van verwondingen te lang uitstelt, kan de verzekeringsmaatschappij de claim wantrouwen, wat kan leiden tot een onderzoek en zelfs een ontkenning.

Het vermelden van de feiten is belangrijk na een ongeval. Probeer niet te speculeren over wat er is gebeurd als u het niet zeker weet, of besluit de fout ter plekke te accepteren. Ook is het claimproces niet het moment om spraakzaam te zijn. Overdrijf niet; te veel informatie kan de uitkomst van uw claim beïnvloeden.

Wat te doen als uw automatische claim wordt afgewezen

Als uw autoverzekeringsclaim is afgewezen, vraag dan schriftelijk naar de reden voor de weigering. U wilt de precieze reden begrijpen waarom de claim is afgewezen en, indien nodig, hoe u in beroep kunt gaan tegen de weigering. Het kan zijn dat ze ongelijk hebben, of het kan een legitieme ontkenning zijn, bijvoorbeeld omdat u niet de juiste dekking voor de claim had.

Bekijk het huidige bewijs en dien vervolgens een brief in waarin wordt beschreven hoe het bewijs in tegenspraak is met de beslissing van de verzekeringsmaatschappij. Als u zich niet op uw gemak voelt om de ontkenning alleen te betwisten, kunt u een advocaat raadplegen voor juridisch advies.

Verwant: Wanneer een advocaat inhuren voor een verzekeringsclaim

Inzicht in basisautoverzekeringstypen voor claims

Na een auto-ongeluk is het een goed idee om uw autoverzekeringspolis te lezen om uw dekking te controleren. Uw verzekeringsagent heeft u misschien al verteld waar u wel en niet recht op heeft, maar controleer het zelf. Dit is wanneer het loont om een ​​gerenommeerde verzekeraar met een goede reputatie te hebben.

Elkauto verzekeringsmaatschappijbiedt dezelfde basisdekkingstypes. De vereiste dekkingen verschillen per staat en de rest is optioneel - en sommige optionele dekkingstypes zijn een verstandige keuze.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering is de meest elementaire dekking voor alle voertuigen. Je moet dit hebben voor het geval je schuldig bent aan het raken van een persoon, auto of zelfs het overrijden van een tuinkabouter in iemands tuin. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de schadeclaims van een slachtoffer voor bijvoorbeeld medische kosten, materiële schade, gederfd loon en pijn en lijden.

Bijna elke staat vereist een minimale aansprakelijkheidsdekking, maar de bedragen variëren.Autoverzekering Californiëis bijvoorbeeld een minimum van slechts $ 15.000 aan letseldekking voor één persoon bij een ongeval.Florida autoverzekeringvereisten zijn nog lager op $ 10.000 voor letseldekking aan één persoon bij een ongeval. Die dekking kan hopeloos ontoereikend blijken te zijn met medische kosten en de huidige litigieuze samenleving.

U kunt worden vervolgd voor bedragen die uw autoverzekering overschrijden. Voor mensen met vermogen en spaargeld is een hoge autoverzekering een manier om u en uw vermogen goed te beschermen.

Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt ook voor uw juridische verdediging als u wordt aangeklaagd voor iets dat onder uw polis valt, zoals een auto-ongeluk.

Als u meer dan $ 500.000 te beschermen heeft, kunt u overwegen om eenparaplu verzekeringbeleid.

Aanvaringsverzekering

Een aanrijdingsverzekering is optioneel, tenzij deze vereist is voor uw autolening of -lease. Deze verzekering dekt uw autoschade als u een voorwerp zoals een paal of een andere auto raakt. Volgens het Verzekerings Informatie Instituut heeft ongeveer 75% van de automobilisten een aanrijdingsverzekering.

Aanvaringsverzekeringwordt meestal verpakt met uitgebreide dekking, dus verwacht ze samen te kopen. Uitgebreide dekking is ook optioneel, tenzij dit vereist is voor een autolening of lease. Het dekt diefstal, brand, hagel, vandalisme en andere diverse gevaren zoals het raken van een hert of het rijden door water dat een overstromende kreek camoufleert.

Wetgeving autoverzekering zonder schuld

Wetgeving autoverzekering zonder schuldin sommige staten betekent dat het niet nodig is om te bepalen wie de schuldige is om verzekeringsuitkering te ontvangen voor kleinere letselschadeclaims. Elke partij wordt betaald door hun eigen verzekeraar in plaats van een rechtszaak aan te spannen. De dekking voor letselschade is de dekking voor deze claims.

Bescherming tegen persoonlijk letsel

Persoonlijke letselbescherming (PIP) is meestal gekoppeld aan een buitenschuldwet. Het dekt de medische kosten van een auto-ongeluk, ongeacht wie er in gebreke is gebleven. Maar buitenschuldwetten sluiten het risico niet uit om vervolgd te worden, vooral als het ongeval ernstig letsel of de dood tot gevolg heeft.

"Echte ongevallen zonder schuld zijn zeer zeldzaam", zegt Sandra Watts, een adviseur voor verzekeringsclaims. "Tenzij een ongeval plaatsvindt zonder schuld, zal een bepaald percentage [van de schuld] worden toegeschreven aan elk van de betrokken partijen, wat er meestal toe leidt dat een van deze partijen de meeste schuld heeft."

Verwant:Wat is een ongevallenverzekering?

Beste autoverzekeringsmaatschappijen 2023

Met zoveel keuzes voor autoverzekeringsmaatschappijen kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen met het vinden van de juiste autoverzekering. We hebben verzekeraars geëvalueerd om de beste autoverzekeringsmaatschappijen te vinden, zodat u dat niet hoeft te doen.

Kom meer te weten

Heb geduld

Of u zich nu een weg baant door een verzekeringsclaim of een rechtszaak, geduld hebben is cruciaal. Inzicht in uw dekking zal nuttig zijn om te weten waar u recht op heeft. Maar het uitgangspunt is in de eerste plaats het kopen van de juiste dekking.

Hoe een claim voor een autoverzekering in te dienen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.