F-proeven | Natuurpoort Van Loon (2024)

Scroll helemaal door naar beneden voor alle informatie over de F-proefjes

Eerstvolgende data:

  • Zondag 4 februari 2024. Versie A, vanaf 10.15 uur
  • Zondag 17 maart 2024. Versie B,vanaf 10.15 uur (starttijden volgen een week tevoren)

(online aanmelden kan tot 3 weken voor startdatum, VOL = VOL)

LET OP: Kies bij aanmelding voor de juiste startdatum!

Informatie:

Iedereen kan meedoen, zowel jeugd als volwassenen!
Bij je aanmelding moet je 3 verschillende voorkeurpony’s of -paarden opgeven. Het is echter geen garantie dat je op een van deze drie wordt ingedeeld!!

Je moet in het bezit zijn van een geldig ruiterpaspoort (verplicht voor iedere manegeruiter). Als je dit nog niet hebt, vraag het dan zo spoedig mogelijk aan!! Inschrijfformulieren kun je per e-mail aanvragen.
De kosten voor een ruiterpaspoort bedragen € 27,50 per jaar*, dit wordt rechtstreeks door de KNHS aan de paspoorthouder gefactureerd (*informatie jan. 2023, prijswijzigingen leverancier voorbehouden)

Er komt een officiële FNRS-jury om de proef te beoordelen. Er kunnen promotiepunten behaald worden, het behaalde resultaat wordt genoteerd in je ruiterpaspoort.

Categorieën waaruit je kunt kiezen zijn: F1 t/m F12 ( F1 & F2 zijn zonder galop).
Bij de even proeven wordt een theorie examen afgelegd na je gereden proef. Wat je hiervoor moet weten kun je vinden in het boek “Leer paardrijden met plezier, brons”.
Dit boek is verkrijgbaar bij Agradi voor € 27,50 excl. verzendkosten.(informatie 2022, prijswijzigingen leverancier voorbehouden)
Twijfel je over welke proef je moet rijden? Overleg het even met je instructrice!

Welke proef opgeven?

Als je nog niet voor promotiepunten hebt gereden, overleg dan met je instructeur in welke proef je het beste kunt starten. Als je wel voor promotiepunten hebt gereden is het afhankelijk van deze punten of je over mag naar de volgende F-proef. Een promotiepunt krijg je wanneer je in een proef 210 punten of meer hebt behaald.

F1 en F2 : bij 1 behaald promotiepunt mag je over naar de volgende proef

F3 t/m F8 : bij 2 behaalde promotiepunten mag je door naar de volgende proef

F9 t/m F12 : bij 3 behaalde promotiepunten mag je door naar de volgende proef

Let op: je mag over naar de volgende proef, als je het nog te moeilijk vindt kun je ook dezelfde blijven rijden. Alle proeven vind je hier: https://www.knhs.nl/top-sport/disciplines/dressuur-para/dressuurproeven/f-proeven/

OEFENLESSEN

Tijdens de wekelijkse groepslessen zullen regelmatig de verschillende onderdelen en figuren uit de proef geoefend worden.
Ook kun je een privé-F-proevenles bespreken. Dit is een speciale privéles die 20 minuten duurt en waarin je het proefje oefent met een instructeur. Kosten voor deze speciale privéles: € 21,–.
Deze 20-minuten privélesjes zijn (beperkt) mogelijk op dinsdag- en donderdagmiddag. Kijk in de app van ManegePlan voor beschikbare data en tijden. Buiten deze data hebben we helaas geen mogelijkheden en kun je evt. een gewone privéles boeken.

WEDSTRIJD

Uiterlijk een week tevoren is de startlijst bekend en weet je hoe laat je moet starten. Ben ruim voor je starttijd aanwezig. Het kan inlopen en je voorkomt hiermee veel stress.

Kosten per F-proef: jeugd t/m 17 jaar € 14,– , volwassenen € 16,50Dit moet worden betaald bij inschrijving.

Indeling

Je moet minimaal 3 voorkeurpony’s/-paarden opgeven. Helaas kunnen we niet alle paarden gebruiken voor de proeven, dus het kan zijn dat we je in overleg toch op een ander paard moeten indelen.
Let op! Als je Mickey of Elsje wilt opgeven als een van je keuzes dan mag dat alleen als je F4 of lager rijdt. Vanaf F5 (en hoger) mag je deze twee paarden dus niet opgeven.

Paard/pony poetsen: ruim op tijd vóór de eerste proef. Is de pony meerdere keren ingedeeld dan kun je met de andere deelnemers afspreken dat je samen gaat borstelen. Controleer ook of je zadel en hoofdstel netjes zijn en of alle riempjes goed zitten!

Proefjes zondag 4 februari 2024: aanmelding gesloten
Proefjes zondag 17 maart 2024: vóór 25 februari
Voor afmeldingen binnen 7 dagen vóór de wedstrijddatum wordt het inschrijfgeld niet terugbetaald.

Theorie

Bij alleeven proeven hoort een theorie-examen. alle informatie die je daarvoor moeten weten vind je in het boek: “Leer paardrijden met plezier, brons” (zie boven)

KLEDINGVOORSCHRIFTEN (zoals overgenomen uit het wedstrijdreglement):

  1. Een volgens de geldende wettelijke norm goedgekeurd veiligheidshoofddeksel is verplicht.
  2. Een wedstrijdtenue bestaande uit een rij-jas, type colbert met een overhemd, dressuurblouse of wedstrijdshirt met een witte, beige of gele rijbroek. (een overhemd, dressuurblouse of shirt moet lange of korte mouwen hebben en een hoge boord of kol.
  3. Let op! er mag in plaats van het wedstrijdtenue ook gereden worden in een manegetenue (effen sweater of bodywarmer in combinatie met een overhemd of shirt met lange mouwen. Het manegetenue is vrij van kleur wat betreft rijbroek en bovenkleding).
  4. Bij warme weersomstandigheden kan de organisatie besluiten dat de rij-jas tijdens de proef mag worden uitgelaten en dat er dan in zomertenue (lichtgekleurde blouse, of shirt met korte of lange mouwen, het dragen van een bodywarmer is hierbij toegestaan) gereden kan worden.
  5. Handschoenen zijn niet verplicht, maar draagt men deze wel dan moeten ze licht gekleurd zijn, voor een optimale beoordeling van de handhouding.
  6. Rijlaarzen, of jodphurlaarsjes in combinatie met gelijk gekleurde, gladleren/gladde kunstleren chaps (zonder franjes).
  7. Het is toegestaan om met een bodyprotector en/of airjacket te rijden tijdens de wedstrijd.
  8. De maximale toegestane lengte van een dressuurzweep voor pony’s mag maximaal 100 cm en voor paarden 120 cm lang zijn inclusief slag. Overmatig of verkeerd gebruik van zweep, teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.
  9. Ruiterpaspoorthouders die deelnemen aan de proevendagen kunnen na het rijden van de proef hun (geldige) ruiterpaspoort laten invullen bij de organisatie. De geldigheidsduur is 1 jaar vanaf de afgiftedatum. Na het eerste jaar is het ruiterpaspoort geldig vanaf de datum van het plaatsen van de jaarzegel voor het volgende jaar en nadat het ruitersportcentrum of vereniging zijn bedrijfsstempel over de jaarzegel heeft geplaatst.
F-proeven | Natuurpoort Van Loon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5312

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.