5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (2024)

9Aandelen

Tekenen van dementie bij honden kunnen verontrustend zijn om op te merken. We willen immers dat onze grijze muilkorven metgezellen in hun gouden jaren zo lang mogelijk mentaal scherp en gelukkig zijn. Integratieve dierenarts Dr. Julie Buzby gaat dieper in op de vijf veel voorkomende symptomen van hondendementie en legt uit hoe u uw hond met dementie kunt helpen het goede leven te blijven leiden.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (1)

Onlangs bracht een oude vriend en klant zijn 10-jarige zwarte Labrador Retriever, Dixie, binnen. Ik kende haar al sinds ze ongeveer drie maanden oud was. Dixie stormde de kliniek binnen met dezelfde blije houding waar ze bekend om staat.

Dixie's vader keek echter erg bezorgd. Toen ik vroeg wat er aan de hand was, begon de vader van Dixie enkele veranderingen te beschrijven die hij onlangs thuis had opgemerkt. Zijn lieve labrador sliep de hele nacht niet meer door. Ze blafte ook meer dan normaal en begon wat agressie te vertonen tegenover haar "broer", een kleine Terrier-mix. Het was heel duidelijk dat er iets aan het veranderen was met zijn geliefde hond.

Ten slotte keek hij naar me op en zei: 'Dixie doet dingen die ik nooit van haar had verwacht. Kunnen honden hun geheugen verliezen?” Ik keek hem aan en zei tegen hem: "Ja, helaas kunnen honden dementie krijgen."

Ik legde Dixie's vader vervolgens uit dat onze hondenvrienden langer leven dan vroeger vanwege de geweldige zorg die ze thuis en door hun dierenarts krijgen. Dit is geweldig nieuws, want het betekent dat we meer tijd met onze honden krijgen. Het betekent echter ook dat een toenemend aantal honden lang genoeg leeft om hondendementie te ontwikkelen.Cognitieve disfunctie bij honden bij hondenvan CCD).

Wat is dementie bij honden?

Dementie komt voor bij oudere honden naarmate ze ouder worden. Hun hersenen ondergaan veranderingen die erg lijken op wat artsen zien bij mensen met de ziekte van Alzheimer of bij dementiepatiënten. Sterker nog, eenArtikel uit 2019 gepubliceerd inGrenzen in de neurowetenschappenvergeleek cognitieve stoornissen bij honden en de ziekte van Alzheimer in detail. Deze hersenveranderingen kunnen het geheugen, de persoonlijkheid, het slaappatroon, de activiteit en de eetlust van een hond beïnvloeden.

In recente onderzoeken is geschat dat ongeveer 28% van de oudere honden CCD ontwikkelt als ze 11 tot 12 jaar oud zijn. Wanneer honden de leeftijd van 15 tot 16 jaar bereiken, heeft naar schatting ongeveer 68% hondendementie.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (2)

Wat zijn de tekenen van dementie bij honden?

Aangezien dementie begint bij onze geliefde oudere honden, kan het in eerste instantie moeilijk voor u zijn om dit te herkennen. De vroege tekenen zijn soms heel subtiel. Daarom is het belangrijk dat hondenouders weten waar ze op moeten letten.

Dementie bij honden kent drie stadia van symptomen: mild, matig en ernstig. Er zijn typische patronen die in elke fase verschijnen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet elke hond deze exacte patronen of stadia volgt. Dus elk van de hieronder beschreven symptomen kan op elk moment worden gezien zodra de dementie begint.

In het vroege stadium van dementie zijn de tekenen meestal milder en gemakkelijker over het hoofd te zien. Mogelijk merkt u veranderingen in het slaappatroon van uw hond en misschien lichte veranderingen in de manier waarop uw oudere hond omgaat met u of andere huisdieren.

De gematigde fase is wanneer tekenen duidelijker voor u kunnen worden. Het meest voorkomende symptoom dat u in dit stadium opmerkt, zijn ongelukken in huis, ook al was uw hond eerder zindelijk.

De laatste fase is ernstige symptomen. In deze fase nemen de hierboven genoemde symptomen toe. Het kan ook zijn dat uw hond de hele nacht door het huis begint te dwalen in plaats van te slapen. Uw hond kan meer beginnen te blaffen naar dingen die er niet echt zijn. Laten we deze tekens eens nader bekijken.

