Congestief hartfalen bij honden (CHF): tekenen en behandeling (2024)

 1. Thuis
 2. >
 3. Hond
 4. >
 5. Hondengezondheid
 6. >
 7. Gezondheidsproblemen met honden
 8. >
 9. Congestief hartfalen bij honden

Informatie over symptomen, diagnose en behandelingen // Hoe u uw pup kunt ondersteunen

Geschreven doorMadison Blancaflor

- medisch beoordeeld doorDr. Leslie Brooks

Bijgewerkt13 december 2022

Congestive Heart Failure in Dogs (CHF): Signs and Treatment (1)

CHF is helaas heel gebruikelijk - bijna 75% van de oudere honden heeft een vorm van hartaandoeningen

Inhoudsopgave

 • Wat is CHF?
 • Tekenen en symptomen
 • Fasen van CHF
 • Algemene oorzaken
 • Voorbereiding op een dierenartsbezoek
 • CHF -behandeling
 • Een hond steunen met CHF

De essentiële dingen

 • Congestief hartfalen is niet ongewoon, vooral bij oudere honden
 • Hoewel er geen remedie is, is het te behandelen
 • Symptomen kunnen moeilijk te herkennen zijn in de vroege stadia, maar een tijdige diagnose is belangrijk

Wat is congestief hartfalen (CHF)?

Congestief hartfalen (ook wel CHF genoemd) is de medische term voor wanneer het hart niet in staat is om voldoende bloed naar het lichaam te pompen.Zowel mensen als dieren - inclusief onze honden - kunnen CHF ontwikkelen, en het is niet ongewoon.VolgensHET GEZONDHEID NETWERK, ongeveer 10 procent van alle honden (en 75% van de oudere honden) hebben enige vorm van hartaandoeningen, en CHF is een aandoening die het gevolg is van hartaandoeningen.Het kan een toename van druk en vloeistof rond het hart veroorzaken die grote gezondheidsproblemen voor uw pup kunnen veroorzaken.

Er zijn twee soorten congestief hartfalen: CHF aan de rechterkant en de linker CHF.

Rechts CHF.Dit gebeurt wanneer bloed terug lekt naar het rechter atrium van de rechter ventrikel in plaats van door de bloedvaten van de longen te worden geduwd en geoxygeneerd te worden.Het zorgt ervoor dat het hoofdcirculatiesysteem overbelast wordt met een back-up bloed en vloeistof, dat zich ophoopt in de buik.Dit kan een opbouw van vloeistof veroorzaken in de ledematen van uw hond (medisch bekend als perifeer oedeem), evenals een opbouw van vloeistof in de buik van uw hond (medisch bekend als ascites).

Linker CHF.Dit is het meest voorkomende type CHF.Bloed uit de linker hartkamer lekt terug in het linker atrium.Kortom, de linkerkant van het hart wordt overweldigd, waardoor vloeistof in het weefsel van de longen lekt.Dit kan hoesten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken (medisch bekend als longoedeem).

Zijn honden van bepaalde rassen of gevorderde leeftijd meer vatbaar voor CHF?

Hoewel het mogelijk is dat uw hond wordt geboren met een hartafwijking dat CHF veroorzaakt, zou uw viervoetige geliefde het ook later in het leven kunnen ontwikkelen.

Kleine rassen ontwikkelen eerder congestief hartfalen, met name speelgoedpoedsels,,Pomeraniërs,,kuil, EnCavalier King Charles Spaniels.Maar sommige gigantische rassen zijn ook gevoelig, waaronder St. Bernards, Newfoundlands, enGeweldige Denen.

Natuurlijk, alleen omdat uw hond niet een van deze rassen is, betekent dit niet dat ze geen CHF kunnen of niet zullen ontwikkelen, maar eigenaren van deze hondenrassen moeten een speciaal in de gaten houden voor de waarschuwingssignalen, vooral alsJe hebt een oudere hond.

Tekenen van congestief hartfalen

Er zijn een aantal gemeenschappelijke tekenen en symptomen die kunnen wijzen op congestief hartfalen in de verschillende stadia:

 • Hoesten
 • Overmatig hijgen
 • Moeite om te settelen voor het bed
 • Gebrek aan eetlust
 • Ademhalingsproblemen
 • Snelle ademhaling, zelfs tijdens het rusten
 • Terughoudendheid om te oefenen
 • Moe gemakkelijker worden/vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Blauwe of grijs-getinte tandvlees
 • Opgezwollen buik (vanwege ascites)
 • Instorting

👉Als u merkt dat uw hond een van deze symptomen vertoont, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

De eerdere CHF wordt gevangen, hoe beter.Zelfs als uw pup slechts enkele van de kleine symptomen vertoont, is het de moeite waard om de dierenarts te bellen.Het kan wijzen op een groter probleem dat moet worden behandeld, zelfs als het geen congestief hartfalen blijkt te zijn - het kan een verwijde cardiomyopathie (DCM), klepziekte of een ander hartprobleem zijn.Bovendien is het altijd beter om veilig te zijn dan spijt.

