Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (2024)

Dynamo's zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral als interesse inbikepackingen ultra-uithoudingsvermogen fietsen is toegenomen, dankzij de mogelijkheid om onderweg lampen aan te zetten en andere apparaten op te laden.

Advertentie

Een dynamo is een apparaat dat zich meestal in de naaf van het wiel van een fiets bevindt en dat de energie die wordt gegenereerd door het ronddraaiende wiel omzet in elektrische energie. Die stroom wordt vervolgens gebruikt om de dynamolampen voor en achter op de fiets te laten werken, waardoor de verlichting altijd aan is zonder dat de lichten hoeven te worden opgeladen.

In deze gids leggen we uit:

  • Wat zijn fles- en naafdynamo's en werken ze?
  • Wat is een dynamolamp?
  • Hoeveel weerstand voegt een dynamo-lichtsysteem toe?
  • Is het legaal om met dynamoverlichting te rijden?
  • Kun je andere apparaten opladen met een dynamo?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van dynamo-opstellingen?
  • Wat zijn de beste naafdynamo's en lampen?

Wat zijn fles- en naafdynamo's en werken ze?

Een dynamo-naaf produceert elektriciteit door krachtige permanente magneten, meestal ingebed in de schaal van de naaf (de rotor), over een draadspoel (de stator) te laten gaan.

Dit proces wordt elektromagnetische inductie genoemd en is, simpel gezegd, het tegenovergestelde van hoe een elektromotor werkt.

De meeste naafdynamo's produceren zes volt bij een typisch maximaal vermogen van drie watt. Het vermogen dat door de naaf van uw fiets wordt geproduceerd, neemt toe naarmate uw snelheid toeneemt.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (1)

Jack Luke / Onmiddellijke media

De elektrische aansluiting op de naaf die op uw verlichting wordt aangesloten, heeft meestal de vorm van een tweepolige stekker aan de aandrijfzijde van de naaf, maar er bestaan ​​​​er connectorloze systemen die in de vork van een fiets zijn geïntegreerd.

De meeste dynamo-naven bevinden zich op voornaven, hoewel een handvol de dynamo in de achternaaf integreert.

Dynamo-naven zijn beschikbaar voor de meeste fietsen, inclusief velg- en schijfremvarianten, evenals opties voor steekassen en snelspanners.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (2)

Hunt fietswielen

Daarnaast zijn er ook dynamo-naven beschikbaar voor verschillende dynamo'swiel maten. Dit komt omdat kleinere wielen sneller draaien in vergelijking met grotere wielen bij een bepaalde snelheid.

Als je met hoge snelheden rijdt, kan het gebruik van een naafdynamo die is ontworpen voor 700c-wielen op een vouwfiets van 20 inch het risico vergroten dat je lamp door overspanning wordt beschadigd.

Een aantal wielfabrikanten, waaronder Hunt, Halo en Prime, bieden complete wielen met naafdynamo, maar veel rijders kiezen ervoor om hun eigen wielen rond hun favoriete naaf te bouwen.

Hoe zit het met flesdynamo's?

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (3)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Flessendynamo's (ook wel zijwanddynamo's genoemd) werken op dezelfde manier als een naafdynamo. In plaats van te worden ingebed in een naaf, laat een flesvormige generator die op de staande achtervorken is vastgeschroefd, een klein wiel aan de buitenrand van de band of velg van een fiets lopen om stroom op te wekken.

Deze hebben het voordeel dat ze gemakkelijker achteraf op een fiets kunnen worden gemonteerd en zijn meestal goedkoper dan een naafdynamo. Ze kunnen ook volledig worden uitgeschakeld wanneer ze niet nodig zijn.

Ze kunnen echter uitglijden in natte of modderige omstandigheden en maken meestal meer lawaai tijdens het hardlopen.

Dynamo of dynamo?