Signaal #1: desoriëntatie

Sommige honden met dementie lijken hun richtingsgevoel te verliezen of kunnen verward rondlopen. Desoriëntatie kan op verschillende manieren worden waargenomen bij onze oudere honden. Sommige honden lopen naar meubels en lijken niet goed te weten hoe ze er omheen moeten gaan.

Als je de film ooit hebt gezienEen insecten leven, de scène aan het begin van de film waarin het blad valt en de rij mieren blokkeert die voedsel dragen, is vergelijkbaar met desoriëntatie. Dat vallende blad blokkeert het pad dat de mieren altijd nemen, en ze raken gedesoriënteerd en hebben de andere mieren nodig om hen rond het blad terug naar het juiste pad te leiden.

Soms, als onze oudere honden gedesoriënteerd raken, hebben ze misschien net als deze hulp nodig om opnieuw te leren hoe ze rond de bank of tafel moeten gaan om te komen waar ze heen willen.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (3)

Andere tekenen van desoriëntatie zijn:

 • Vergeten waar de drinkbak of het hondenluik zich bevindt, ook al hebben ze altijd op dezelfde plek gestaan.
 • In cirkels lopen alsof je vastzit in die beweging en niet weet hoe je moet stoppen.
 • Vast komen te zitten in een hoek of met het hoofd tegen de muur leunen alsof hij of zij niet weet wat te doen (hoofddrukken).
 • Aan de verkeerde kant van de deur staan ​​als deze wordt geopend.

Als u begint te zien dat uw hond een van deze symptomen vertoont, maar u weet niet zeker of uw hond echt gedesoriënteerd is, maak dan een video om deze aan uw dierenarts te laten zien. Dit zal u helpen uit te leggen wat u ziet, zodat uw dierenarts kan uitzoeken wat de beste manier is om uw pup te helpen.

Signaal #2: Veranderingen in sociaal gedrag

Een van de meest voorkomende redenen waarom hondenouders hun hond naar de dierenarts brengen, zijn sociale gedragsveranderingen thuis. Deze veranderingen kunnen optreden bij de mensen die in het huis wonen of bij andere huisdieren. Zoals gezegd, beïnvloedt hondendementie het geheugen van onze honden. Dit betekent dat ze degenen met wie ze leven kunnen vergeten of vergeten hoe ze normaal met andere honden of katten spelen.

Sommige honden raken minder geïnteresseerd in spelen met of aandacht krijgen van hun mensen. Dit kan betekenen dat het ze niet meer kan schelen wanneer er bezoek komt. Vroeger raakten ze opgewonden of blaften ze om gasten te begroeten, maar nu niet meer. Andere honden kunnen behoeftiger worden en extra aandacht willen.

Ten slotte is de verandering die eigenaars meestal het meest zorgen baart, plotselinge agressie jegens mensen of dieren. Dit was een van de grote problemen die Dixie's vader zag, omdat Dixie haar terriër-'broer' aanviel.

Als u thuis gedragsveranderingen begint op te merken, met name agressiever gedrag, bespreek dit dan onmiddellijk met uw dierenarts. Hoewel deze veranderingen verband kunnen houden met dementie bij honden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen andere gezondheidsproblemen aan de hand zijn.Artritis bij hondenof andere oorzaken vanpijn bij hondenkan er ook voor zorgen dat uw oudere hond zich anders gedraagt.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (4)

Signaal #3: Veranderingen in slaappatronen

In sommige gevallen kunnen veranderde slaappatronen het eerste teken zijn dat je herkent in je harige vriend, omdat dit je eigen slaap onderbreekt. Honden met dementie worden midden in de nacht vaak meer wakker dan voorheen. Dementie kan een van de vele zijnoorzaken van angst bij oudere honden 's nachts.

Uw hond kan verschillende dingen doen als hij of zij wakker wordt. Sommigen lopen de hele nacht heen en weer alsof ze ergens bezorgd over zijn. Andere honden kunnen blaffend wakker worden alsof er iemand op de deur heeft geklopt of een geest heeft gezien. En anderen kunnen wakker worden en besluiten dat ze honger hebben en op dat moment moeten eten!