Vier fasen van congestief hartfalen

Er zijn vier fasen van congestief hartfalen.Verschillende symptomen en klinische tekenen komen vaker voor bij specifieke fasen.

Fase een.Dit is het allereerste begin van verslechtering.Tijdens deze fase kun je waarschijnlijk niet vertellen dat je huisdier CHF heeft op basis van getoonde symptomen.Een dierenarts kan echter iets opmerken tijdens een controle, zoals het horen van een hartgeruimd wanneer hij naar de borst van uw hond luistert met hun stethoscoop, of tijdens het behandelen van een ander probleem dat kan helpen CHF in dit vroege stadium aan te geven.

Fase twee.Op dit moment kunt u kleine symptomen zien zoals hijgen, kortademigheid, vertraagde ademhalingssnelheid en vermoeidheid.Als u deze tekenen in de loop van de dagen of weken opmerkt, is het absoluut een goed idee om uw dierenarts te bellen om een afspraak op te stellen.

Stage drie.Een hond die dit meer gevorderde stadium van CHF ervaart, zal waarschijnlijk verhoogde niveaus van vermoeidheid, chronisch hoesten en/of piepende piepen en ademhalingsmoeilijkheden vertonen.

Stage vier.Dit is de laatste fase van CHF, waar uw hond misschien hard ademt, zelfs tijdens het rusten.U kunt ook meer alarmerende symptomen opmerken, zoals gezwollen ledematen, een opgezette buik of zelfs blauw getinte tandvlees, alle tekenen van hartfalen.

👉Hoe eerder u CHF vangt, hoe beter de vooruitzichten van uw hond zijn met betrekking tot behandelingsopties en kwaliteit van leven.

Oorzaken van congestief hartfalen

Een aantal verschillende factoren kan bijdragen dat uw hond in de loop van zijn leven CHF ontwikkelt.

Honden kunnen worden geboren met een defect dat CHF veroorzaakt, maar dat is zeldzamer - slechts 5% van alle hartaandoeningen van honden wordt als aangeboren beschouwd.Sommige aangeboren hartziekten die CHF kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Atrial septumdefect, wanneer er een gat in het hart is.
 • Patent ductus arteriosus, het falen van een bloedvat om normaal te sluiten bij de geboorte.

Het komt echter vaker voor dat honden tijdens hun leven CHF ontwikkelen vanwege een (of een combinatie van) de volgende hieronder genoemde problemen.

De 5 meest voorkomende oorzaken van congestief hartfalen bij honden

 • Hartwormen.Ze kunnen hartkleppen of zelfs een hele hartkamer blokkeren, waardoor de hartspier dikker wordt, hartvergroting, leiden tot klepaandoeningen en andere ernstige schade veroorzaken.
 • Parvovirus.Dit zeer besmettelijke virus is (gelukkig) te voorkomen met een vaccin, maar als uw hond het vangt, kan het mogelijk de hartspieren infecteren.
 • Bacteriële infecties.Bacteriën die in de bloedbaan komen, kunnen zwelling veroorzaken in de voering van het hart- of hartkleppen.Gelukkig, goede tandheelkundige gezondheid enJuiste tandenpoetsenkan helpen voorkomen dat dit gebeurt.
 • Voedingsgebrek.Een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn ongelooflijk belangrijk voor de algehele gezondheid van een hond.Slechte voeding in de loop van het leven van uw hond kan CHF veroorzaken of mogelijk CHF erger maken wanneer het wordt veroorzaakt door andere factoren.
 • Genetica.Sommige honden zijn gewoon vatbaar voor het ontwikkelen van hartfalen later in het leven vanwege hun genetische samenstelling (dit is niet hetzelfde als een aangeboren defect).

Wat te verwachten van uw dierenartsbezoek

Uw pup om welke reden dan ook naar de dierenarts brengen, kan overweldigend en eng zijn, maar weten wat te verwachten kan helpen bij het verminderen van zowel de angst van u als uw hond.

Een dierenartsbezoek om congestief hartfalen te diagnosticeren is een beetje anders dan uw typische controle omdat speciale diagnostische tests vereist zijn.

Ten eerste heeft uw dierenarts een volledige geschiedenis nodig voor uw hond - vooral als deze dierenarts niet lang niet de eerstelijns voor de eerstelijnszorg van uw hond is geweest.Je dierenarts wil ook naar de ademhaling en hartslag van je hond luisteren.

Wees niet verbaasd als een aantal van deze tests worden uitgevoerd:

 • Bloed- en urinetests.Honden met hartziekten hebben vaak ook lever- en nierproblemen, dus het testen van bloed en urine voor die problemen kan helpen bij het beslissen welke medicijnen veilig zijn om voor uw hond te gebruiken.
 • Röntgenfoto's van de borst.Deze zullen de dierenarts helpen de grootte en vorm van het hart te zien, evenals eventuele afwijkingen in hun longen (zoals vloeistofopbouw).
 • Elektrocardiogram.Misschien hoort u dit een EKG genoemd;Deze test kan problemen met de hartslag en het ritme van uw hond detecteren.
 • Echografie.Uw dierenarts kan dit een echocardiogram of ECG noemen.Kortom, deze test geeft de dierenarts een blik op de vorm, grootte en beweging van het hart van uw hond.Het kan ook uw dierenarts helpen erachter te komen of het hart van uw pup bloed pompt zoals het zou moeten zijn, en welke medicijnen het beste zijn om de progressie van CHF in uw hond te vertragen.
 • Hartworm antigeen -test.Omdat hartwormen een veel voorkomende oorzaak van CHF zijn, kunnen tekenen die uw hond heeft of hartwormen heeft gehad, een dierenarts helpen bij het diagnosticeren van CHF.