Voor de pedanten die er zijn, de meeste dynamo's zijn technisch eenfasige dynamo's (een magneto als je echt specifiek wilt zijn) die wisselstroom (AC) produceren.

Het belangrijkste verschil is dat een dynamo in de strikte zin van het woord gelijkstroom (DC) produceert. Als zodanig is het technisch nauwkeuriger om naar een dynamonaaf te verwijzen als een generatornaaf.

Dus waar komt de naam 'naafdynamo' vandaan en waarom is deze blijven hangen?

Net als bij een Xerox, klittenband of een roltrap, is Sturmey Archer het slachtoffer van een vorm vangenerieke.

De veel verkochte Dynohub, die oorspronkelijk werd uitgebracht in de jaren 1930, werd synoniem met generatornaven en 'dynamo' is een alledaags spraakgebruik geworden in de fietswereld (zelfs als de naam technisch onjuist is).

Wat is een dynamolamp?

Hoewel een dynamo meestal verwijst naar het onderdeel dat stroom opwekt, wordt het ook vaak gebruikt om een ​​lamp te beschrijven die wordt aangedreven door een naafdynamo.

Dynamo koplampen

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (4)

Licht

Een dynamo-fietslamp is afhankelijk van de kracht die door een dynamo wordt geproduceerd om te werken.

Afgezien van een kleine batterij of condensator die het licht nog korte tijd laat branden nadat u bent gestopt (bekend als standlicht), vereist een dynamo-koplamp dat uw wielen draaien om verlichting te bieden. Voor alle duidelijkheid: dynamolampen kunnen niet worden gevoed door een batterij.

Omgekeerd kunnen de meeste koplampen op batterijen niet rechtstreeks op een dynamo worden gebruikt (bij sommige lampen, zoals de Light & Motion Rando 500, kunt u de interne batterij langzaam opladen via een dynamo terwijl u rijdt).

Moderne op LED's gebaseerde dynamokoplampen zijn vrij complex.

Om te beginnen moeten ze het door de dynamo geproduceerde wisselstroom omzetten in gelijkstroom (dit circuit staat bekend als een gelijkrichter). Ze bevatten meestal ook overspanningsbeveiliging en logische circuits die detecteren of het standlicht moet worden geactiveerd.

Oudere gloeilampen op een dynamo konden rechtstreeks op een dynamo-hub worden aangesloten omdat ze met wissel- of gelijkstroom werken, dus het was veel eenvoudiger. Deze zijn echter lang niet zo helder of betrouwbaar als LED-lampen en zijn nu alleen te zien op de goedkoopste dynamokoplampen.

Een ander belangrijk verschil met de meerderheid van debeste fietsverlichtingaangedreven door batterijen is dat de meeste dynamokoplampen StVZO-compatibel zijn.

StVZOis een Duitse norm die voorschrijft hoe lampen moeten worden ontworpen om hieraan te voldoen.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (5)

Busch + Müller

Het grootste verschil met een niet-conforme lamp is het gebruik van een speciaal gevormde cut-off beam die zoveel mogelijk licht op de weg of het pad richt zonder de bestuurder te verblinden.

In werkelijkheid is dit alleen maar een goede zaak voor wielrenners - die slim gevormde optiek werpt uw ​​kostbare lumen waar u ze wilt zonder andere weggebruikers te verblinden, maar ze bieden niet het type brede lichtbundel dat nuttiger is voor off-road rijden.

Dynamolampen zijn het populairst in Europa en veel belangrijke fabrikanten (SON, B&M, Supernova enzovoort) zijn gevestigd in Duitsland, en daarom voldoen de meeste aan deze wetgeving.

Bekijk onze volledige uitleg opStVZO fietsverlichtingvoor meer informatie.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (6)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Uitzonderingen zijn er natuurlijk. DeKLite BikePacker Ultra V2, Belichting Revo enSinewave-bakenze gebruiken allemaal standaard ronde balken, wat doorgaans beter is voor offroad-rijden. Deze opties zijn allemaal erg populair bij bikepacking.

