Elizabeth Holmes krijgt ruim 11 jaar cel voor fraude met haar bloedtestbedrijf Theranos (2024)

Buitenland Verenigde Staten

Elizabeth Holmes krijgt ruim 11 jaar cel voor fraude met haar bloedtestbedrijf Theranos (1)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

In de VS is ondernemer Elizabeth Holmes veroordeeld tot iets meer dan elf jaar cel voor fraude bij het beheer van haar start-up Theranos. Die bracht een zogezegde revolutionaire bloedtest op de markt. Ze was begin dit jaar al schuldig bevonden aan vier klachten van fraude.De 38-jarige Holmes, die zwanger is, heeft tot 27 april de tijd om haar straf te starten, besliste de rechter.

Holmes haalde sinds 2004 honderden miljoenen dollars op van investeerders voor haar start-up Theranos. Ze beweerde dat ze een revolutionaire bloedtest had ontwikkeld. Met slechts enkele druppels bloed zou de test ziektes als kanker of diabetes kunnen opsporen.Theranos werd geschat op een waarde van 9 miljard dollar, Holmes zelf was, tenminste op papier, 4,5 miljard dollar waard.

Haar succesverhaal kwam in 2015 plots tot zijn einde toen de krant Wall Street Journal een reeks artikels publiceerde, waarin grote twijfels werden geuit over haar imperium. De bloedtests zouden helemaal niet werken en Holmes zou ook gelogen hebben over hoe ver de ontwikkeling van de technologie al stond. Ze werd samen met haar vroegere zakenpartner in 2018 aangeklaagd voor fraude. Ze moest zich verantwoorden voor 11 aanklachten en werd er aan vier schuldig bevonden. Ze riskeerde 20 jaar cel.

"Mijn falen heeft me verwoest"

Verenigde Staten Theranos-oprichtster Elizabeth Holmes, die revolutionaire bloedtest beloofde, is schuldig aan fraude Update di 04 jan 2022 08:40

Voordat ze gisteren haar straf te horen kreeg, las ze in tranen een speech voor. Ze bood haar verontschuldigingen aan bij investeerders en patiënten. "Mijn falen heeft mij verwoest. Ik heb diepe pijn gevoeld voor wat mensen meegemaakt hebben, omdat ik hen in de steek liet. Ik heb spijt van mijn falen met iedere vezel in mijn lijf."

De rechter noemde Holmes een briljante ondernemer. "Falen is normaal", zei ze. "Maar falen door fraude is niet ok."De openbare aanklager eiste 15 jaar cel, terwijl de verdediging een straf voorstelde van 18 maanden huisarrest. De rechter veroordeelde haar uiteindelijk tot ruim 11 jaar cel en legde ook vast dat ze een verlies van 121 miljoen dollar veroorzaakt heeft bij investeerders. Hoeveel ze daarvan zal moeten terugbetalen, wordt later bepaald.

Zwanger

Holmes kreeg steun van 130 vrienden, familie en ex-werknemers. Zij schreven een brief aan de rechter met de vraag om genade. Ze argumenteerden dat Holmes een jonge moeder is. Ze heeft een zoon van één jaar en is zwanger van een tweede kind.

Wellicht zullen haar advocaten er alles aan doen om haar pas na de bevalling naar de gevangenis te laten gaan. De rechter gaf haar al tijd tot 27 april volgend jaar om aan haar straf te beginnen. Wanneer ze moet bevallen is niet bekend.

"Nieuwe Steve Jobs"

Het verhaal van Holmes is verfilmd in de Amerikaanse tv-serie "The dropout". Als 19-jarige trok Elizabeth Holmes de deur van de prestigieuze universiteit van Stanford achter zich dicht om haar eigen bedrijf op te richten. Ze had een patent genomen op een nieuwe technologie om bloed te testen.

Het nieuwe bloedtestapparaat, de Edison, werd tien jaar later op de markt gebracht door haar bedrijf Theranos. Een vingerprik bloed zou volstaan om een reeks medische testen te kunnen uitvoeren.

Met haar wervende verhaal overtuigde ze investeerders, zoals mediamagnaat Rupert Murdoch en de eigenaars van supermarktketen Walmart. Ze sierde covers van zakenbladen als Forbes en Fortune en werd de nieuwe Steve Jobs genoemd.Het was een onderzoeksjournalist van The Wall Street Journal die haar ten val bracht. De bloedtests werden vervalst en de veelbelovende Edison bleek niet te werken.

Meest gelezen

  1. Binnenland Wanneer is vol té vol? Trein kan niet vertrekken uit Gent omdat er te veel mensen op zitten 19:30
  2. Midden-Oosten "Honderden defecte luxewagens langs de kant van de weg en chaos in winkelcentrum": Kristof uit Laken getuigt over hev... 16:53
  3. Ieper Park Bellewaerde Ieper vraagt compensatie voor opvang ontsnapte witte kangoeroe: eigenaar moet 10 tickets kopen di 16 apr 17:23
  4. Justitie Extreem geval van vereenzaming? Politie ontdekt lichaam van zestiger die wellicht al jaar geleden stierf in woning in... 16:54
  5. Oorlog Rusland-Oekraïne 50.000 Russische soldaten gesneuveld sinds begin oorlog Oekraïne, zegt Britse omroep BBC 16:20
  6. Politiek België wil als eerste land ter wereld 'killer robots' verbieden:"Voor een machine is alles zwart of wit" 18:11
  7. Brecht Ramenwasser sterft na val van ladder in Brecht 18:33
Elizabeth Holmes krijgt ruim 11 jaar cel voor fraude met haar bloedtestbedrijf Theranos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5677

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.