Dodelijke Russische staking raakt het stadscentrum in het noorden van Oekraïne (2024)

Advertentie

Advertentie overslaan

Gesteund door

Advertentie overslaan

De aanval, die minstens zeven mensen doodde en meer dan 100 gewond raakte, kwam nadat president Vladimir V. Poetin een Russische stad bezocht die kort door de Wagner Group werd in beslag genomen.

Video

Deadly Russian Strike Hits City Center in Northern Ukraine (1)

DoorMarc Santora

Rapportage uit Kyiv, Oekraïne

Een Russische raket sloeg zaterdag in het centrum van Tsjernihiv in Noord -Oekraïne in, waarbij minstens zeven mensen werden gedood en meer dan 100 gewond raakten, waaronder 12 kinderen, zeiden Oekraïense functionarissen.

De raket scheurde net voor de middag door het hoofdplein, terwijl mensen de kerk verlieten na het vieren van een heilige dag, zei het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Een Russische raket raakte het hart van Chernihiv," president Volodymyr Zelenskyzei in een verklaring.“Een plein, een universiteit en een theater.Rusland veranderde een gewone zaterdag in een dag van pijn en verlies. ”

Oekraïense functionarissen en hulpdiensten hebben grafische video's vrijgegeven van de eerste ontploffing in de aanval en de verwoestende nasleep.Slachtoffers waren uitgesproken in het plein, omringd door plassen bloed.Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er in de omgeving een zoek- en redingsoperatie aan de gang was.

Het jongste bekende slachtoffer was een 6-jarig meisje dat stierf in een lokaal ziekenhuis, zeiden de lokale functionarissen.

De heer Zelensky zei dat het dodelijke bombardement de wereld eraan zou moeten herinneren dat het verenigd moet zijn tegen "Russische terreur", en voegde eraan toe: "Voor het leven om te winnen moet Rusland deze oorlog verliezen."

De staking in Tsjernihiv, een elegante stad die werd gehavend door Russische troepen tijdens een belegering in de eerste maanden van de oorlog die uiteindelijk faalde, komt omdat Oekraïense troepen incrementele winst maken tegen diepgewortelde Russische troepen in het zuiden van het land in hun langzaam bewegentegenoffensief.

Die vorderingen worden verdiend door bloedige gevechten over velden bezaaid met mijnen en ondersteund door diep ingegraven Russische troepen.Tegelijkertijd heeft Kyiv zijn aanvallen op Russische militaire doelen achter de frontlinies opgevoerd, waaronder enkele in Rusland.

Afbeelding

Deadly Russian Strike Hits City Center in Northern Ukraine (3)

Op zaterdag bereikte een Oekraïense drone een Russische luchtbasis honderden kilometers van de Oekraïense grens in de regio Novgorod, wat een brand veroorzaakte en een vliegtuig schaadt, het Russische ministerie van Defensiegezegdin een verklaring.

Het Russische leger zei: "Een UAV van het koperentype", of onbemand luchtvoertuig, werd gebruikt om zich op de basis te richten en beweerde deze neer te schieten.Maar als gevolg van de aanval zei het ministerie: "Een brand brak uit op de parkeerplaats van het vliegtuig" en één vliegtuig was beschadigd.Er waren geen slachtoffers, zei het ministerie.

De Oekraïense luchtmacht, inEen verklaring over telegram, vierde de aanval op het vliegveld, genaamd Soltsy, de thuisbasis van een vloot van Russische bommenwerpers die vaak worden gebruikt om stakingen uit te voeren gericht op Oekraïense dorpen en steden.

Het Kremlin heeft geprobeerd de betekenis van Oekraïense aanvallen in Rusland te spelen, proberen een gevoel van normaliteit te behouden en de Russen gerust te stellen dat de oorlog volgens plan verloopt.President Vladimir V. Poetin heeft van zijn kant zijn inspanningen opgevoerd om autoriteit te projecteren over een militaire campagne die is gekenmerkt door brute tactieken, tegenslagen en interne divisies.

Het Kremlin zei dat de heer Poetin naar de Zuid-Russische stad Rostov-on-Don reisde om militaire commandanten te ontmoeten, in zijn eerste gepubliceerde bezoek aan de militaire hub sinds het in juni in een aailliet in beslag werd genomenKortlevende rebellieOnder leiding van de Wagner Mercenary Chief, Yevgeny V. Prigozhin.

Rostov-on-Don is de thuisbasis van het hoofdkantoor van het Russische Southern Military District, een strategisch commandocentrum voor de oorlog van de heer Poetin in Oekraïne.Mr. Prigozhinnam kort de controle overvan het hoofdkwartier voordat zijn jagers begonnen te gaan naar Moskou.

Het Kremlin zei niet toen Mr. Poetin de stad bezocht, waar hij het hoofd van het Russische leger ontmoette, generaal Valery V. Gerasimov.Generaal Gerasimov en Sergei K. Shoigu, de Russische minister van Defensie, waren de belangrijkste doelstellingen van kritiek van de heer Prigozhin in de aanloop naar deopgeblazen, die het land in een crisis stortte en vragen opriep over het leiderschap van de heer Poetin.