Dynamo achterlichten

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (7)

Licht

Dynamo-achterlichten worden meestal bevestigd aan kabels die over de lengte van de fiets lopen en worden aangesloten op de achterkant van een dynamo-koplamp.

Deze basislampen zijn niet meer dan een led in een passende behuizing met een lange kabel erop gesoldeerd. Deze zijn afhankelijk van het standlichtcircuit in de koplamp om verlicht te blijven wanneer u stopt.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (8)

Licht

Complexere achterlichten zijn ontworpen om onafhankelijk van de koplamp te werken en zijn rechtstreeks op de naaf aangesloten. Deze bevatten doorgaans hun eigen standlichtcircuit.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (9)

Felix Smit

De meeste achterlichten gebruiken nu een coaxiale of tweeaderige kabel om verbinding te maken met de koplamp, maar oudere lichten gebruikten soms het frame van de fiets als grond voor het circuit.

Hoeveel weerstand voegt een dynamo-lichtsysteem toe?

Elk dynamosysteem zal weerstand introduceren, maar het verschil is waarschijnlijk niet waarneembaar voor de meeste mensen die met normale snelheden rijden.Laboratoriumtests door Fahrrad Zukunftin 2014 toonden zelfs de minst efficiënte dynamo's slechts ongeveer 3 watt weerstand bij normale rijsnelheden (20 km / u) met het licht uit.

Bij ingeschakelde verlichting kunt u bij dezelfde snelheid rekenen op een verlies van circa 6 watt. Als je de boel tot 30 km/u schopt, stijgt dat cijfer tot ongeveer 8 watt voor de minst efficiënte dynamo's.

In eenvoudige bewoordingen neemt de weerstand toe wanneer het licht wordt ingeschakeld, omdat de elektriciteit die wordt geproduceerd door de generator, die op zijn beurt uw lichten aandrijft, zijn eigen magnetische veld creëert. Wanneer deze stroom door de stator gaat, werkt deze tegen de magneten in de rotor, waardoor de weerstand toeneemt.

Deze weerstand neemt toe naarmate er meer stroom wordt getrokken - een koplamp van 1,5 watt gebruiken in plaats van een koplamp van 3 watt zou minder weerstand opleveren (maar als al het andere gelijk blijft, zou je minder licht hebben).

Daarentegen zal de meest efficiënte naafdynamo (de SONDelux in deze test) slechts ongeveer 6,5 watt toevoegen bij 30 km/u met het licht aan.

Om dat in context te plaatsen, dat is ongeveer het verschil tussenrijden met een vuile en schone ketting, volgens Jason Smith van Friction Facts.

Als je wilt uitrekenen wat dat zou opleveren in termen van veranderingen in je algehele snelheid of rijtijd, kun je de cijfers door de altijd behulpzameFietscalculator, maar het is waarschijnlijk een heel klein bedrag.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (10)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Afgezien daarvan hebben onze persoonlijke tests aangetoond dat je sommige dynamo-opstellingen kunt 'voelen' tijdens het rijden.

Een radiaal gevlochten* Shutter Precision naafdynamo geeft een duidelijk rommelend gevoel door de stang bij het rijden op hogere snelheden. Evenzo zendt de Velogical-dynamo een heel licht gezoem door de fiets dat merkbaar is als je er echt op let.

Aan de andere kant is het SONDelux-wiel in wezen zoemvrij, tenzij het afdaalt met een snelheid van ongeveer 45 km / u +, waarna er een licht gerommel door de balk gaat.

Of dit al dan niet een probleem voor je zal zijn, hangt echt af van hoe gevoelig je bent voor dergelijke dingen, maar in onze ervaring is het vrij eenvoudig om af te stemmen.