Sommige hondenouders beschrijven deze fase als vergelijkbaar met het hebben van een pasgeboren baby thuis of met zonsondergang bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het is oké om gefrustreerd te zijn als dit gebeurt, want het is vermoeiend voor zowel jou als je hond!

Signaal #4: Ongevallen in huis

Naarmate de dementie begint, kunnen sommige oudere honden de commando's en trucs vergeten die u ze eerder hebt geleerd. Als je 'zit', 'kom' of 'blijf' zegt, kijken ze misschien verbaasd. Honden met dementie kunnen ook al het harde werk vergeten dat je in zindelijkheidstraining hebt gestoken. Ongepast plassen of ontlasting in huis kan optreden als gevolg van:

 • Verhoogde angst die optreedt bij dementie.
 • Naar buiten gaan en vergeten wat ze moesten doen.
 • Vergeten waar het hondenluik is of hoe het te gebruiken.

Bij oudere honden kunnen er echter om andere redenen ongelukken in huis gebeuren.Urine-incontinentie bij oudere honden,,De ziekte van Cushing bij honden, toediening van medicijnen zoalsprednison voor honden, busjeurineweginfecties bij hondenkan ook urinaire ongevallen veroorzaken. Het is belangrijk om ongevallen en andere symptomen met uw dierenarts te bespreken om er zeker van te zijn dat hij of zij over de benodigde informatie beschikt om de juiste diagnose en het juiste behandelplan te maken.

Teken # 5: verhoogde angst en veranderingen in activiteit of eetlust

Zoals eerder vermeld, kan hondendementie toename of afname van activiteit veroorzaken. Verhoogde activiteit presenteert zich meestal als ijsberen of rusteloze nachten. Aan de andere kant kunnen hondenouders verminderde activiteit gedurende de dag gemakkelijk verwarren met leeftijdsgerelateerde vertraging. Dementiepatiënten willen overdag vaak meer slapen of zijn niet meer zo enthousiast om te spelen als vroeger.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (5)

Activiteit kan ook veranderen omdat de angst erger kan worden zodra de dementie begint. Soms kunnen honden de veranderingen voelen. Ze zijn bang en in de war omdat ze niet meer weten hoe ze commando's moeten opvolgen of omdat ze steeds verdwalen in huis.

Naast verwarring en angst, kunnen sommige oudere honden met dementie op lawaai gebaseerde angst ontwikkelen. Dit kan het reageren zijn op vuurwerk, onweer of zelfs kleine geluiden zoals auto-alarmen of het piepen van de kachel. Een ander veel voorkomend teken dat sommige eigenaren opmerken, is dat hun trouwe viervoeter meer aan hen gehecht is. Dit kan een gevolg zijn van verlatingsangst.

Aangezien activiteit kan afnemen en angst kan toenemen, is een ander teken verminderd eten en drinken. Dit kan gebeuren omdat honden zich te moe of verward voelen om op te staan ​​en naar de kom te gaan. Ze konden ook vergeten waar de schaal zich bevond of vergeten dat ze honger of dorst hadden.

Hoe wordt hondendementie gediagnosticeerd?

De belangrijkste diagnostische stap is dat hondenouders de tekenen thuis opmerken. Je brengt de meeste tijd door met je harige vriend en je kent hem of haar het beste. Honden gedragen zich vaak anders bij de dierenarts dan thuis, dus uw dierenarts kan mogelijk niet zien wat u ziet.

Het is belangrijk dat u uw dierenarts laat weten wanneer het gedrag van uw hond verandert en u denkt dat er iets mis is, net zoals de vader van Dixie deed. Als u in de war bent over wat uw oudere hond doet of niet weet hoe u het moet beschrijven, haal dan uw smartphone tevoorschijn. Foto's en video's kunnen uw dierenarts helpen "zien" wat er gebeurt.

Zodra u uw huisdier naar de dierenarts brengt, zal hij of zij u vragen om te beschrijven wat er aan de hand is. Meestal zal uw dierenarts ook verschillende vervolgvragen stellen. Soms kan hij of zij verschillende tests aanbevelen, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto's, echografie, CT of MRI. Deze tests kunnen helpen bij het uitsluiten van andere gezondheidsproblemen die vergelijkbare symptomen kunnen hebben.