Zonder deze tests te uitvoeren, kan uw dierenarts niet volledig bepalen in welke fase van CHF uw hond zich bevindt, wat belangrijk is voor het aanpassen van een behandelplan.De kosten voor dit soort tests kunnen variëren en kunnen minder kosten als u een verzekering hebt, maar hondeneigenaren moeten verwachten minstens een paar honderd dollar aan testen uit te geven.

Wees een slimmere ouder voor huisdieren

Meld u aan voor het beste advies van huisdieren die u kunt krijgen

Congestive Heart Failure in Dogs (CHF): Signs and Treatment (2)

Hoe hartaandoeningen en CHF bij honden te behandelen

Helaas is er geen remedie voor CHF.Maar het is een beheersbaar gezondheidsprobleem, vooral wanneer het vroeg wordt betrapt.Uw dierenarts zal uw hond op een specifiek behandelplan zetten dat specifiek aan hen wordt gericht, afhankelijk van welk stadium van CHF uw hond ervaart.Hier zijn enkele van de manieren waarop de ziekte kan worden behandeld.

ACE -remmers.Gemeenschappelijke angiotensine-converterende enzym (ACE) -remmers zijn enalapril, Benazepril en captopril.Deze voorgeschreven medicijnen kunnen de bloeddruk helpen verlagen en de hartfunctie verbeteren.Dat kan stress in het hart verlichten en helpen de progressie van CHF te vertragen.

Diuretica.Diuretica krijgen de nieren gaande, wat kan helpen om vloeistofopbouw in de longen en buik af te komen.Ze zullen ervoor zorgen dat uw hond veel meer moet plassen dan normaal, omdat het vloeistof uit het lichaam van uw hond trekt.Zorg ervoor dat je ze zo vaak mogelijk naar buiten neemt, of laat ze gemakkelijke toegang krijgen om de badkamer te gebruiken.Anders merkt u misschien nieuwe urine -ongelukken in huis.Dit medicijn wordt vaak een "waterpil" genoemd, zal er ook toe leiden dat uw hond meer waterinname nodig heeft omdat hij vloeistoffen verliezen door urineren.

Vaatverwijders.Dit soort medicijnen kan helpen bloedvaten te ontspannen, wat de druk op het hart vermindert.De cardioloog van uw hond kan vaatverwijders koppelen aan een positief inotrope medicijn, wat de kracht verhoogt die de hartslagen van uw hond om de bloedstroom naar de longen en het lichaam te vergroten.

Levenstijl en dieetveranderingen zijn ook de sleutel voor het beheren van CHF bij honden

Uw dierenarts kan het medicijn van uw hond op hun behoeften aanpassen, maar medicijnen zijn slechts een deel van de vergelijking.U wilt ook uw dierenarts vragen naar veranderingen in levensstijl die uw pup kunnen helpen een volledig leven te leiden terwijl ze hun congestieve hartfalen beheren.

Dierenartsbezoeken.Om te beginnen moet u waarschijnlijk frequentere controles plannen.Tijdens deze bezoeken kan uw dierenarts de voortgang van de CHF van uw pup volgen en kunt u eventuele wijzigingen bespreken die mogelijk in hun behandelplan moeten worden aangebracht.

Lage stress.Het is een goed idee om thuis stress te verminderen en te proberen uw huisdier niet over te spannen.Dit kan betekenen dat ze van de trap afhouden, kortere wandelingen maken, enz.

Eetpatroon.In de vroegste stadia kan een dieet met een lagere niveaus van natrium in het dieet van uw hond helpen de progressie van CHF te vertragen en overtollige stress op het hart te elimineren.CHF is niet echt te voorkomen, maar u kunt ervoor zorgen dat u uw hond niet voedt,graanvrij dieet, die is gekoppeld aan hartaandoeningen bij honden.

Supplementen.In deze vroege stadia kunnen specifieke supplementen en antioxidanten (zoals co -enzym Q10 en vitamine E) helpen.Terwijl diesupplementenkan over het algemeen zonder recept zonder recept worden gevonden, zorg ervoor dat u uw dierenarts overleg voordat u uw hond start op een supplementregime.Hoewel supplementen en voeding tot op zekere hoogte kunnen helpen, moet uw hond uiteindelijk worden gestart op levenslange medicijnen om de progressie van CHF te vertragen.

Congestief hartfalen bij honden (CHF): tekenen en behandeling (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5950

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.