(*Britta Zimmerman van SON legde uit dat een radiaal geregen dynamowiel het geluid van een dynamo kan versterken in vergelijking met een gekruist geregen wiel. De punten waar de spaken elkaar ontmoeten in een gekruist geregen wiel 'onderbreken' de trillingen geproduceerd door een dynamo-naaf. Stel je bij wijze van analogie voor dat je een gitaarsnaar tokkelt en er vervolgens weer aan tokkelt terwijl je het midden van de snaar vasthoudt.)

Is het legaal om met dynamoverlichting te rijden?

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (11)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Vrijwel zeker ja, maar het is altijd goed om de exacte regels in uw land te controleren als het gaat om de vereisten voor een verlichtingsopstelling.

In Duitsland moeten uw lampen StVZO-conform zijn. Dynamo's zijn legaal om te gebruiken in het VK, maar er zijn vrij prescriptieve algemene regels voorfietsverlichtingswetten in het VK, die het lezen waard zijn.

Over het algemeen zou het echter goed moeten komen als je een voor- en achterlicht hebt en je dynamo-opstelling een standlicht bevat om het licht te laten branden als je stopt.

Kun je andere apparaten opladen met een dynamo?

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (12)

Steve Behr

Je kunt een dynamo gebruiken om je telefoon of andere elektronische apparaten op te laden, maar je hebt een gelijkrichter nodig om de wisselstroom van de dynamo om te zetten in een halfgeleidervriendelijke gelijkstroomvoeding.

Sommige dynamokoplampen, zoals de Sinewave Beacon,B&M Lumotec IQ2 LuxosEnAXA Luxx70 Plus, bevatten een USB-uitgang, maar deze zijn in de minderheid.

De meeste rijders die onderweg apparaten willen opladen, kiezen voor speciale converters, zoals deSinewave Revolution,Vijf Stekker5ofChemo M172N. Als je zo geneigd bent, is het ook vrij eenvoudig om je eigen te makenDIY USB-dynamolader.

Ongeacht de opstelling die u kiest, als u van plan bent een moderne smartphone op te laden, kunt u het opladen met een dynamo het beste beschouwen als een druppellaadsysteem, met een maximaal vermogen van ongeveer 4 watt.

Ter vergelijking: een ‘langzame’ iPhone-oplader heeft een maximaal vermogen van 5 watt, met snelladers dichter bij de 18 watt.

De meeste converters zouden echter genoeg moeten hebben om onderweg een GPS-fietscomputer van stroom te voorzien.

Wat zijn de voor- en nadelen van dynamo-opstellingen?

Dynamo lichte pro's

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (13)

Ben Delaney / Onmiddellijke media

Of een dynamo-verlichtingssysteem al dan niet geschikt voor u is, hangt af van uw favoriete manier van rijden, maar veel rijders kunnen baat hebben bij een investering in een dynamo-verlichtingssysteem, vooral als u regelmatig tijd doorbrengt's avonds fietsen.

Voor gewone fietsforenzen is het een goed ideefietsen naar het werken rijden in de stad. Op elk moment op de fiets kunnen springen zonder na te hoeven denken over oplaadlampen is een groot voordeel.

Omdat dynamolampen meestal met bouten aan je fiets worden bevestigd, zijn ze ook veel moeilijker te stelen als je regelmatig fietstlaat je fiets op slot staan. Als u op zoek bent naar een specialewoon-werkverkeer fiets, is een dynamo-verlichtingssysteem het overwegen waard.

Voor bikepackers en fietstoeristen is het belangrijk om zich tijdens langere tochten geen zorgen te hoeven maken over waar de batterijverlichting moet worden opgeladen. Ook het onderweg kunnen opladen van apparaten is erg handig.

Voor toegewijde wielrenners het hele jaar door of voor degenen die graag langere evenementen rijden, voegen dynamolampen de praktische en mentale zekerheid van oneindige looptijd toe, zodat je zo lang buiten kunt blijven als je wilt.