Deze stappen zijn belangrijk omdat er geen gemakkelijke "ja" of "nee" test is die definitief kan zeggen of uw hond dementie heeft. Uiteindelijk stelt uw dierenarts de diagnose op basis van uw observaties nadat hij andere aandoeningen heeft uitgesloten.

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (6)

Hoe worden tekenen van dementie bij honden behandeld?

Uw dierenarts kan medicijnen of supplementen voorschrijven om uw hond comfortabel te houden en angst of verstoorde slaappatronen te beheersen. Enkele van de meest voorkomende kunnen zijn:

 • Melatonine voor honden, wat kan helpen de normale slaap-waakcycli te herstellen.
 • Medicijnen tegen angst.
 • Anipryl® (Selegiline), een medicijn dat signaal chemicaliën in de hersenen beïnvloedt om de tekenen van dementie te beheersen.

Er zijn verschillende medicijnen, supplementen en diëten die kunnen helpen bij dementie buiten de bovenstaande korte lijst. Uw dierenarts is de beste persoon om te beslissen welke van deze opties geschikt zijn voor uw hond, daarom worden ze hier niet in meer detail behandeld.

Er zijn ook activiteiten die u thuis kunt doen om het geheugen van uw hond te helpen. Je hebt misschien gehoord dat menselijke doktoren puzzels aanbevelen aan Alzheimerpatiënten. Puzzels kunnen ook goed zijn voor honden! Je kunt thuis verschillende "denkspellen" proberen, zoals voedselpuzzels (te vinden op Amazon en in de meeste dierenwinkels).

Sommige eigenaren spelen "let op het eten" waarbij ze een stuk eten onder een kopje leggen en twee kopjes leeg laten. Vervolgens verplaatsen ze de bekers in een cirkel op de grond en moet de hond het eten vinden. Dit kan ook een manier zijn om uw oudere hond aan te moedigen om te eten.

Terug naar Dixie

Dixie's relatie met haar vader en 'bontbroer' verbeterde na het starten van angstmedicatie en het leren van 'denkspelletjes'. Ze speelt graag verstoppertje met haar vader. Hij vertelde me dat toen hij haar dit spel eenmaal had geleerd, hun relatie weer groeide naar het oude en dat haar activiteitenniveau leek te verbeteren.

Ze heeft nog steeds een paar moeilijke dagen, maar ze blijft van eten houden en wandelen. Haar vader begrijpt dat het, net als bij de ziekte van Alzheimer of dementie bij de mens, in de loop van de tijd kan verergeren. Hij haalt echter het meeste uit haar gouden jaren en speelt een belangrijke rol om haar te helpen verbeteren!

Hoop voor honden die tekenen van dementie vertonen

Als uw oudere hond enkele van de vijf symptomen vertoont die we hebben besproken of als er onlangs dementie bij hem of haar is vastgesteld, kan het normaal zijn om bang te zijn of niet zeker te weten wat de volgende stap is. Er zijn echter zoveel manieren waarop u de kwaliteit van leven van uw hond kunt verbeteren.

Dementie hoeft niet de laatste hoofdstukken van het leven van uw hond te bepalen. Zorg ervoor dat u uw dierenarts alle vragen stelt die u heeft en werk met hem of haar samen om een ​​plan voor uw hond te ontwikkelen. Samen kunt u uw oudere hond helpen om comfortabele, gelukkige gouden jaren te hebben, ondanks zijn of haar diagnose van hondendementie!

5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (7)

Heeft uw hond dementie?

Reageer hieronder om zijn of haar verhaal te delen.

GERELATEERDE BERICHTEN

 • 15 tips om te voorkomen dat uw hond uitglijdt op de vloer
 • Hond oververhit? Dit lezen kan het leven van uw hond redden
 • Diabetes bij honden: de ultieme gids
 • Wat veroorzaakt bloedarmoede bij honden? Ontdek de 10 belangrijkste redenen
5 tekenen van dementie bij honden en wat u eraan kunt doen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6408

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.