Het bezoek, dat 's nachts leek te plaatsvinden, komt terwijl Mr. Poetin verder gaatEen actief schema van openbare optredensen blijft signaleren dat hij aan zijn beste generaals blijft hangen.Tegelijkertijd, de generaalgezien als het dichtst bij Mr. Prigozhin, Gen. Sergei Surovikin, is sinds de muiterij nog steeds niet in het openbaar gezien.

Na het abrupt beëindigen van de opstand, verlieten Wagner-troepen Rostov-on-Don aan het applaus van sommige toeschouwers, wat suggereert dat de heer Prigozhin en zijn Wagner-troepen daar op zijn minst enige populaire steun hebben gehandhaafd.

Afbeelding

Sindsdien is de status van de heer Prigozhin gehuld in mysterie.Hij is blijkbaar in Wit -Rusland geweest en was onlangs nog steeds in staat om naar Rusland te reizen - vorige maand,Niet -geverifieerde beelden leken hem te laten zien ontmoeting met Afrikaanse leidersin St. Petersburg tijdens een top georganiseerd door de heer Poetin.Maar zijn uitgebreide media -bedrijven, waaronder een trolboerderij die prominent voorkwam in de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, zijn grotendeels uit elkaar gehaald en de staatsmedia hebben hem als een misdadiger afgebeeld.Hij heeft ook zijn kritiek op de Russische militaire leiders van Rusland afgezwakt.

Dit is wat er nog meer gebeurt in de oorlog:

  • Zelensky bezoek:De heer Zelensky arriveerde zaterdag in Zweden, waar hij in een verklaring zei dat hij zou blijven werken aan bilaterale samenwerking, "met name in de defensie-industrie, de Europese integratie van Oekraïne en gemeenschappelijke veiligheid in de Euro-Atlantische ruimte."

    Hij voegde eraan toe dat Oekraïne Zweden 'op weg naar de NAVO' steunde.President Recep Tayyip Erdogan van Turkije, een lid van de alliantie die de inzending van Zweden had geblokkeerd, sprak in juli steun uit voor het lidmaatschap van het Noordse land, maar zei dat het nog steedsnodig om meer stappen te nemenom de steun van het Turkse parlement te verdienen.

  • Camp David Summit:InZijn topMet de leiders van Japan en Zuid -Korea prees president Biden premier Fumio Kishida van Japan voor de steun van zijn land aan Oekraïne."Stel je voor dat we niets hadden gedaan?"zei de president.Als de wereld niet tot Kyiv's hulp was gekomen, voegde de heer Biden eraan toe, en duiden op de bezorgdheid van de Amerikaanse functionarissen over China die militaire actie tegen Taiwan ondernam: "Welk signaal zou dat naar China sturen?"

  • Kerch Bridge -aanval:Het hoofd van de beveiligingsdiensten van Oekraïne onthulde details over de eerste succesvolle aanval van het land op de enige brug die bezette de Krim verbindt met Rusland, en zei dat de medewerkers een vrachtwagen laadden met 21 ton explosieven gewikkeld in verpakkingsfilm om het voertuig in het midden van de brug te ontploffen.

    Vasyl Malyuk, het hoofd van de beveiligingsdienst van Oekraïne, bekend als de SBU, bracht foto's uit van de voorbereidingen voor de aanval op 8 oktober 2022, evenals details voor de Oekraïense media -outlet,Nieuwe stem, over hoe Oekraïne erin slaagde de verdediging van Rusland te ontwijken.De heer Malyuk zei dat de Oekraïners een explosief gebruikten die gewoonlijk RDX wordt genoemd, dat krachtiger is dan TNT.De informatie werd later vrijgegeven op een telegramkanaal gerund door het ministerie van Defensie.

Paul Sonne heeft bijgedragen aan rapportage van Berlijn, Zolan Kanno-Youngs van Camp David, Md. En Victoria Kim uit Seoul.

Marc Santorarapporteert uit Oekraïne sinds het begin van de oorlog met Rusland. Hij was eerder gevestigd in Londen als een internationale nieuwsredacteur gericht op het breken van nieuwsevenementen en eerder het bureauchef voor Oost- en Midden -Europa, gevestigd in Warschau.Hij heeft ook uitgebreid gemeld uit Irak en Afrika. Meer over Marc Santora

Een versie van dit artikel verschijnt in druk op, Sectie

A

, Bladzijde

7

van de New York Edition

met de kop:

Russische raket treft hart van de Oekraïense stad en laat minstens 7 doden achter.Bestel herdrukken|De krant van vandaag|Abonneren

Advertentie

Advertentie overslaan

Dodelijke Russische staking raakt het stadscentrum in het noorden van Oekraïne (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5870

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.