Dynamo lichte nadelen

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (14)

Andy Lloyd / Directe Media

Aan de andere kant, voor gewichtsbewusten of degenen die zich zorgen maken over het besparen van elke laatste watt, zal een dynamo-lichtsysteem minder snel aantrekkelijk zijn. Als je alleen oog hebt voor beter zicht overdag of van plan bent om korte periodes 's nachts te fietsen, volstaan ​​racefietsverlichting.

Hoewel een dynamo-opstelling die geschikt is voor woon-werkverkeer relatief goedkoop kan zijn, is een hoogwaardige set die geschikt is voor rijden op onverlichte wegen duur. De markt wordt gedomineerd door kleine fabrikanten die relatief kleine hoeveelheden produceren en u zult vrijwel zeker rekening moeten houden met het bouwen van een nieuw voorwiel, waardoor de kosten verder stijgen.

Ten slotte, als u off-road rijdt, is de lichtbundel die door de meeste dynamolampen wordt geproduceerd, niet de beste voormountainbike nacht rijden. Zelfs als je een dynamo-lamp koopt met een normale ronde straal, kan het zijn dat het licht flikkert bij lagere snelheden, wat ongelooflijk afleidend is als je op technisch terrein rijdt.

Wat zijn de beste naafdynamo's en lampen?

We hebben een aantal naafdynamo's en lampen van de belangrijkste fabrikanten gedurende langere tijd getest.

Deze samenvatting is zeker niet uitputtend en onze tests beperken zich tot het beoordelen van de betrouwbaarheid (Fahrrad Zukunft is ongetwijfeld de plek om naartoe te gaan als u efficiëntietests wilt), maar dit zou hopelijk een nuttige gids moeten zijn als u overweegt te investeren in een dynamo-verlichtingssysteem.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen juiste oplossing is voor elke omstandigheid – het afwegen van betrouwbaarheid, repareerbaarheid, efficiëntie en kosten zijn allemaal belangrijk.

Beste naafdynamo's en generatoren

Schmidt SONDelux

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (15)

Jack Luke / Onmiddellijke media

De SONDelux is de beste naafdynamo die we hebben getest. Het is zo soepel dat het onmerkbaar is in gebruik bij alles behalve de hoogste snelheden, en geeft nog steeds behoorlijk vermogen bij lagere rijsnelheden.

SON-naven worden ook algemeen beschouwd als de meest betrouwbare dynamo-naven die er zijn, hoewel ze voor onderhoud wel naar SON of een lokale distributeur moeten worden teruggestuurd.

Aan deze kwaliteit hangt ook een behoorlijke prijs. Het is een van de duurste dynamo-naven op de markt, voor £ 199,99 / $ 296.

Als je zoveel mogelijk vermogen wilt, is de SON 28 waarschijnlijk een betere keuze, omdat hij is geoptimaliseerd om het meeste vermogen te leveren bij lagere rijsnelheden.

In ieder geval, als je er absoluut van overtuigd bent dat je je wilt committeren aan een dynamo-verlichtingsopstelling, zouden we niet aarzelen om een ​​van de SON-hubs aan te bevelen.

Sluiterprecisie SV-9

Als uw budget niet helemaal kan worden uitgebreid tot een SON-hub, zouden we hoogstwaarschijnlijk kiezen voor een van de vele hubs van Shutter Precision (meestal afgekort tot SP).

SP-hubs zijn niet zo soepel als SON-hubs, maar ze zijn een stuk goedkoper, beginnend bij ongeveer £ 110 RRP.

We hebben een aantal SP-hubs getest en hadden gemengde ervaringen - onze eerste SP SV-9-hub kreeg kort na de testperiode veel speling. Nadat het was gerepareerd, hadden we het tegenovergestelde probleem en na een tijdje liep de naaf vast.

In beide gevallen repareerde ISON (dat SP-hubs in het VK mede-distribueert) de hub in korte tijd, en gewone klanten mogen dezelfde service verwachten.

Onze tweede (dit keer nieuwe) naaf is sindsdien echter volledig probleemloos geweest gedurende ongeveer een jaar rijden, en er is geen teken dat dit binnenkort zal veranderen.

Shimano naafdynamo's

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (16)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Als je niet veel geld te besteden hebt, niet om gewicht geeft en de mogelijkheid wilt hebben om sommige onderdelen zelf te onderhouden, dan raden we je aan om een ​​van Shimano's vele dynamo-naafopties te kiezen.

Hoewel de productlijn de afgelopen jaren is gekrompen, biedt Shimano nog steeds betaalbare schijf- en velgremvarianten van zijn dynamo-naven, helemaal van niet-seriecomponenten op instapniveau tot een Deore XT-naaf.

Het is niet mogelijk om deze naven volledig te demonteren, maar u kunt onderhoud plegen aan de lagers die niet aan de aandrijfzijde zitten en de gehele generator en lagers aan de aandrijfzijde vervangen zonder de naaf van het wiel los te maken.

Velogical Sport bidondynamo

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (17)

Jack Luke / Onmiddellijke media

Tot slot, als je veel fietsen hebt, een mix van velg- en schijfremmen gebruikt en niet wilt investeren in twee dynamowielen, ben je wellicht goed geholpen met een dynamo van Velogical. Dit geeft je ook de mogelijkheid om je dynamo volledig uit te schakelen.

De installatie is de eerste keer een beetje onhandig, maar het ontwerp en de constructie van deze kleine units zijn fantastisch.

  • Dus het blijkt dat velgdynamo's niet meer zuigen

Beste dynamolampen

ZOON Edelux II

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (18)

Jack Luke / Onmiddellijke media

SON is opnieuw onze aanbevolen keuze. De bouwkwaliteit van de Edelux-koplampen van het merk is ongeëvenaard en de gevormde bundeloptiek – onder licentie van Busch+Müller – is perfect voor weg- engrind rijden.

Het licht is verkrijgbaar in verticale of ondersteboven montageconfiguraties en dankzij de standaard montage van 10 mm kan het vrijwel overal op een fiets worden gemonteerd, inclusief de stang, de kroon van een vork of voordragers. Het komt zelfs in een aantal funky kleuren. Wat wil je nog meer?

Busch+Muller IQ-X

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (19)

Andy Lloyd

De Busch + Müller IQ-X gebruikt vergelijkbare optica als de SON Edelux, maar verpakt ze in een betaalbaarder en iets minder robuust pakket.

De behuizing maakt gebruik van een mix van aluminium en plastic onderdelen, die niet zo solide aanvoelen als de Edelux. Dit maakt in het dagelijks gebruik geen verschil, maar is merkbaar wanneer u de lamp voor het eerst instelt.

We hielden niet van de overblijfselen van kabels die achterbleven toen we de koplamp zonder achterlicht gebruikten, maar een kleine ritssluiting en wat krimpfolie losten dat probleem op.

Belichting Revo

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (20)

Felix Smit

De Exposure Revo is een prachtig gemaakte dynamolamp die perfect is voor onverharde avonturen. Het standlicht is bijzonder indrukwekkend en levert tot een uur bruikbaar licht, dat geleidelijk afneemt van 400 lumen naarmate het ontlaadt. Dit maakt het bijzonder geschikt voor bikepacking.

Advertentie

De coaxiale connectoren zijn ook supergemakkelijk te gebruiken en de uitgangspoort kan worden gebruikt om apparaten op te laden of een achterlicht aan te sturen. Het licht is ook compatibel met de meeste andere accessoires van Exposure, maar we zouden willen dat het merk een vorkkroonbevestiging produceerde.

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsdynamo's | Generatornaven en dynamolampen uitgelegd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5403

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.